Ciasto kruche

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Warto znać przepis na kruche ciasto, aby szybko przygotować bazę do szarlotki czy sernika krakowskiego. Kruche ciasto można też mrozić.

Ciastakruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 191 głosów)

Składniki:

  • mąka - 0,5 kg
  • masło - 180 g
  • cukier - 200 g
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia/soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wysypać na tortownicę.
  • Dodać masło (całe! nie rozpuszczone!) cukier i proszek do pieczenia/sodę oczyszczoną.
  • Posiekać wszystko, rozdrabniając masło.
  • Dodać jajka i śmietanę.
  • Dokładnie wygnieść ciasto, aby było gładkie i sprężyste.
  • Kruche ciasto przed wypiekiem włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Kruche ciasto przed pieczeniem rozwałkować i według określonego przepisu piec ok. 25 minut w formie na tartę lub ok. 20 minut ciasteczka.

Porady

Do kruchego ciasta możemy dodać kakao - otrzymamy inny kolor, co możemy wykorzystać przy wypiekaniu ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy