Borówki

1 kolekcji przepisów

280 przepisów

Borówka amerykańska to owoc, którego cenne właściwości zaczęto doceniać dopiero w ubiegłym stuleciu. Zapobiega nowotworom, poprawia wzrok, a w dodatku doskonale sprawdza się w kuchni. Poznaj wartości odżywcze borówki amerykańskiej i dowiedz się w jakich przepisach możesz ją wykorzystać.

Przepisy z borówkami

Borówki: wartości odżywcze

Borówki amerykańskie to owoce, które śmiało można porównać do jagód. Są jednak od nich większe i dużo słodsze, a dodatkowo charakteryzują się znacznie większą ilością właściwości zdrowotnych. O jakich właściwościach mowa?

Regularne spożywanie borówek amerykańskich skutecznie poprawiają wydajność umysłu, ze względu na obecność flawonoidów, które odwracają nabyte z wiekiem ubytki pamięci. Naukowcy z University of Reading, przeprowadzając eksperyment, już po trzech tygodniach zauważyli u badanych znaczną poprawę zdolności zapamiętywania. 

Borówki amerykańskie zawierają kwas elagowy i duże ilości fitoestrogenu. Owoce te wspomagają także pracę oczu. W czasie II wojny światowej brytyjscy piloci jedli duże ilości borówek, aby lepiej widzieć w nocy. Ponadto, borówki wykorzystuje się w leczeniu chorób zmysłu wzrokowego.
Borówki świetnie wpływają również na działanie układu pokarmowego. Zawierają błonnik i antyoksydanty, przez co są pomocne w usuwaniu z organizmu toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, odpowiedzialnych na przykład za cellulit.

Przepisy z borówkami

Jeśli zastanawiasz się co można zrobić z borówek lub z czym łączyć borówkę amerykańską, to musisz wiedzieć, że sposobów zastosowania tych owoców w kuchni jest nieograniczenie wiele i tak naprawdę jedyny limit stanowi twoja wyobraźnia.

Mrożonych borówek nie musisz myć. Wystarczy, że je rozmrozisz w temperaturze pokojowej i będą gotowe do wykorzystania. Borówki przed rozmrożeniem możesz natomiast wykorzystać do przygotowania zimnego smoothie z bananem i odrobiną wody. Świeże borówki charakteryzują się bardzo subtelnym smakiem, dlatego doskonale nadają się do dekorowania ciast. Zanim jednak ułożysz je na swoim wypieku, oprósz je najpierw mąką – dzięki temu nie opadną na spód. Owoce te świetnie nadają się do jedzenia solo, do sałatek i płatków śniadaniowych. To również dobra propozycja na zimowe, domowe weki.

Jak zrobić borówki w słoiku, czyli domowy dżem z borówek? To szalenie proste! Na dno małego słoiczka wsyp łyżeczkę cukru, następnie dorzuć garść borówek, ponownie łyżeczkę cukru, kolejną warstwę borówek i na szczycie kolejne dwie porcje cukru. Zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. I zimowa przekąska gotowa!

Co jeszcze można przygotować z borówek? Najpopularniejsze propozycje to na przykład sernik na zimno z borówkami, omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi, ciasto ucierane lub babeczki z borówkami, a także wykwintne ciasto lub tartaletki.

Jak mrozić borówki?

Borówki to owoce, które można przechowywać na wiele różnych sposobów. Świeże borówki charakteryzują się intensywnie niebieskim kolorem i pokryte są biało – kredowym nalotem woskowym. Przed przystąpieniem do dalszej obróbki koniecznie należy sprawdzić czy owoce nie są zgniłe, spleśniałe lub wilgotne. Świeże borówki można przechowywać w lodówce przez maksymalnie siedem dni. Nie należy ich myć, jeśli nie zamierzamy zjeść ich od razu.

Dobrze zamrożone borówki amerykańskie powinny być sypkie. Jeśli są posklejane lub zbite w jedną masę, oznacza to, że prawdopodobnie uległy rozmrożeniu, po czym ponownie zostały zamrożone.

Jak mrozić borówki? W pierwszej kolejności nieumyte owoce trzeba rozłożyć na pergaminie w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki i trzymamy tak długo, aż całkowicie zamarzną. Wtedy można przełożyć je do plastikowego pojemnika lub woreczka bez obawy, że się ze sobą skleją. Borówki w zamrażarce nie powinny jednak spędzić więcej czasu, niż 12 miesięcy.
 

Artykuły powiązane

jagoda-czy-borowka
16.07.2020

Czym się różni jagoda od borówki? To nie ten sam owoc!

Jagoda czy borówka? Sezon na owoce jagodowe w pełni, więc tym bardziej warto wiedzieć, czym się między sobą różnią. Zdarza się, że nazw borówka i jagoda używamy zamiennie. Wbrew pozorom jednak nie jest to jednak dokładnie ten sam owoc. Borówka i jagoda różni się zarówno wyglądem i smakiem, jak i właściwościami odżywczymi.