REKLAMA

Tarta z grzybami

Pyszna tarta

dodany przez: Madleine madleine

tarty Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 197 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki wody
  • duża szczypta so
  • Nadzienie:
  • 30 dag grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • kilka ziaren zielonego pieprzu
  • biały pieprz, sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - włożyć ją do lodówki na ½ godziny.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
  • Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
  • Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie powinno przestygnąć.
  • Wyjąć ciasto z lodówki.
  • Formę na tartę cienko wysmarować masłem
  • Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.
  • Jajka roztrzepać widelcem.
  • Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
  • Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami.
  • Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy