REKLAMA

Tarta z owocami i mascarpone

Tarta z owocami i mascarpone to pyszny przepis na szybki deser. Kruche ciasto to doskonała baza do przeróżnych kombinacji smakowych. Domowy wypiek może być podany z dowolnymi owocami. Jak zrobić tartę z owocami? Najprostsza masa do ciasta to serek mascarpone i bita śmietana. Ten prosty przepis na tartę z owocami możecie przygotowywać przez cały rok, dodając sezonowe owoce.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami kremówka tarty Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 265 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tarta ze śliwkami i kruszonką 1.

    Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do sypkich składników zimne masło oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko początkowo siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.


     

  • Tarta z owocami i mascarpone 2.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Formę lub blaszkę smarujemy masłem, a następnie wyklejamy ciastem, zarówno spód jak i brzegi. Kiedy ciasto będzie już dopasowane do formy, delikatnie nakływamy je widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i studzimy.
     

  • Tarta z owocami i mascarpone 3.

    Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokiej misce. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę delikatnie wszystko mieszamy. W tym momencie warto spróbować kremu i w razie potrzeby dosłodzić go cukrem pudrem według swojego smaku.

  • tarta-z-truskawkami 4.

    Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód i dokładnie rozsmarowujemy. Na wierzchu kremu układamy ulubione owoce. Naszymi ulubionymi, sprawdzonymi połączeniami smaków są tarta z borówkami, truskawkami oraz tarta malinowa. Jeśli chcemy jeszcze bardziej udekorować tartę, możemy dodatkowo oprószyć owoce cukrem pudrem.

Porady

Przepis na tartę z owocami

Tarta z owocami może przybrać wiele różnych postaci, w zależności od tego, jakie są nasze upodobania smakowe oraz, z jakiego przepisu zdecydujemy się skorzystać. A tych mamy do wyboru naprawdę mnóstwo, gdyż na przestrzeni ostatnich lat tarta stała się jednym z naszych ulubionych wypieków. Połączenie delikatnego, kruchego ciasta ze smakowitym wypełnieniem wszelkiej maści podbiło nasze serca i kubki smakowe.
 

Element, który najczęściej stanowi wyróżnik poszczególnych przepisów to masa do tarty owocowej. Może ona powstawać z bardzo różnorodnych składników, dlatego jest niemal pewne, że każdy znajdzie dla siebie taką opcję, która spełni jego smakowe zachcianki. Krem do tarty owocowej można przyrządzić na przykład na bazie serka mascarpone, ale także kaszy jaglanej, budyniu, mleka kokosowego, sera białego, czy nawet dżemu. Oczywiście masa musi zostać zwieńczona jak największą ilością naszych ulubionych owoców, dzięki którym będzie smakować obłędnie.

Ciasto na tartę owocową

Tarta owocowa to wypiek, w którym niezwykle ważne są przede wszystkim owoce, ale nie ma wątpliwości co do tego, że jego podstawę stanowi ciasto. Ogromnie istotne jest zatem to, aby korzystać z dobrego przepisu na ciasto, dzięki któremu będzie ono odpowiednio kruche i oczywiście smaczne. Wiele z nich opiera się na najbardziej podstawowych składnikach, jakimi są mąka pszenna, masło albo margaryna, cukier puder, żółtka i śmietana. Można również natknąć się na przepisy, w których wykorzystuje się na przykład drożdże oraz mleko, ale mnóstwo jest też nowoczesnych receptur bazujących na składnikach określanych, jako bardziej fit.
 

Niezależnie jednak od tego, z jakich produktów korzystamy, bardzo ważne jest samo przygotowanie takiego ciasto. Z podanych w przepisie składników należy bardzo dokładnie wyrobić ciasto, które trzeba potem schłodzić w lodówce. Niektórzy uważają, że wystarczy na to pół godziny lub godzina, ale wielu miłośników tych wypieków uważa, że ciasto powinno spędzić w chłodzie nawet całą noc. Tak przygotowane ciasto należy następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty.

Jak zrobić tartę z owocami?

Tarta owocowa to jak już wspomniano to przede wszystkim dobrze przygotowane i najczęściej też odpowiednio schłodzone ciasto. Kiedy znajdzie się ono już w formie należy je ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, zazwyczaj na 20-30 minut. Dopiero na wystudzone ciasto nakłada się wcześniej przygotowaną masę i wybrane przez nas owoce, a czasem również galaretkę. Oczywiście tak postępujemy w przypadku najbardziej typowych wypieków tego rodzaju, co nie oznacza, że każdą tartę robi się tak samo.
 

W sytuacji, gdy w przygotowywanym przez nas cieście zamierzamy wykorzystać owoce lub masę, które wymagają zapieczenia, nie musimy wcześniej piec samego ciasta. Wówczas na surowe ciasto wyłożone w foremce nakładamy pozostałe jego elementy i dopiero wkładamy je do piekarnika. Jeśli mamy na to ochotę, tartę przygotowywaną w ten sposób można dodatkowo posypać kruszonką, którą uwielbia chyba każdy.

Notka redakcyjna

Owoce do tarty: świeże czy mrożone?

Tarta na słodko z owocami to prosty i niezwykle smaczny wypiek, który będzie stanowił idealny deser na każdą okazję. Według niektórych osób tarta najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy możemy skorzystać ze świeżych owoców sezonowych, które są pełne aromatu. I z pewnością każdy przyzna, że nie ma nic lepszego niż takie wygrzane w słońcu naturalne smakołyki. Ale nie musi to oznaczać, że do tarty możemy wykorzystywać tylko i wyłącznie świeże owoce, do których mamy dostęp jedynie przez ograniczony czas w roku.
 

W rzeczywistości takie owocowe wypieki mogą też doskonale smakować jesienią i zimą, gdy jesteśmy w stanie zdobyć jedynie mrożone owoce. Maliny, truskawki, jagody, a także bardziej egzotyczne mango albo ananasy bez problemu znajdziemy w każdym markecie niezależnie od pory roku. Warto jest więc mieć zapas takich produktów w naszym zamrażalniku i korzystać z nich, gdy tylko mamy ochotę na smakowitą tartę owocową. Bez względu na to, jaką mamy aktualnie porę roku i do jakich owoców sezonowych mamy akurat dostęp.<

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy