Tarta z owocami z masą z serka mascarpone i bitej śmietany to świetny pomysł na szybki i pyszny deser. Kruche ciasto to doskonała baza do przeróżnych kombinacji smakowych. Domowy wypiek może być podany z dowolnymi owocami, a najlepiej z sezonowymi. Latem szczególnie polecamy truskawki, maliny, jeżyny, jagody – można je przemieszać. To idealna propozycja do codziennej kawy, na przyjęcia na świeżym powietrzu i uroczyste spotkania. Podajemy niezawodny przepis na tartę z mascarpone i owocami.
istock
(średnia 4.27 z 281 głosów)
Kruche ciasto: mąkę mieszamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do sypkich składników zimne masło oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko początkowo siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy, żeby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Potem wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę.
Pieczenie spodu: schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Formę lub blaszkę smarujemy masłem, a następnie wyklejamy ciastem, zarówno spód, jak i brzegi. Kiedy będzie już dopasowane do formy, delikatnie nakłuwamy je widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je i studzimy.
Masa do tarty: śmietankę ubijamy na sztywno w wysokiej misce. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę delikatnie wszystko mieszamy. W tym momencie warto spróbować kremu i w razie potrzeby dosłodzić go cukrem pudrem według swojego smaku.
Tarta z owocami: gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód i dokładnie rozsmarowujemy. Na wierzchu kremu układamy ulubione owoce. Sprawdzonymi połączeniami smaków są tarta z borówkami, truskawkami oraz tarta malinowa. Jeśli chcemy jeszcze bardziej udekorować ciasto, możemy dodatkowo oprószyć owoce cukrem pudrem.
Porady
- Tarta z mascarpone i owocami jest dość kaloryczna – jeśli zależy nam na jej odchudzeniu zrobić deser tylko z owocami. Ewentualnie wierzch można posypać kruszonką bez cukru.
- Równie dobrze będzie smakowała tarta z owocami i budyniem – na takiej masie układamy owoce. Możemy całość zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Tarta z owocami i kruszonką to klasyka sama w sobie. Tu główną rolę grają właśnie owoce. W sezonie letnim polecamy te świeże, poza nim sprawdzą się również mrożone.
- Ciekawą wersją jest też tarta z owocami i galaretką, którą polecamy przygotować samodzielnie, z naturalnego soku owocowego. W razie potrzeby możemy go dosłodzić cukrem lub innym, dowolnym słodzikiem.
- Jeśli mamy naprawdę mało czasu to najszybciej zrobimy tartę z owocami na gotowym cieście francuskim.
- Tarta z owocami jest odpowiednia na różne okazje, te codzienne i te bardziej oficjalne. A do tego robi się ją naprawdę szybko i prostu – z jej wykonaniem poradzą sobie nawet dzieci.
Tarta z owocami może przybrać wiele różnych postaci, w zależności od tego, jakie są nasze upodobania smakowe oraz z jakiego przepisu zdecydujemy się skorzystać. A tych mamy do wyboru naprawdę mnóstwo, gdyż na przestrzeni ostatnich lat tarta stała się jednym z naszych ulubionych wypieków. Połączenie delikatnego, kruchego ciasta ze smakowitym wypełnieniem wszelkiej maści podbiło nasze serca i kubki smakowe.
Element, który najczęściej stanowi wyróżnik poszczególnych przepisów to masa do tarty owocowej. Może ona powstawać z bardzo różnorodnych składników, dlatego jest niemal pewne, że każdy znajdzie dla siebie taką opcję, która spełni jego smakowe zachcianki. Krem do tarty owocowej można przyrządzić na przykład na bazie serka mascarpone, ale także kaszy jaglanej, budyniu, mleka kokosowego, sera białego, czy nawet dżemu. Oczywiście masa musi zostać zwieńczona jak największą ilością naszych ulubionych owoców, dzięki którym będzie smakować obłędnie.
Tarta owocowa to wypiek, w którym niezwykle ważne są przede wszystkim owoce, ale nie ma wątpliwości co do tego, że jego podstawę stanowi ciasto. Ogromnie istotne jest zatem to, żeby korzystać z dobrego przepisu, dzięki któremu będzie ono odpowiednio kruche i oczywiście smaczne. Wiele z nich opiera się na najbardziej podstawowych składnikach, jakimi są mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka i śmietana. Można również natknąć się na przepisy, w których wykorzystuje się na przykład drożdże oraz mleko (tarta na cieście drożdżowym). Ale mnóstwo jest też nowoczesnych receptur bazujących na składnikach określanych, jako bardziej fit (np. ze zmielonych nerkowców i daktyli).
Niezależnie jednak od tego, z jakich produktów korzystamy, bardzo ważny jest sam sposób przygotowania. Z podanych w przepisie składników należy bardzo dokładnie wyrobić ciasto, które trzeba potem schłodzić w lodówce. Niektórzy uważają, że wystarczy na to pół godziny lub godzina, ale wielu miłośników tych wypieków uważa, że ciasto powinno spędzić w chłodzie nawet całą noc. Tak przygotowane ciasto należy następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty.
Tarta owocowa to jak już wspomniano to przede wszystkim dobrze przygotowane i najczęściej też odpowiednio schłodzone ciasto. Kiedy znajdzie się ono już w formie należy je ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, zazwyczaj na 20–30 minut. Dopiero na wystudzone ciasto nakłada się wcześniej przygotowaną masę i wybrane przez nas owoce, a czasem również galaretkę. Oczywiście tak postępujemy w przypadku najbardziej typowych wypieków tego rodzaju, co nie oznacza, że każdą tartę robi się tak samo.
W sytuacji, gdy w przygotowywanym przez nas cieście zamierzamy wykorzystać owoce lub masę, które wymagają zapieczenia, nie musimy wcześniej piec samego ciasta. Wystarczy na surowe ciasto nałożyć pozostałe jego elementy i dopiero je wsadzić do piekarnika. Jeśli mamy na to ochotę, tartę przygotowywaną w ten sposób można dodatkowo posypać kruszonką, którą uwielbia chyba każdy. Jednak większość przepisów poleca podpiec spód tarty, wtedy mamy pewność, że nie będzie surowe.
Tarta na słodko z owocami to prosty i niezwykle smaczny wypiek, który będzie stanowił idealny deser na każdą okazję. Według niektórych osób najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy możemy skorzystać ze świeżych owoców sezonowych, które są niezwykle aromatyczne. I z pewnością każdy przyzna, że nie ma nic lepszego niż takie wygrzane w słońcu naturalne smakołyki. Ale nie musi to oznaczać, że do tarty możemy wykorzystywać tylko świeże owoce, do których mamy dostęp jedynie przez ograniczony czas w roku.
W rzeczywistości takie owocowe wypieki mogą też doskonale smakować jesienią i zimą, gdy jesteśmy w stanie zdobyć jedynie mrożone owoce. Maliny, truskawki, jagody, a także bardziej egzotyczne mango albo ananasy bez problemu znajdziemy w każdym markecie niezależnie od pory roku. Warto jest więc mieć zapas takich produktów w naszym zamrażalniku i korzystać z nich, gdy tylko mamy ochotę na smakowitą tartę owocową. Bez względu na to, jaką mamy aktualnie porę roku i do jakich owoców sezonowych mamy akurat dostęp.
Komentarze