Przepisy na ciasto

3 kolekcji przepisów

119 przepisów

Ciasto to podstawowy kulinarny składnik. W większości przepisów, do których będziemy potrzebowali ciasta, możemy bez problemu kupić je gotowe w sklepie. Z doświadczenia wiemy jednak, że kupne ciasto nigdy nie smakuje tak dobrze jak domowe. Poza tym często pełne jest konserwantów i polepszaczy smaku. Warto więc zakasać rękawy i ciasto wykonać własnoręcznie. Bazowe ciasto będzie pasowało do wszystkiego – możemy podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, na słodko i na wytrawnie. Aby przygotować ciasto, które później wykorzystamy w wielu daniach, potrzebujemy takich składników jak mąka, jajka, woda, często także olej, masło lub mleko. Z tych składników można zrobić niemal każde ciasto!

Przepisy w kolekcji Przepisy na ciasto

Ciasto na pizze, pierogi czy parzone
Ciasto przyda nam się do przyrządzenia takich pyszności jak pizza, pierogi czy słodkie ptysie i eklerki. W naszej galerii znajdziecie wiele przepisów na ciasto na pizze – powinno być elastyczne, zwykle składa się wyłącznie z mąki i wody. Równie popularne jest ciasto naleśnikowe, które wbrew pozorom możemy wykorzystać nie tylko do naleśników. W cieście naleśnikowym warto zatopić i usmażyć warzywa czy kawałki mięsa. Jeszcze innym, choć równie uniwersalnym, rodzajem ciasta jest ciasto parzone, z którego zrobicie zarówno słodkie eklerki z polewą czekoladową czy ptysie z bitą śmietaną, jak i ptysie z pastą z łososia czy wytrawny tort.

Artykuły powiązane

Ciasto parzone
09.02.2019

Ciasto parzone – przepis bez sekretów

Ptysie, gniazdka, eklerki, groszek ptysiowy, karpatka – nie byłoby ich bez ciasta parzonego. To mające długą tradycję ciasto na pozór wydaje się proste w wykonaniu, a jednak bywa bardzo kłopotliwe, szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy. Jak powstaje ciasto parzone i jaką ma historię w cukiernictwie? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Ciasto filo ze szpinakiem
12.01.2019

Ciasto filo – przepisy nie tylko na słodkości

Ciasto filo to bardzo ważny produkt w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, jak słynna baklawa, ale również pyszne dania wytrawne. W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni.

Ciasto francuskie
29.12.2018

Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Ciasto francuskie składające się z wielu warstw cienkich „listków” cieszy się ogromną popularnością, ponieważ można z niego przyrządzać zarówno słodkie, jak i wytrawne przysmaki. Co warto o nim wiedzieć? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Ciasto na pierogi
18.11.2018

Ciasto na pierogi – przepis i tradycja lepienia pierogów

Tradycja lepienia pierogów to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niezbędny będzie przepis na ciasto na pierogi i receptura na farsz, którym wypełnimy nasze idealne ciasto na pierogi. W cyklu "Przy wspólnym stole" przyglądamy się tradycji pierogów jako dania i sprawdzonym przepisom m.in. na ciasto na pierogi Magdy Gessler.

ciasto kruche
25.04.2018

Ciasto kruche - najlepszy przepis

Jak upiec dobre ciasto kruche? Zastosujcie się do naszych rad, a gwarantujemy, że każdy wypiek będzie udany!