Ravioli pieczarkowe w sosie serowym z szynką i cebulą

Ravioli w pysznym sosie. Doskonałe włoskie pierożki można nadziewać na wiele sposobów - tym razem wypróbujcie ravioli z pieczarkami, szynką i sosem serowym

PierogiSosyravioli

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Składniki:

  • Składniki
  • Ciato na ravioli.
  • 1 szklanka czubata mąki
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • Farsz:
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Sos serowy :
  • 4 plasterki szynki
  • 1 mała cebula
  • 15-20 dag sera żółtego gouda lub salami
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej.
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto na ravioli, jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w torebkę foliową i schłodzić 15 min w lodówce.
  • Pieczarki umyć, odsączyć z wody na sitku i zetrzeć na tarce jarzynowej,W rondelku rozpuścić masło,dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.Dodać starte pieczarki i dusić razem aż wyparuje cała woda.
  • Dodać bułkę tartą , sól i pieprz , dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto rozwałkować na około 2 mm , nabierać po trochu farszu i zlepiać ravioli. Gotować w osolonej wodzie około 1,5 min od wypłynięcia.
  • Wykonanie sosu:
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle dodać drobno pokrojoną szynkę i razem chwilkę smażyć. Zimne mleko rozrobić z mąką tak żeby nie było grudek dodać szczyptę gałki i wlać do cebuli z szynką, mieszając aż sos się zagotuje i zagęści.
  • Dodać starty żółty ser na tarce jarzynowej i gotować na malutkim ogniu aż ser się rozpuści(W razie gdy sos zrobi się za gęsty, dolać jeszcze mleka i zagotować)
  • Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
  • Polać ravioli sosem i podawać.
  • Potrawa smakuje wyśmienicie, polecam:)

Porady

Ravioli to absolutna klasyka włoskiej kuchni - najpopularniejsze są prawdopodobnie z serem ricotta i szpinakiem. Łagodne w smaku, miękkie i delikatne ravioli polewa się rozpuszczonym masłem lub sosem, warto też posypać tartym twardym serem, na przykład parmezanem. Do tych pierożków, na przykład z dynią, znakomicie pasuje również masło szałwiowe.

Ravioli nie tylko świetnie smakują, ale potrafią też pięknie wyglądać - można je wykrawać zwykłym nożem, ale można też wyciąć im ząbkowany brzeg za pomocą wygodnego radełka - bez problemu kupisz je w sklepach z akcesoriami do kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy