Galette z dynią, koprem włoskim i Taleggio

Gallete z dynią, koprem włoskim i serem Taleggio zasługuje na miano sezonowego hitu. Połączenie maślanego ciasta francuskiego, kremowego włoskiego serka i jesiennych warzyw to wspaniały pomysł na kolację dla przyjaciół. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjną tartę rustykalną na słono. Rozgrzewające galette z dynią wypełni Waszą kuchnię zapachem przypraw korzennych. 

dodany przez: Diana Henry

tarty

Czas przygotowania:
2godz. 5min.
Kalorie:
526 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Galette z dynią, koprem włoskim i taleggio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie dyni: rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Obieramy dynię i przekrajamy ją na pół. Pozbywamy się pestek. Kroimy miąższ na grube kliny i ponownie dzielimy na pół, żeby zrobić ćwiartki. Wkładamy je do brytfanny z połową oliwy, gałką muszkatołową i przyprawami. Podrzucamy lekko składniki, żeby je wymieszać. Pieczemy przez 30 minut lub do miękkości i lekkiej karmelizacji.

  • 2.

    Koper włoski: przekrajamy bulwy wzdłuż na pół i usuwamy wierzchołki oraz twarde zewnętrzne liście. Przycinamy podstawę i dzielimy każdą połówkę na grube kliny, zachowując je nienaruszone u dołu. Wkładamy do miski i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru. Dodajemy nasiona kopru włoskiego, pozostałą oliwę i trochę przypraw, a następnie dobrze mieszamy. Rozkładamy fenkuł w brytfannie (wystarczająco dużej, żeby warzywo tworzyło jedną warstwę) i przykrywamy ją folią. Pieczemy w tym samym czasie co dynię, przez 20 minut lub do miękkości. Spód kopru powinien być bladozłoty.

  • 3.

    Szpinak: myjemy i smażymy na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez 1–2 minuty. Gdy straci objętość, odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy z niego nadmiar wilgoci, grubo siekamy i doprawiamy. Rozpuszczamy masło na patelni i szybko podsmażamy szpinak z czosnkiem przez 3 minuty. Odkładamy na bok.

  • 4.

    Ciasto: rozwałkowujemy, żeby utworzyć spód tarty o wymiarach około 28x38 cm. Umieszczamy go na posypanej mąką metalowej blasze do pieczenia. Tworzymy obramowanie dookoła, lekko przesuwając nóż 2 cm od krawędzi. Resztę ciasta nakłuwamy widelcem. Umieszczamy prostokąt pergaminu wielkości wewnętrznej części tarty na cieście. Obciążamy go fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Formujemy boki ciasta, trzymając mały nóż pod kątem prostym i robiąc małe wgłębienia, żeby rozwarstwić ranty. Dzięki temu lepiej urosną. Smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

  • 5.

    Pieczenie spodu: wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Usuwamy obciążenie i papier po 15 minutach. Wyjmujemy częściowo upieczony spód tarty z piekarnika. Jeśli środek wyrósł, delikatnie spłaszczamy go drewnianą łyżką. Nastawiamy piekarnik na 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg).

  • 6.

    Galette z dynią: na ciasto wykładamy szpinak, a na wierzchu umieszczamy dynię i koper włoski. Rozkładamy ser. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut. Ser powinien być miejscami złocisty, a ciasto ma być upieczone i rumiane, ale nie za ciemne.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-fennel-taleggio-galette 

Kalorie: 526

Węglowodany: 30

Tłuszcz: 38

Błonnik: 6

Białko: 14

Tłuszcz nasycony: 16

Cukier: 6

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy