Mac and cheese (macaroni and cheese) to tradycyjne danie krajów anglosaskich, ale największą popularnością cieszy się w Ameryce. Robi się je w niecałe 30 minut, dlatego to świetna propozycja dla zabieganych. Doskonale aksamitny serowy sos, otaczający niewielkie makaronowe kolanka, dostarczy nam zaskakująco wiele smaku. Makaron z serem możemy przygotować na szybko na patelni lub zapiec w piekarniku.
IStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Gotowanie makaronu: zagotowujemy 3 litry wody z dodatkiem 20 g soli. Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy.
Przygotowanie sosu: na dużej patelni rozpuszczamy 15 g masła, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień i wolnym strumieniem wlewamy mleko, cały czas mieszając aby uniknąć grudek, doprowadzamy do zagęszczenia i zagotowania sosu. Dodajemy sery i roztrzepując rozpuszczamy je. Na koniec doprawiamy sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Serwowanie: na patelnię wykładamy makaron mac and cheese, mieszamy z sosem i serwujemy.
Porady
- Mac and cheese możemy zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180°C. To też prosty sposób na odgrzanie następnego dnia. Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, wystarczy przed włożeniem potrawy do piekarnika posypać wierzch bułką tartą i np. parmezanem.
- Makaron z serem można podgrzać również w garnku na małym ogniu. Wystarczy dodać ok. 50 ml mleka, mieszając doprowadzić do zagotowania. Trzeba uważać, aby potrawa nie przypaliła się.
- Podstawową wersję sosu serowego możemy wzbogacić posypując danie np. szczypiorkiem lub koperkiem. Możemy dodać też składnik mięsny – świetnie pasuje tu podsmażony boczek lub szynka dojrzewająca.
Komentarze