Ser z ziemniaka to pyszny zamiennik nabiału. Prosty i szybki w wykonaniu świetnie zastępuje sos serowy. Ciągnący się i gęsty, jest mniej tłusty i kaloryczny od zwykłego sera, a równie smaczny. Ser z ziemniaków to świetna alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Aksamitny i lekko ciągnący, świetnie sprawdzi się jako sos.
Fotolia
(średnia 4.45 z 152 głosów)
Wegański sos serowy powstaje z zaledwie kilku składników. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę – im mniejszą, tym warzywa będą się krócej gotować. Marchew i ziemniaki gotujemy razem w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie należy je odcedzić.
Ziemniaki, marchewkę, obrany ząbek czosnku, olej i płatki drożdżowe wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Dodajemy przyprawy i odrobinę mleka, ponownie blendujemy. Jeśli ser z ziemniaka jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
Porady
- Wegański ser z ziemniaka zawdzięcza swój intensywny kolor złocistej kurkumie oraz czerwonej słodkiej papryce.
- Wegański sos serowy możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej w szczelnym słoiku lub pojemniku.
Wegański ser z ziemniaka, to kolejny trend, który podbija serca fanów kuchni roślinnej. Ma on ciągnącą konsystencję, dzięki dodatkowi płatków drożdżowych serowy smaczek, a przez doprawienie kurkumą i papryką głęboki, żółty kolor. Ser z ziemniaka idealnie naśladuje swój mleczny odpowiednik. Jak zrobić ser z ziemniaka? Marchewkę i ziemniaki należy obrać, pokroić i ugotować – to te warzywa są bazą wegańskiego sosu z ziemniaka. Następnie warzywa zmiksować z czosnkiem, przyprawami, olejem oraz płatkami drożdżowymi. Ser z ziemniaka powinien mieć lekką, delikatnie ciągnącą się i łatwą do rozsmarowania konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty, należy dodać odrobinę mleka roślinnego i ponownie zmiksować.
Płatki drożdżowe to drożdże nieaktywne, które wykorzystywane są jako przyprawa lub zagęstnik. To bardzo popularny produkt w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W smaku nieco przypomina ser, jest też lekko słony. To właśnie nim wegański ser z ziemniaka zawdzięcza swój wyjątkowy, serowy posmak. Dodawane do sosów nadadzą im kremowej konsystencji i charakterystycznego smaku. Możemy też dodać je od mleka kokosowego – taki sos w smaku przypomina śmietanowy. Dodatkowo płatki drożdżowe zawierają sporo białka. Pod wpływem ciepła nie stają się ciągnące jak tradycyjny ser, ale są smaczną alternatywą dla wegan. Można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w supermarketach.
Bardzo ciężko jest przygotować smaczny ser z ziemniaka bez płatków drożdżowych, ponieważ to one nadają całości charakterystyczny serowy posmak.
Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Nic dziwnego – kuchnia roślinna jest smaczna, pełna świeżych warzyw i pomysłów. Wegański sos serowy jest przykładem tego, jak z samych warzyw i przypraw można przygotować coś, co smakuje podobnie do znanych nam potraw z mięsa i nabiału. Ser z ziemniaka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dip do chrupiących warzyw pokrojonych w słupki i natchosów. Razem z winem będzie ciekawą przekąską podczas spotkania ze znajomymi.
Osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego często „weganizują” tradycyjne przepisy, czyli przerabiają je według zasad swojej diety. W ten sposób powstały np. tofucznica, wegański smalec czy bezy z wody z cieciorki. Ser z ziemniaka można wykorzystać w przepisach korzystających z sosu serowego. Można podać go z makaronem albo zapiec razem z tartą – np. tartą z warzyw na kruchym spodzie.
Komentarze