Rabarbar: właściwości i przepisy

65 przepisów

Smak rabarbaru kojarzy się z wiosną i latem. Jest on na tyle specyficzny, że niektórzy go uwielbiają i z utęsknieniem czekają na sezon rabarbarowy, inny go nie znoszą. Rabarbar przywiózł do Europy Marco Polo, który był zafascynowany tą rośliną, szczególnie jej leczniczą odmianą. W Polsce rabarbar wykorzystywany był od XVIII wieku. Ma on charakterystyczne, rozłożyste liście. Zastosowanie kulinarne znalazły jego grube, mięsiste łodygi nazywane ogonkami liściowymi. Łodygi te mogą mieć różny kolor - od zielonego, przez różowy po ciemnoczerwony. Im bardziej czerwone łodygi, tym słodszy będzie rabarbar. Sezon na rabarbar trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, później przyrządzane z niego potrawy mają gorzkawy smak. 

Najpopularniejszym daniem jest ciasto z rabarbarem, które wyróżnia się przyjemnym, kwaskowatym smakiem. Często też robi się kompot z rabarbaru, który jest bardzo orzeźwiający i doskonale sprawdza się w upalne dni. Niektórzy lubią jeść surowe łodygi rabarbaru maczane w cukrze, jednak najzdrowszy jest rabarbar pieczony - obróbka cieplna sprawia, że uwalniają się zawarte w nim cenne dla zdrowia składniki.

Rabarbar - co zrobić z rabarbarem?

Rabarbar: co to jest?

Rabarbar jest byliną z rodziny rdestowatych. Nazywany jest też rzewieniem zwyczajnym lub rzewieniem ogrodowym. Kwaskowy, nieco cierpki smak, to cecha charakterystyczna, z której znany jest rabarbar. Warzywo czy owoc? Czym tak naprawdę jest rabarbar? Choć jego smak i zastosowanie w deserach sugeruje, że może być on owocem, w rzeczywistości jest to warzywo.

Wiele osób zastanawia się czy rabarbar się obiera. Choć wiele osób to robi, młodych łodyg nie trzeba z żaden sposób obierać, starsze można lekko obrać na końcach. Wbrew obawom wielu osób w przypadku takiego nieobranego rabarbaru wcale nie czuć w nim ciągnących się włókien.

Rabarbar: właściwości

Warto jeść rabarbar - witaminy A, C i E, które są w nim zawarte, jak i również duża ilość fosforu i potasu, czynią z niego cenny element diety. Na co jest dobry rabarbar? To roślina, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego oraz krwionośnego. Rabarbar ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antyalergiczne. Udowodniono, że pozytywnie wpływa na wzrost poziomu estrogenów oraz może pomagać w zapobieganiu przerostowi prostaty. Co więcej wytwarzający się w rabarbarze po upieczeniu polifenol – rapontygenina, zapobiega rozwijaniu się komórek nowotworowych.

Choć rabarbar jest smacznym warzywem i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, nie należy przesadzać z jego jedzeniem, głównie dlatego, że zawiera kwas szczawiowy. Utrudnia on wchłanianie wapnia, może też przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Uprawiany u nas rabarbar ogrodowy, nazywany też rabarbarem pospolitym. Oprócz niego istnieją jeszcze inne odmiany tej rośliny, takie jak np. rabarbar lekarski, który jest powszechnie używany w Chinach. Jego korzeń służy do przygotowywania preparatów przeciwbólowych i przeczyszczających.

Rabarbar: co zrobić z rabarbaru?

Najpopularniejsze są desery z rabarbaru, takie jak ciasta z rabarbarem, na które jest wiele przepisów, strudel rabarbarowy lub tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Ciekawym pomysłem na letnim stole mogą być muffiny z rabarbarem, można też upiec bułeczki z nadzieniem rabarbarowym. Z rabarbaru robi się placuszki, galaretki lub konfitury. Bardzo dobrze komponuje się z truskawkami albo z budyniem. Mało znanym, choć pysznym deserem są lody rabarbarowe, które można przygotować samodzielnie w domu. Oprócz znanego wszystkim kompotu z rabarbaru, można wykorzystać go również jako składnik orzeźwiającej lemoniady.

Choć przywykliśmy do tego, aby jeść rabarbar na słodko, można łączyć go też z mięsem. Dania takie jak polędwica na glazurowanym rabarbarze czy drobiowy lub rybny filet w sosie z rabarbarem są ciekawym i oryginalnym wykorzystaniem tej rośliny w wersji wytrawnej. Z rabarbaru można nawet zrobić wino lub nalewkę. Surowy rabarbar nie nadaje się do długiego przechowywania, lepiej zachować jego smak w postaci przetworów. Można przygotować dżemy i sosy rabarbarowe w słoikach, łodygi rabarbaru nadają się też do mrożenia

Artykuły powiązane

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.

rabarbar-for.iStock-min (1)
02.04.2020

Sezonowe produkty na kwiecień

Kwiecień to czas, gdy zaczynają się pierwsze sezonowe produkty. Świeża pokrzywa, rzodkiewka,szparagi i rabarbar to tylko niektóre z wiosennych przysmaków. Zobaczcie, w naszym wideo, jakie sezonowe produkty wykorzystywać w kuchni w kwietniu.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Niki Segnit
30.05.2019

Po prostu gotuj! - wywiad z Niki Segnit

Napisała książkę z której korzystają wszyscy – od amatorów po profesjonalistów. „Leksykon smaków” to z pewnością jedna z najważniejszych pozycji o jedzeniu. O tym, jak uwolnić się od przepisów, co jest sekretem idealnego fish&chips i czego szukać w nowej książce „Sztuka gotowania” w cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z Niki Segnit.

Katarzyna Bosacka
11.04.2019

Katarzyna Bosacka: prosta kuchnia jest najlepsza [WYWIAD]

Katarzyna Bosacka, kulinarna ekspertka, propagatorka polskiej kuchni i prowadząca program „Co nas truje” na TVN Style, od lat przekazuje praktyczną wiedzę, czym kierować się w trakcie zakupów spożywczych i gotowania na co dzień. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada, co inspiruje ją w kuchni, zaprasza na Menu Wolności i przyznaje, co zjadłaby na ostatni posiłek w życiu. Podpowiada też, o czym nie zapominać, przygotowując potrawy wielkanocne.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".

Kompot
08.05.2018

Kompot - przepisy na fantastyczny, owocowy napój

Kompot jest wspaniałym dodatkiem do obiadowych dań, ale może też z powodzeniem zastąpić lemoniadę. W upalny dzień nalewamy go do dużego dzbanka i pijemy litrami!

Tarta z rabarbarem
17.04.2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem? A może ucierane? Najlepsze przepisy

Słodkie, ale z wyraźnie kwaskową nutą - ciasto z rabarbarem to niekwestionowany hit wśród majowych wypieków. Nieważne, jaki typ ciasta wybierzesz, sukces jest pewny! Aby wzmocnić efekt, dodaj budyń, kruszonkę lub wyśmienitą bezę.

recenzja_retro_warzywa_g1
28.11.2016

Recenzja: Książka Retro warzywa autorów bloga Gotowanie z pasją

Retro warzywa to książka, która na nowo odkrywa przed nami siedem zapomnianych roślin. Proste i pomysłowe przepisy sprawdzą się w każdej kuchni

blablaablab-01
02.02.2016

Warzywo - 100 sposobów na jarzynę w kuchni roślinnej

Najnowsza książka kulinarna zwyciężczyni trzeciej edycji Master Chefa Dominiki Wójciak. Zbiór ponad stu przepisów na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw.