Ciasto kruche

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Warto znać przepis na kruche ciasto, aby szybko przygotować bazę do szarlotki czy sernika krakowskiego. Kruche ciasto można też mrozić.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.89 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • mąka - 0,5 kg
  • masło - 180 g
  • cukier - 200 g
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia/soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na tortownicę.
  2. Dodać masło (całe! nie rozpuszczone!) cukier i proszek do pieczenia/sodę oczyszczoną.
  3. Posiekać wszystko, rozdrabniając masło.
  4. Dodać jajka i śmietanę.
  5. Dokładnie wygnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste.
  6. Kruche ciasto przed wypiekiem włożyć do lodówki na 30 minut.
  7. Kruche ciasto przed pieczeniem rozwałkować i według określonego przepisu piec ok. 25 minut w formie na tartę lub ok. 20 minut ciasteczka.

Wskazówki

Do kruchego ciasta możemy dodać kakao - otrzymamy inny kolor, co możemy wykorzystać przy wypiekaniu ciasteczek.

deser wegetariańska dla dzieci ciasto kruche kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze