Tarta serowa trzy sery to przepis inspirowany pizzą serową. Przepis na tartę serową wykorzystuje ser z niebieską pleśnią, kozi miękki ser oraz ser gruyère. Tarta serowa to sposób na pyszny lunch do pracy, lekki obiad albo romantyczną kolację.
Tarta serowa trzy sery Fot. Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.46 z 224 głosów)
Na ciasto: do miękkiego masła dodajemy jajko oraz sól i rozcieramy na gładką masę, dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając tyle śmietanki, aby tylko związała składniki, nie więcej. Wygniatamy, aż ciasto będzie gładkie, formujemy kulę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1–2 godz. Rozwałkowujemy na krążek i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawiamy do lodówki na 20 min.
Na wypełnienie: boczek smażymy na suchej patelni 3–5 min, odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietanką. Dodajemy zioła oraz boczek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na cieście
rozkładamy plasterki serów, na to wylewamy masę jajeczną z boczkiem i ziołami. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min, aż wierzch się zrumieni. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy
młodymi listkami sałat i kiełkami, podajemy od razu. Tarta serowa jest pyszna także na zimno.
Porady
Tarta serowa trzy sery zawiera w przepisie:
- ciepłą śmietankę
- wędzony boczek
- ser z niebieską pleśnią, pokrojony w cienkie plasterki
- kozi miękki ser, pokrojony w cienkie plasterki
- ser gruyère
- mieszankę sałat i kiełków
Przepis na tartę serową możemy zmodyfikować. Nadzienie możemy zmienić, łącząc różne sery według własnego smaku, na przykład dać cheddar lub tomme (twardy dojrzewający ser z Sabaudii) i łagodną mozzarellę, a do posypania ementaler.
Komentarze