Tarta z grzybami leśnymi kusi przyjemnym aromatem. Kremowy farsz przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu, a jego smak doskonale podkreśla dodatek boczku lub szynki parmeńskiej. To pyszna propozycja na obiad, kolację lub lunch. Idealnie sprawdza się także jako posiłek do pracy. O ile zostanie coś na później. Tarta z farszem grzybowym tak dobrze smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, że odłożenie porcji na następny dzień wcale nie jest proste.
Artur Rogalski
(średnia 4.39 z 201 głosów)
Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i zimne masło (150 g). Siekamy je nożem. Następnie formujemy stożek, w którymi robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajko i zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód na tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy przez 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i wstawiamy na kolejne 13 min.
Składniki na farsz: grzyby oczyszczamy na sucho i odcinamy sczerniałe fragmenty. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smażenie farszu: na patelni roztapiamy masło (30 g) i smażymy na nim cebulę przez ok. 5 min. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy pokrojony boczek. Smażymy przez ok. 4 min, mieszając, aby zarumienił się z obydwu stron. Na koniec wrzucamy przygotowane grzyby. Smażymy kolejne 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki
Składanie i pieczenie tarty: do osobnej miski wbijamy 3 jajka i mieszamy je przy pomocy miksera ze śmietaną i startym serem. Do masy jajecznej dodajemy grzyby, łączymy składniki łyżką. Gotowy farsz nakładamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 min do momentu, aż farsz będzie całkowicie ścięty i rumiany z wierzchu. Tarta z grzybami świetnie prezentuje się w całości lub pokrojona na 6 trójkątów.
Porady
- Składniki na kruche ciasto powinny być zimne. Zagniatamy je szybko, bez długiego wyrabiania, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w poradniku na temat idealnego kruchego ciasta.
- Grzyby leśne możemy krótko opłukać pod bieżącą wodą, jednak nie należy ich moczyć – nasiąkają szybko jak gąbka i potem trudno odsączyć z nich nadmiar wody. Po opłukaniu należy je od razu osuszyć, najlepiej na papierowym ręczniku.
- Do tarty z grzybami świetnie pasują borowiki, koźlarze, podgrzybki lub kurki. Możemy postawić na jeden ulubiony gatunek lub przygotować farsz z miksem grzybów leśnych.
- Parmezan możemy zastąpić innym twardym serem, np. grana padano, cheddarem lub kozim.
- Jeśli chcemy, aby masa była bardziej kremowa, możemy sięgnąć po gęstą śmietankę 30%. W smaku jest doskonała, ale też trochę bardziej kaloryczna.
- Zamiast boczku możemy dodać szynkę parmeńską, która równie dobrze wypada w tej kompozycji smakowej.
- Do potrawy nie potrzebujemy skomplikowanych dodatków – wystarczy ulubiony sos, np. aioli i towarzystwo świeżych warzyw lub sałat.
Przepis na tartę z grzybami możemy modyfikować zgodnie z własnym gustem i preferencjami domowników. Poniżej lista dodatków, które świetnie wypadają w połączeniu z grzybami leśnymi:
Do tarty z farszem grzybowym doskonale pasuje także ciasto francuskie. Możemy zrobić je samodzielnie albo skorzystać z opcji na szybko – czyli gotowego produktu ze sklepu. Przygotowanie ciasta francuskiego wbrew pozorom nie jest trudne, ale wymaga czasu. Czy warto? Dla satysfakcji i gwarancji jakościowych składników – na pewno tak.
Decydując się na drugą opcję, warto sprawdzić skład, bo bywa różny. Idealne ciasto francuskie powinno zawierać tylko mąkę, masło, wodę i sól. Inne składniki są zbędne.
Aby spód do tarty na cieście francuskim był chrupiący, należy go wcześniej zapiec. Formę wyłożoną ciastem wstawiamy na 5–7 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Resztę kroków wykonujemy zgodnie z podstawowym przepisem.
Jak powrócić do ulubionych smaków poza sezonem? Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po grzyby suszone. Zanim jednak wrzucimy je na patelnię, musimy je obudzić, by wydobyć z nich piękny, ale zasuszony aromat. W tym celu zalewamy je niewielką ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy je z wody i smażymy na cebulce, a następnie mieszamy z innymi składnikami na farsz.
Aromatyczny wywar z moczenia grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej lub sosu.
Tarta wytrawna to świetny pomysł na obiad, który za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Bazą jest kruche ciasto, a do niego możemy dobrać całą gamę kolorowych dodatków. Poniżej najlepsze propozycje:
Jako nadzienie do tarty wytrawnej warto wykorzystać warzywa sezonowe – w czasie, gdy mają najlepszy smak i najniższą cenę.
Komentarze