Diana Henry

Galette z dynią, koprem włoskim i Taleggio

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 5 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Gallete z dynią, koprem włoskim i serem Taleggio zasługuje na miano sezonowego hitu. Połączenie maślanego ciasta francuskiego, kremowego włoskiego serka i jesiennych warzyw to wspaniały pomysł na kolację dla przyjaciół. Sprawdźcie, jak zrobić perfekcyjną tartę rustykalną na słono. Rozgrzewające galette z dynią wypełni Waszą kuchnię zapachem przypraw korzennych. 

Składniki:

  • dynia  700 g

  • oliwa z oliwek  5 łyżek stołowych

  • szpinak  470 g

  • ciasto francuskie  375 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • fenkuł (koper włoski)  2 szt.

  • masło  15 g

  • czosnek  1 ząbek

  • żółtko  1 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • mleko  2 łyżeczki

  • taleggio  200 g

  • nasiona kopru włoskiego  0.5 łyżeczki

Galette z dynią, koprem włoskim i taleggio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dyni: rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Obieramy dynię i przekrajamy ją na pół. Pozbywamy się pestek. Kroimy miąższ na grube kliny i ponownie dzielimy na pół, żeby zrobić ćwiartki. Wkładamy je do brytfanny z połową oliwy, gałką muszkatołową i przyprawami. Podrzucamy lekko składniki, żeby je wymieszać. Pieczemy przez 30 minut lub do miękkości i lekkiej karmelizacji.

  • Krok 2:

    Koper włoski: przekrajamy bulwy wzdłuż na pół i usuwamy wierzchołki oraz twarde zewnętrzne liście. Przycinamy podstawę i dzielimy każdą połówkę na grube kliny, zachowując je nienaruszone u dołu. Wkładamy do miski i mieszamy z sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru. Dodajemy nasiona kopru włoskiego, pozostałą oliwę i trochę przypraw, a następnie dobrze mieszamy. Rozkładamy fenkuł w brytfannie (wystarczająco dużej, żeby warzywo tworzyło jedną warstwę) i przykrywamy ją folią. Pieczemy w tym samym czasie co dynię, przez 20 minut lub do miękkości. Spód kopru powinien być bladozłoty.

  • Krok 3:

    Szpinak: myjemy i smażymy na patelni pod przykryciem na średnim ogniu przez 1–2 minuty. Gdy straci objętość, odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy z niego nadmiar wilgoci, grubo siekamy i doprawiamy. Rozpuszczamy masło na patelni i szybko podsmażamy szpinak z czosnkiem przez 3 minuty. Odkładamy na bok.

  • Krok 4:

    Ciasto: rozwałkowujemy, żeby utworzyć spód tarty o wymiarach około 28x38 cm. Umieszczamy go na posypanej mąką metalowej blasze do pieczenia. Tworzymy obramowanie dookoła, lekko przesuwając nóż 2 cm od krawędzi. Resztę ciasta nakłuwamy widelcem. Umieszczamy prostokąt pergaminu wielkości wewnętrznej części tarty na cieście. Obciążamy go fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Formujemy boki ciasta, trzymając mały nóż pod kątem prostym i robiąc małe wgłębienia, żeby rozwarstwić ranty. Dzięki temu lepiej urosną. Smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

  • Krok 5:

    Pieczenie spodu: wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Usuwamy obciążenie i papier po 15 minutach. Wyjmujemy częściowo upieczony spód tarty z piekarnika. Jeśli środek wyrósł, delikatnie spłaszczamy go drewnianą łyżką. Nastawiamy piekarnik na 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg).

  • Krok 6:

    Galette z dynią: na ciasto wykładamy szpinak, a na wierzchu umieszczamy dynię i koper włoski. Rozkładamy ser. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut. Ser powinien być miejscami złocisty, a ciasto ma być upieczone i rumiane, ale nie za ciemne.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-fennel-taleggio-galette 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne