Tarta z owocami i mascarpone - przepis

Prosta tarta z owocami i mascarpone zawsze cieszy się popularnością na deser. Najlepiej wykorzystać sezonowe owoce, które pysznie smakują z masą mascarpone.

Dodany przez:

Tarta z owocami i mascarpone - przepis

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.69 z 26 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
  • ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godz. do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ), przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki.
  2. Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy.
  3. Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Tarta z owocami i mascarpone gotowa!
owoce mascarpone deser tarta dla dzieci ciasto kremówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze