Ryba ze szpinakiem w sosie serowym

Chrupiąca ryba ze szpinakiem w aksamitnym sosie serowym z gorgonzolą - to pomysł na szybki i prosty obiad w restauracyjnym stylu. Za smak odpowiadają dodatki m.in. gałka muszkatołowa i cytryna.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 400 g liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera z niebieską pleśnią, najlepiej gorgonzoli
  • 3 łyżki brandy
  • szklanka śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 4 filety soli lub innej białej ryby
  • cytryna
  • sól
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Liście świeżego szpinaku blanszujemy we wrzątku, odciskamy na sicie, grubo siekamy.
  2. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy brandy i śmietankę, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy szpinak, przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na złoto, na gorącym oleju. Układamy rybę na sosie szpinakowo- -serowym i chwilę podgrzewamy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
sos serowy ryba ze szpinakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy