REKLAMA

Pyszna tarta z warzywami

Tarta wytrawna to kruche ciasto z warzywnym farszem. Do jej przygotowania można używać sezonowych warzyw. Przepis na tartę z warzywami to smaczna propozycja na posiłek dla całej rodziny. Tarty wytrawne świetnie smakują podawana na ciepło z sałatką lub na zimno jako szybki lunch.

dodany przez: Julita gotuje

tarty kruche ciasto

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.22 z 231 głosów)


Kroki przygotowania:

  • maslo-iStock 1.

    Przygotowanie tarty wytrawnej z warzywami zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek zimne masło siekamy nożem na drobne kawałki, dodając mąkę. Następnie oprószamy wszystko solą, po czym ugniatamy wszystko szybko na ciasto. Kiedy ciasto na tartę jest gotowe, lepimy kulę, którą wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie należy usmażyć na oliwie warzywa (doprawiając delikatnie solą i pieprzem).

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2.

    Kolejnym krokiem przygotowania tarty z warzywami jest sos. Jak zrobić sos do tarty wytrawnej? To proste. Do szklanki mleka dodajemy jajka, mieszamy, po czym dodać dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Doprawiamy do smaku sos solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto na tartę z lodówki i wałkujemy na cienko. Rozwałkowane ciasto układamy na specjalnej foremce lub po prostu w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Na ciasto wykładamy warzywa i polewamy sosem serowym. Tartę wytrawną pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Tarta z warzywami może być podana na gorąco, jak i na zimno. 

Porady

  • Tarta z warzywami zawiera w przepisie mieszankę mrożonych warzyw, warto sięgnąć po połączenie brokułu, kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki. Możesz także przygotować tartę wytrawną ze świeżych warzyw. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz kawałek selera obierz i pokrój w kostkę. Połowę kalafiora i połowę brokuła umyj i przełóż na sito. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Włóż cebulę i zeszklij, dodaj pozostałe warzywa, dopraw solą oraz pierzem i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj i duś na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Warzywa do tarty wytrawnej gotowe. 
  • Tarta z warzywami kojarzy się z przekąską serwowaną we Francji. W kuchni francuskiej tarta z warzywami przyprawiana jest świeżymi ziołami np.: tymiankiem, oregano, bazylią, cząbrem i rozmarynem. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do warzyw szczyptę gałki muszkatołowej. 
  • Aby przygotować doskonałą tartę z warzywami warto zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Współczesne roboty kuchenne w mgnieniu oka zagniotą idealne kruche ciasto. Ważne, że szybko i bez brudzenia rąk. Do przygotowania tarty wytrawnej przyda się również specjalna ceramiczna forma lub tortownica. Gdy oblepimy ciastem naczynie żaroodporne, należy nakłuć je widelcem i chwilę zapiec. Wcześniej dobrze jest wysypać na nie ceramiczne kulki lub ziarna grochu. Dzięki temu tarta z warzywami będzie idealnie upieczona. Warzywa natomiast dobrze podsmażać na patelni posiadającej nieprzywierające dno. W ten sposób można użyć mniej tłuszczu i bardziej przysłużyć się zdrowiu.
     

Notka redakcyjna

Ciasto na tartę wytrawną


Tarta z warzywami może być podawana na zimno lub ciepło, dlatego też tarty wytrawne sprawdzają się na świątecznym stole, imprezach i piknikach. Bardzo ważnym elementem tatry wytrawnej jest ciasto. Najczęściej robi się ciasto kruche, ale można też użyć ciasta francuskiego. Na co zwrócić uwagę robiąc ciasto na tartę wytrawną? Po pierwsze wybierz dobrą mąkę. Do pieczenia ciasta kruchego najlepsza będzie mąka pszenna jasna np. krupczatka.  Kolejną ważną rzeczą jest użycie dobrego tłuszczu, dlatego zapomnij o margarynie. Dobre ciasto kruche zrobisz z masła, które ma minimum 82% tłuszczu. Masło musi być dobrze schłodzone. Składniki ciasta kruchego muszą być szybko zagniecione, a następnie schłodzone w lodówce. Ciasto na tartę wytrawną powinno być cienko rozwałkowane i przekłute widelcem. Ten zabieg pozwoli odprowadzić z ciasta wilgoć i nie uniesie ciasta na środku foremki. Brzegi foremki powinny być wyłożone ciastem w taki sposób, aby miały około 2 milimetry zapasu, czyli ciasto powinno delikatnie wystawać nad rant foremki. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie zmieni swojego pierwotnego kształtu, rozważ kupno specjalnych kamieni do pieczenia tarty. Takie kamienie przygładzą się także do zrobienie tartaletek z warzywami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy