Tarta z porzeczkami to prosty przepis na pyszne ciasto z owocami sezonowymi. Charakterystyczny słodko–kwaśny smak czerwonej porzeczki idealnie komponuje się ze słodkim maślanym spodem. Całość wieńczy minimalistyczna kratka, która nie tylko świetnie wygląda, ale także utrzymuje nadzienie we właściwym miejscu. Dzięki niej możemy pokroić tartę z czerwoną porzeczką na równe i estetyczne trójkąty.
Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 199 głosów)
Zagniatanie ciasta: na stolnicę przesiewamy mąkę. Na wierzch kładziemy zimne masło (150 g) i siekamy je nożem. Następnie dosypujemy cukier puder, szczyptę soli i dodajemy zimną wodę. Całość zagniatamy szybko w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 30 min.
Porzeczki: myjemy i odrywamy ogonki. Owoce osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, po czym mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie do pieczenia: formę do tarty smarujemy masłem (15 g). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Składanie tarty: wyjmujemy ciasto z lodówki i oddzielamy ⅓ kuli. Pozostałą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nią dno oraz boki formy. Na ciasto przekładamy przygotowane porzeczki.
Kratka: oddzieloną część ciasta również rozwałkowujemy na 3 mm i przy pomocy radełka wycinamy paski. Układamy je na porzeczkach w ozdobną kratkę.
Pieczenie: ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Ok. 7 min przed końcem pieczenia warto wyłączyć grzanie od góry, aby podpiec sam spód.
Podawanie: tarta z porzeczkami jest gotowa i doskonale smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła, np. z porcją lodów waniliowych.
Porady
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na formę o średnicy ok. 23–24 cm.
- Ciasto kruche zagniatamy szybko, aby powstrzymać wytwarzanie glutenu. Jeśli będziemy wyrabiać jest zbyt długo, po upieczeniu może być twarde.
- Spód na tartę porzeczkową możemy zapiec wcześniej bez owoców, aby mieć pewność, że ciasto wyjdzie odpowiednio chrupiące. Ciasto wstawiamy na 20 min. Wyjmujemy, dodajemy porzeczki i układamy kratkę, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika.
- Aby kratka ułożona na owocach miała ładny, rumiany kolor możemy przed pieczeniem posmarować ją rozkłóconym żótkiem wymieszanym z łyżką mleka (ok. 10 ml).
- Zamiast kratki, możemy posypać owoce kruszonką, którą przygotowujemy z mąki, zimnego masła i cukru, jak w przepisie na rabarbar pod kruszonką.
- Ciasto po upieczeniu i szybkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Podstawowy przepis na tartę z porzeczkami jest szybki i łatwy do wykonania. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej wytworną kompozycję, możemy dodać budyń, bezę lub krem mascarpone. Poniżej krótkie wskazówki na temat tego, jak najłatwiej zmodyfikować przepis:
Owoce wsypujemy do dużej miski i zalewamy je zimną wodą. Po przemieszaniu porzeczek, na powierzchni wody powinny pojawić się zbędne zanieczyszczenia, które usuwamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Następnie przekładamy owoce na sitko i odrywamy ogonki. W tym celu najlepiej sprawdzi się zwykły stołowy widelec. Trzymamy gałązkę kuleczkami do dołu i jednym zdecydowanym ruchem widelca oddzielamy porzeczki od łodyg.
Oczyszczone owoce przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar wody. Porzeczki powinny być suche w chwili, gdy dodajemy do nich cukier i skrobię.
Przepis na tartę z czerwoną porzeczką możemy wykorzystać do przygotowania innych ciast z owocami sezonowymi, takich jak:
Możemy sięgnąć także po maliny, jeżyny, agrest, jagody, truskawki, gruszki, brzoskwinie lub śliwki.
Komentarze