Gallete z dynią, koprem włoskim i serem Taleggio zasługuje na miano sezonowego hitu. Połączenie maślanego ciasta francuskiego, kremowego włoskiego serka i jesiennych warzyw to wspaniały pomysł na kolację dla przyjaciół. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjną tartę rustykalną na słono. Rozgrzewające galette z dynią wypełni Waszą kuchnię zapachem przypraw korzennych.
bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie dyni: rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Obieramy dynię i przekrajamy ją na pół. Pozbywamy się pestek. Kroimy miąższ na grube kliny i ponownie dzielimy na pół, żeby zrobić ćwiartki. Wkładamy je do brytfanny z połową oliwy, gałką muszkatołową i przyprawami. Podrzucamy lekko składniki, żeby je wymieszać. Pieczemy przez 30 minut lub do miękkości i lekkiej karmelizacji.
Koper włoski: przekrajamy bulwy wzdłuż na pół i usuwamy wierzchołki oraz twarde zewnętrzne liście. Przycinamy podstawę i dzielimy każdą połówkę na grube kliny, zachowując je nienaruszone u dołu. Wkładamy do miski i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru. Dodajemy nasiona kopru włoskiego, pozostałą oliwę i trochę przypraw, a następnie dobrze mieszamy. Rozkładamy fenkuł w brytfannie (wystarczająco dużej, żeby warzywo tworzyło jedną warstwę) i przykrywamy ją folią. Pieczemy w tym samym czasie co dynię, przez 20 minut lub do miękkości. Spód kopru powinien być bladozłoty.
Szpinak: myjemy i smażymy na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez 1–2 minuty. Gdy straci objętość, odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy z niego nadmiar wilgoci, grubo siekamy i doprawiamy. Rozpuszczamy masło na patelni i szybko podsmażamy szpinak z czosnkiem przez 3 minuty. Odkładamy na bok.
Ciasto: rozwałkowujemy, żeby utworzyć spód tarty o wymiarach około 28x38 cm. Umieszczamy go na posypanej mąką metalowej blasze do pieczenia. Tworzymy obramowanie dookoła, lekko przesuwając nóż 2 cm od krawędzi. Resztę ciasta nakłuwamy widelcem. Umieszczamy prostokąt pergaminu wielkości wewnętrznej części tarty na cieście. Obciążamy go fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Formujemy boki ciasta, trzymając mały nóż pod kątem prostym i robiąc małe wgłębienia, żeby rozwarstwić ranty. Dzięki temu lepiej urosną. Smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.
Pieczenie spodu: wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Usuwamy obciążenie i papier po 15 minutach. Wyjmujemy częściowo upieczony spód tarty z piekarnika. Jeśli środek wyrósł, delikatnie spłaszczamy go drewnianą łyżką. Nastawiamy piekarnik na 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
Galette z dynią: na ciasto wykładamy szpinak, a na wierzchu umieszczamy dynię i koper włoski. Rozkładamy ser. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut. Ser powinien być miejscami złocisty, a ciasto ma być upieczone i rumiane, ale nie za ciemne.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-fennel-taleggio-galette
Kalorie: 526
Węglowodany: 30
Tłuszcz: 38
Błonnik: 6
Białko: 14
Tłuszcz nasycony: 16
Cukier: 6
Komentarze