REKLAMA

Rabarbar: właściwości i przepisy

14 przepisów

rabarbar-for.iStock-min

Smak rabarbaru kojarzy się z wiosną i latem. Jest on na tyle specyficzny, że niektórzy go uwielbiają i z utęsknieniem czekają na sezon rabarbarowy, inny go nie znoszą. Rabarbar przywiózł do Europy Marco Polo, który był zafascynowany tą rośliną, szczególnie jej leczniczą odmianą. W Polsce rabarbar wykorzystywany był od XVIII wieku. Ma on charakterystyczne, rozłożyste liście. Zastosowanie kulinarne znalazły jego grube, mięsiste łodygi nazywane ogonkami liściowymi. Łodygi te mogą mieć różny kolor - od zielonego, przez różowy po ciemnoczerwony. Im bardziej czerwone łodygi, tym słodszy będzie rabarbar. Sezon na rabarbar trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, później przyrządzane z niego potrawy mają gorzkawy smak. 

Najpopularniejszym daniem jest ciasto z rabarbarem, które wyróżnia się przyjemnym, kwaskowatym smakiem. Często też robi się kompot z rabarbaru, który jest bardzo orzeźwiający i doskonale sprawdza się w upalne dni. Niektórzy lubią jeść surowe łodygi rabarbaru maczane w cukrze, jednak najzdrowszy jest rabarbar pieczony - obróbka cieplna sprawia, że uwalniają się zawarte w nim cenne dla zdrowia składniki.

Rabarbar: co to jest?

Rabarbar jest byliną z rodziny rdestowatych. Nazywany jest też rzewieniem zwyczajnym lub rzewieniem ogrodowym. Kwaskowy, nieco cierpki smak, to cecha charakterystyczna, z której znany jest rabarbar. Warzywo czy owoc? Czym tak naprawdę jest rabarbar? Choć jego smak i zastosowanie w deserach sugeruje, że może być on owocem, w rzeczywistości jest to warzywo.

Wiele osób zastanawia się czy rabarbar się obiera. Choć wiele osób to robi, młodych łodyg nie trzeba z żaden sposób obierać, starsze można lekko obrać na końcach. Wbrew obawom wielu osób w przypadku takiego nieobranego rabarbaru wcale nie czuć w nim ciągnących się włókien.

Rabarbar: właściwości

Warto jeść rabarbar - witaminy A, C i E, które są w nim zawarte, jak i również duża ilość fosforu i potasu, czynią z niego cenny element diety. Na co jest dobry rabarbar? To roślina, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego oraz krwionośnego. Rabarbar ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antyalergiczne. Udowodniono, że pozytywnie wpływa na wzrost poziomu estrogenów oraz może pomagać w zapobieganiu przerostowi prostaty. Co więcej wytwarzający się w rabarbarze po upieczeniu polifenol – rapontygenina, zapobiega rozwijaniu się komórek nowotworowych.

Choć rabarbar jest smacznym warzywem i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, nie należy przesadzać z jego jedzeniem, głównie dlatego, że zawiera kwas szczawiowy. Utrudnia on wchłanianie wapnia, może też przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Uprawiany u nas rabarbar ogrodowy, nazywany też rabarbarem pospolitym. Oprócz niego istnieją jeszcze inne odmiany tej rośliny, takie jak np. rabarbar lekarski, który jest powszechnie używany w Chinach. Jego korzeń służy do przygotowywania preparatów przeciwbólowych i przeczyszczających.

Rabarbar: co zrobić z rabarbaru?

Najpopularniejsze są desery z rabarbaru, takie jak ciasta z rabarbarem, na które jest wiele przepisów, strudel rabarbarowy lub tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Ciekawym pomysłem na letnim stole mogą być muffiny z rabarbarem, można też upiec bułeczki z nadzieniem rabarbarowym. Z rabarbaru robi się placuszki, galaretki lub konfitury. Bardzo dobrze komponuje się z truskawkami albo z budyniem. Mało znanym, choć pysznym deserem są lody rabarbarowe, które można przygotować samodzielnie w domu. Oprócz znanego wszystkim kompotu z rabarbaru, można wykorzystać go również jako składnik orzeźwiającej lemoniady.

Choć przywykliśmy do tego, aby jeść rabarbar na słodko, można łączyć go też z mięsem. Dania takie jak polędwica na glazurowanym rabarbarze czy drobiowy lub rybny filet w sosie z rabarbarem są ciekawym i oryginalnym wykorzystaniem tej rośliny w wersji wytrawnej. Z rabarbaru można nawet zrobić wino lub nalewkę. Surowy rabarbar nie nadaje się do długiego przechowywania, lepiej zachować jego smak w postaci przetworów. Można przygotować dżemy i sosy rabarbarowe w słoikach, łodygi rabarbaru nadają się też do mrożenia