Ravioli pieczarkowe w sosie serowym z szynką i cebulą
Ravioli pieczarkowe w sosie serowym z szynką i cebulą - Przepis na Ravioli pieczarkowe w sosie serowym z szynką i cebuląRavioli w pysznym sosie. Doskonałe włoskie pierożki można nadziewać na wiele sposobów - tym razem wypróbujcie ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym
Składniki:
- Składniki
- Ciato na ravioli.
- 1 szklanka czubata mąki
- 1 duże jajko lub 2 małe
- Farsz:
- 30 dkg pieczarek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- Sos serowy :
- 4 plasterki szynki
- 1 mała cebula
- 15-20 dag sera żółtego gouda lub salami
- 1,5 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej.
- sól
- pieprz
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto na ravioli, jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w torebkę foliową i schłodzić 15 min w lodówce.
- Pieczarki umyć, odsączyć z wody na sitku i zetrzeć na tarce jarzynowej,W rondelku rozpuścić masło,dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.Dodać starte pieczarki i dusić razem aż wyparuje cała woda.
- Dodać bułkę tartą , sól i pieprz , dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto rozwałkować na około 2 mm , nabierać po trochu farszu i zlepiać ravioli. Gotować w osolonej wodzie około 1,5 min od wypłynięcia.
- Wykonanie sosu:
- Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle dodać drobno pokrojoną szynkę i razem chwilkę smażyć. Zimne mleko rozrobić z mąką tak żeby nie było grudek dodać szczyptę gałki i wlać do cebuli z szynką, mieszając aż sos się zagotuje i zagęści.
- Dodać starty żółty ser na tarce jarzynowej i gotować na malutkim ogniu aż ser się rozpuści(W razie gdy sos zrobi się za gęsty, dolać jeszcze mleka i zagotować)
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Polać ravioli sosem i podawać.
- Potrawa smakuje wyśmienicie, polecam:)
Porady
Ravioli to absolutna klasyka włoskiej kuchni - najpopularniejsze są prawdopodobnie z serem ricotta i szpinakiem. Łagodne w smaku, miękkie i delikatne ravioli polewa się rozpuszczonym masłem lub sosem, warto też posypać tartym twardym serem, na przykład parmezanem. Do tych pierożków, na przykład z dynią, znakomicie pasuje również masło szałwiowe.
Ravioli nie tylko świetnie smakują, ale potrafią też pięknie wyglądać - można je wykrawać zwykłym nożem, ale można też wyciąć im ząbkowany brzeg za pomocą wygodnego radełka - bez problemu kupisz je w sklepach z akcesoriami do kuchni.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 20 minut
Porcja: 420 kcal
Składniki na 4 porcje
Ravioli w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne klopsiki w serowym sosie.
Klopsiki w sosie serowym.
Czas przygotowania:
30 min.

Jest to mój ulubiony sos do makaronu ;)
Makaron w sosie serowym
Czas przygotowania:
25 min.

Przepis na kurki w sosie serowym, idealne do kopytek.
Kurki w sosie serowym
Czas przygotowania:
30 min.

Tortellini polane sosem serowym z dodatkiem cebulki i peperoni
Tortellini w sosie serowym
Czas przygotowania:
60 min.

Warzywa w sosie serowym wspaniale smakują z chińskim makaronem Noodle !
Warzywa w sosie serowym
Czas przygotowania:
25 min.

Pierś z kurczaka smażona z cebulą, a następnie gotowana w sosie z dodatkiem śmietany i serka.
Pierś z kurczaka z cebulą w sosie śmietanowo - serowym
Czas przygotowania:
25 min.

Danie proste w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne i zdrowe. Polecam wszytkom smakoszom szpinaku.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym
Czas przygotowania:
30 min.

Bardzo smaczne placuszki z cukinii.
Placuszki z cukinii z szynką i cebulą
Czas przygotowania:
60 min.

Doskonałe roladki indycze na obiad.