Ryba ze szpinakiem w sosie serowym
Chrupiąca ryba ze szpinakiem w aksamitnym sosie serowym z gorgonzolą - to pomysł na szybki i prosty obiad w restauracyjnym stylu. Za smak odpowiadają dodatki m.in. gałka muszkatołowa i cytryna.
Dodany przez:
mojegotowanie
Ryby i owoce morza
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 4 porcji
Ocena:
(średnia 0 z 0 głosów)
- Szybka kuchnia
Składniki
- 400 g liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- 150 g sera z niebieską pleśnią, najlepiej gorgonzoli
- 3 łyżki brandy
- szklanka śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 4 filety soli lub innej białej ryby
- cytryna
- sól
- łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie
- Liście świeżego szpinaku blanszujemy we wrzątku, odciskamy na sicie, grubo siekamy.
- Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy brandy i śmietankę, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy szpinak, przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.
- Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na złoto, na gorącym oleju. Układamy rybę na sosie szpinakowo- -serowym i chwilę podgrzewamy.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Komentarze