Schab pieczony w mleku

Przepis na delikatny schab pieczony w mleku.

dania mięsne

Czas przygotowania:
85 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1,2kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki masła
  • oliwa
  • 6 szalotek
  • 500 ml mleka
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki mocnej musztardy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nacinamy je w sześciu miejscach ostrym nożem i szpikujemy obranymi, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy masło z łyżką oliwy. Obsmażamy mięso przez 5 min z każdej strony. Szalotki obieramy, wkładamy do garnka i obsmażamy jeszcze przez 5 min. Wlewamy mleko, dodajemy rozrobiony z kostki rosół, liście laurowe i rozmaryn. Starannie mieszamy. Gdy się zagotuje,
  • zmniejszamy ogień i przykrywamy. Pieczemy 50 min na małym ogniu, przewracając w połowie pieczenia. Pozostawiamy schab na 10 min odpoczynku i kroimy w plastry. Zlewamy sos z zgęstniałym mlekiem i przelewamy do blendera, dodajemy musztardę i połowę szalotek, miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Sosem polewamy pieczeń i podajemy natychmiast.

Porady

Wypróbuj prosty przepis na pieczony schab z ziołami

Z rodzynkami i czosnkiem - wypróbuj te przepisy na schab pieczony

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy