Mac and cheese (macaroni and cheese) to tradycyjne danie krajów anglosaskich, ale największą popularnością cieszy się w Ameryce. Robi się je w niecałe 30 minut, dlatego to świetna propozycja dla zabieganych. Doskonale aksamitny serowy sos, otaczający niewielkie makaronowe kolanka, dostarczy nam zaskakująco wiele smaku. Makaron z serem, czyli mac & cheese, możemy przygotować na szybko na patelni lub zapiec w piekarniku.
IStock
(średnia 5 z 1 głosów)
Makaron: zagotowujemy 3 litry wody z dodatkiem łyżeczki soli (6 g). Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy.
Sos: na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Smażymy ją przez chwilę, aż lekko się zarumieni. Zmniejszamy ogień i wolnym strumieniem wlewamy mleko, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. Gotujemy beszamel, aż zgęstnieje. Dodajemy starty ser. Używamy rózgi kuchennej, żeby całkowicie się rozpuścił. Doprawiamy sos pieprzem do smaku.
Mac and cheese: wrzucamy makaron do przygotowanego sosu. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie kolanka pokryją się serowym beszamelem. Podajemy od razu. Możemy udekorować danie drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Porady
- Macaroni and cheese możemy również zapiec w piekarniku. Wystarczy przełożyć makaron z sosem serowym do naczynia żaroodpornego i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wierzch takiej zapiekanki można dodatkowo posypać parmezanem lub maślaną bułką tartą. Po 15 minutach ser się zarumieni i powstanie chrupiąca skorupka.
- Przepis na mac and cheese przyda się, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu. Można nawet przyrządzić go nieco więcej i serwować także następnego dnia. Dobrze wystudzony makaron z sosem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jak podgrzać mac & cheese? Można w tym celu użyć piekarnika lub mikrofali. Jeśli chcemy zrobić to w garnku, podlejmy makaron odrobiną mleka lub wody, żeby nie przywarł do dna.
- Tradycyjny makaron do tej amerykańskiej potrawy to kolanka, ale jeśli chcemy, równie dobrze możemy wykorzystać inne kształty, na przykład kokardki (farfalle), rurki (penne), świderki (fusilli) lub muszelki (orecchiette).
- Przyprawą, która doskonale uzupełnia kremowy sos serowy, jest gałka muszkatołowa. Wystarczy niewielka szczypta, żeby wydobyć z niego całą głębię smaku. Francuzi nie mylili się, kiedy dodawali tę przyprawę do jednego z pięciu klasycznych sosów – beszamelu, a także jego serowej wersji – mornay.
- Osoby chorujące na celiakię lub unikające produktów pszennych z pewnością zastanawiają się, jak zrobić mac and cheese bez glutenu. Da się zakupić specjalny makaron oznaczony symbolem przekreślonego kłosa i przyrządzić sos bez mąki pszennej. Pyszny, gęsty, treściwy dodatek powstanie, jeśli użyjemy śmietany kremówki. Warto też nauczyć się, jak robić bezglutenowy beszamel. Można ugotować go na przykład na bazie mąki ryżowej lub białej mąki gryczanej.
Nie bez powodu amerykański makaron z serem uważany jest za tzw. comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie. Jeśli najdzie nas ochota na treściwy, dekadencki posiłek, nie ma nic lepszego niż mac and cheese. Przepis oryginalny woła o słony, wyrazisty cheddar, ale jeśli wolimy łagodniejsze smaki, możemy użyć innego półtwardego sera żółtego, takiego jak gouda, edam lub ementaler. Do mac and cheese można także dodać między innymi:
Smakosze serów mogą łączyć różne rodzaje w jednym daniu. Dobrze komponują się na przykład ostry cheddar z łagodną mozzarellą lub słony parmezan z delikatną goudą. Pozostaje jeszcze pytanie, ile sera dodać do mac and cheese. Odpowiedź jest prosta – tyle, ile potrzeba, żeby stworzyć sos o aksamitnej konsystencji. Dodawajmy go do beszamelu stopniowo, cały czas mieszając go rózgą.
Znany nam z amerykańskiej kultury macaroni and cheese broni się jako samodzielne danie. Jeśli chcemy zrobić szybki posiłek, nie trzeba do niego wrzucać żadnych dodatków. Niektórzy mogą jednak uznać, że brakuje w nim warzyw lub mięsa. Z czym podawać mac and cheese, żeby spełniał funkcję pożywnego dania obiadowego? Oto kilka propozycji:
Potrawę warto podawać ze świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, bazylia, mięta, tymianek lub koperek. Inne aromatyczne dodatki, które dobrze komponują się z makaronem w sosie serowym, to między innymi czosnek, prażona cebulka lub zielony groszek. Osoby, które stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego, z pewnością ucieszą się na wieść, że można przygotować wegański mac and cheese. Recepturę warto skomponować z batatów, orzechów i płatków drożdżowych.
Komentarze