Sos serowy

Sos serowy to pyszny dodatek do wielu dań i przekąsek. Zalecamy przygotowanie go na bazie oryginalnego sera cheddar, który charakteryzuje się lekko ostro-orzechowym posmakiem. Sos serowy idealnie nadaje się do makaronu, a także do takich przekąsek jak np. frytki czy nachosy. Podpowiadamy, jak przygotować sos, który nada niepowtarzalnego charakteru makaronowi z sosem serowym i nie tylko! 

dodany przez: mojegotowanie

Sosy sos serowy

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cheddar 1.

    Na początku przepisu na sos serowy, ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i dolewamy mleko – całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W dalszej kolejności dodajemy ser i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż ser się roztopi. 

  • sos-serowy 2.

    W dalszym kroku naszą bazę serową mieszamy za pomocą trzepaczki i dosypujemy stopniowo mąkę, dokładnie mieszające. Następnie całość doprawiamy i mieszamy. W dalszym kroku naszą bazę serową mieszamy za pomocą trzepaczki i dosypujemy stopniowo mąkę, dokładnie mieszające. Następnie całość doprawiamy i mieszamy. 

Porady

  • Nasz przepis na sos serowy można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne typy sera, w tym również serki topione. Warto jednak, by głównym składnikiem naszego sosu był cheddar, ponieważ to on odpowiada za charakterystyczną teksturę i smak sosu. 
  • Gotowy sos serowy świetnie współgra z różnymi przekąskami – frytkami, krakersami, nachosami, paluszkami grissini czy też warzywami pokrojonymi w słupki.
  • Ser cheddar uchodzi za najlepszy ser do przygotowywania sosów serowych. Jest on twardy, kruchy oraz ma wyrazisty smak – opisywany najczęściej jako lekko ostry z nutą orzechową.   
  • Sos serowy najlepiej podawać na gorąco – wówczas jest on najsmaczniejszy. 
  • Jednym ze składników naszego sosu serowego jest mleko – jeśli dodamy mleko o większej zawartości tłuszczu niż 1,5%, to możemy zrezygnować z dodawania masła. 
  • Jeśli preferujemy sos serowy na ostro, to wystarczy dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili.  
  • Schłodzony sos serowy może przybrać konsystencję masła – wówczas świetnie nada się jako pasta do kanapek. 
  • Jeśli nie wykorzystamy całego sosu serowego, to możemy potraktować go np. jako bazę do zupy serowej lub dodać go do sosu śmietanowego. 
     

Notka redakcyjna

Sos serowy do makaronu 

Sos serowy bardzo dobrze komponuje się z makaronem – taka propozycja jest szczególnie uwielbiana przez amerykanów. Mac and cheese śmiało można uznać za jedno z tradycyjnych amerykańskich dań. Chociaż sos serowy z makaronem nie należy to potraw niskokalorycznych,  to z całą pewnością jego smak wszystko rekompensuje. Sos serowy do makaronu można wykonać dokładnie według naszego przepisu lub lekko go zmodyfikować. Jeśli preferujemy bardziej lejące sosy, to możemy użyć więcej mleka lub słodkiej śmietanki. Wówczas wyjdzie nam makaron z sosem śmietanowo-serowym. Możemy dodać do niego warzywa np. brokuły czy kalafiora. Oprócz tego można także pomyśleć o dodatku mięsnym – z makaronem najlepiej skomponuje się kurczak, indyk lub pulpeciki wieprzowe. 

Sos serowy do nachos

Sos serowy, a właściwie to dip, do nachos – tradycyjnej, meksykańskiej przekąski, to coś bez czego wiele kinomaniaków nie wyobraża sobie seansu filmowego. Powinien być on gęsty – zbyt rzadki nie będzie utrzymywał się na nachosach. Można samemu kontrolować gęstość sosu, dodając mniej lub więcej mleka – w zależności od naszych indywidualnych preferencji. 

Sos serowy z serka topionego

Alternatywą dla naszej propozycji sosu serowego z cheddara jest sos serowy z serków topionych. Poprawnie przygotowany, zachwyca swoją gładką, kremową konsystencją. Jego smak uzależniony jest od tego, na jakie serki postawimy. Na rynku mamy ich spory wybór – począwszy od serów śmietanowych, przez paprykowe, aż po pieczarkowe. Przepis na sos serowy z serków topionych jest dokładnie taki sam jak nasz z tą różnicą, że zamiast cheddara dodaje się właśnie serki topione. 

Sos serowy można komponować z dowolnych serów – zgodnie z zasadą zero waste możemy wykorzystać sery, które zalegają nam w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić. Warto jednak zawsze do sosu serowego dodać cheddar, ponieważ to on nadaje całości charakterystycznego smaku i konsystencji. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy