Schab po cygańsku

Schab po cygańsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie smażonych kotletów w panierce. Mięso zapiekane jest z marchewką, cebulą i serem żółtym. Całość pokrywa pyszny sos czosnkowy na bazie majonezu – pasuje tu doskonale. Do schabu po cygańsku z piekarnika można dodać także inne warzywa, tworząc sycące i kolorowe danie jednogarnkowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso: myjemy i kroimy na kotlety. Lekko rozbijamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem z obydwu stron.

  • 2.

    Warzywa: obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra.

  • 3.

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 4.

    Majonez: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

  • 6.

    Składanie dania w naczyniu żaroodpornym: na dnie układamy plasterki marchewki i cebulę, zostawiając ⅕ do ułożenia na wierzchu. Na nich kładziemy rozbite mięso i przykrywamy pozostałymi warzywami. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy przygotowanym majonezem.

  • 7.

    Pieczenie: naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 90 min, Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 30 min.

  • 8.

    Podawanie: schab po cygańsku z piekarnika podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady

  • Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy je przykryć folią aluminiową.
  • Mięso na schab po cygańsku dobrze jest wyjąć z lodówki ok. 30 min przed wstawieniem do piekarnika, aby stopniowo ogrzewało się do wyższej temperatury.
  • Schab można także wstępnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju – ok. 1 min z każdej strony. Dzięki temu nie puści soków podczas pieczenia i będzie bardziej soczyste w środku. Minusem jest to, że po obsmażeniu mięsa danie stanie się bardziej kaloryczne.
  • W łagodnej wersji możemy pominąć czosnek.

Notka redakcyjna

Schab po cygańsku – warianty

Zapiekany schab po cygańsku świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Śmiało możemy dodać:

  • pieczarki – warto je jednak wcześniej podsmażyć na patelni, aby nie puściły soków podczas pieczenia,
  • boczek – kroimy w plasterki lub kostkę i układy na kotletach (pod żółtym serem),
  • ziemniaki – możemy je pokroić w talarki, półksiężyce lub połówki (jeśli są małe). Układamy je obok mięsa i zapiekamy razem – w ten sposób nie musimy osobno przygotowywać dodatków,
  • pomidory – możemy dodać pomidory z puszki lub świeże – przesmażone na patelni. W potrawach zapiekanych świetnie sprawdzają się pomidorki koktajlowe, które dodajemy w całości,
  • papryka – kroimy ją w kostkę lub paski, układamy razem z marchewką i cebulą na dnie naczynia oraz na kotletach,
  • ananas – to wariant dla osób które lubią mięsa ze słodkim dodatkiem. Owoce z puszki kroimy w trójkąciki, po czym mieszamy z cebulą i marchewką. Układamy pod i na kotletach ze schabu.

Z jakimi dodatkami podać schab po cygańsku?

Do dania świetnie sprawdzą się:

Schab po cygańsku i inne dania kuchni romskiej

Kuchnia romska charakteryzuje się bogactwem różnych składników, co przekłada się na ciekawe mieszanki smakowe, najczęściej o słodko–ostrym zabarwieniu. Dawniej dania romskie przygotowywane były w jednym kociołku, zawieszonym nad ogniskiem. Stąd w przepisach po cygańsku dużo propozycji na dania jednogarnkowe. Z ciekawszych potraw warto wymienić:

  • karkówkę po cygańsku – mięso zapiekane z pieczarkami i papryką,
  • śledzie po cygańsku – słodko–pikantna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych,
  • zupę cygańską – mocno rozgrzewająca potrawa z mięsem, papryką i pomidorami,
  • kluski ćhingierde – zrobione z mąki krupczatki, doskonałe do gulaszu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy