Przepisy z serem białym

1 kolekcji przepisów

796 przepisów

Ser biały nie musi być nudny. W kuchni wykorzystywać go można w znacznie szerszym zakresie niż tylko jako dodatek do zdrowego śniadania albo podstawowy składnik sernika. Twaróg można przyrządzać na słono, na ostro, na słodko. Jego wartości odżywcze oraz wysoka zawartość cennych witamin i składników mineralnych to ważny argument przemawiający za włączeniem białego sera do codziennej diety. Zebraliśmy przepisy z wykorzystaniem sera białego.

Przepisy z serem białym

Ser biały: właściwości

Biały ser to niskoenergetyczny produkt pochodzenia mlecznego. W 100 gramach twarogu znajdziemy niecałe 4 gramy węglowodanów w postaci laktozy - złożonego cukru mlecznego. Do diety biały ser wprowadza się przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Składnik ten stanowi około 80% masy chudego twarogu, 67% półtłustego i około 52% tłustego wariantu.

Ser biały wartości odżywcze ma interesujące w zakresie składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość wapnia i fosforu. Eksperci podkreślają, że jest to lepsze źródło tych pierwiastków niż mięso. Spożycie 100 gramów twarogu pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B2 oraz około 33% na witaminę B12.

W twarogu znajduje się także około 400 różnego rodzaju kwasów tłuszczowych. Ich obecność wspiera przyswajanie także obecnych w białym serze witamin A, E i D.

Ser biały: co zrobić z białego sera?

Ser biały jest lubiany i często spożywany przez Polaków, co - ze względu na jego wartości odżywcze - powinno być powodem do radości. W najprostszej wersji wystarczy połączyć twaróg z przyprawami, ziołami i warzywami, aby stworzyć smaczne śniadanie lub kolację. Masą na bazie sera - występującego samodzielnie lub z dodatkami - nafaszerować można także naleśniki lub pierogi z serem w wersji słodkiej i wytrawnej.

Naleśniki z serem i kluski z sera białego to dania chętnie spożywane przez najmłodszych. Godne polecenia są również racuszki, gorące zapiekanki z makaronem i owocami, twarogowe kremy i oponki serowe. Wśród najbardziej znanych na świecie polskich ciast palmę pierwszeństwa dzierży sernik krakowski. Ciasto z serem białym to także idealna na święta twarogowa babka.

Jak zrobić domowy ser biały?

Twaróg można przygotować samodzielnie w domu i wcale nie jest to proces skomplikowany. Potrzebować będziemy do tego wyłącznie niepasteryzowanego mleka. Jest ono tłustsze i słodsze od tego, które można kupić w sklepach.

Jak zrobić domowy twaróg? Mleko wystarczy przelać do dużego garnka i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Po tym czasie z wierzchu zbieramy śmietanę, idealną do przygotowania domowego masła, a mleko odstawiamy do momentu, aż będzie zsiadłe. Później działać można na dwa sposoby.

Zgodnie z pierwszą, bardziej tradycyjną metodą mleko należy podgrzewać na jak najmniejszym ogniu, aż osiągnie temperaturę 40 stopni. Absolutnie nie można go zagotować. Gdy będzie wyglądać jak zsiadłe, pływające w żółtawej serwatce, studzimy je. W drugim przypadku przykryty garnek z mlekiem wystarczy wstawić do piekarnika, podgrzać do takiej samej temperatury i zostawić na pół godziny. Masę studzimy w piekarniku.

Następnie łyżką cedzakową wyciągamy skrzepnięte mleko i przekładamy na wyłożone gazą sito do odsączenia. Domowy biały ser jest gotowy! Aby miał bardziej zwartą konsystencję, można włożyć go między dwie deski do krojenia i obciążyć. Domowy twaróg dobrze przechowuje się owinięty pergaminem w lodówce przez kilka dni. Jeśli zostanie natarty solą, jego trwałość przedłuży się nawet powyżej tygodnia.

Ser biały: czy można mrozić biały ser?

Ser biały, podobnie jak każdy inny ser, można mrozić, choć trzeba pamiętać, że proces ten wpływa na jego konsystencję. Twaróg zamarza w temperaturze -1,2 ℃, czyli wyższej niż na przykład ser żółty. Przy mrożeniu w serze powstają kryształy lodu, które później wpływają na jego strukturę, czyniąc ją bardziej kruchą.

Ser biały przed mrożeniem najlepiej owinąć folią lub papierem. Jeśli zamrażarka wyposażona jest w opcję szybkiego zamrażania, warto jej użyć, by nie powstawały duże kryształy lodu. Przed użyciem ser rozmrażać należy w lodówce.

Artykuły powiązane

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.

Bundz
15.04.2020

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Święconka - symbolika i znaczenie święconki
06.04.2020

Święconka - oto symbolika i znaczenie święconki

Wielkanoc 2020 roku będzie inna niż wszystkie w związku z epidemią koronawirusa. W wyjątkowy sposób będą przebiegać uroczystości, liturgie i obrzędy Triduum. Nie będzie tradycyjnego święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Przyjrzeliśmy się w jaki sposób poświęcić pokarmy w domu i co powinno być w święconce.

Paneer - ser panir
31.03.2020

Ser paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać panir

Co to jest paneer? To twaróg o lekko cytrusowym smaku i aromacie. Chętnie wykorzystywany w kuchni indyjskiej – znajdziemy go w składzie wielu tamtejszych potraw. Paneer bez większego trudu przygotujemy samodzielnie w domu. W cyklu „Smak” podpowiadamy, jak włączyć paneer do jadłospisu.

Knysze z ciasta drożdżowego
27.03.2020

Knysze – bieszczadzki specjał w prostym przepisie

Knysze to potrawa będąca formą pierożka, wywodząca się z kuchni wschodnioeuropejskiej. W Bieszczadach najczęściej knysze przyrządza się z farszem twarogowo-ziemniaczanym, ale to nie jedyna forma ich podania. Różne wersje łączą wspólne cechy - prostota, łatwo dostępne i niedrogie składniki. W cyklu "Smaczne miejsca" przyglądamy się bliżej tradycji i przepisowi na knysze.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Jak zrobić ser?
01.12.2018

Jak zrobić ser? Joanna Włodarska zdradza sekrety domowych serów

Pyszny twaróg, tradycyjna mozzarella i wyrazista feta - ser to produkt o różnych obliczach, a jego sekrety doskonale zna Joanna Włodarska. W cyklu "Przyjemności na weekend" ekspertka dzieli się z nami poradami, jak wybrać dobry ser i i jak zrobić ser, który będzie doskonały we własnej kuchni.