Schab po cygańsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie smażonych kotletów w panierce. Mięso zapiekane jest z marchewką, cebulą i serem żółtym. Całość pokrywa pyszny sos czosnkowy na bazie majonezu – pasuje tu doskonale. Do schabu po cygańsku z piekarnika można dodać także inne warzywa, tworząc sycące i kolorowe danie jednogarnkowe.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 171 głosów)
Mięso: myjemy i kroimy na kotlety. Lekko rozbijamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem z obydwu stron.
Warzywa: obieramy marchewkę, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez: mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Składanie dania w naczyniu żaroodpornym: na dnie układamy plasterki marchewki i cebulę, zostawiając ⅕ do ułożenia na wierzchu. Na nich kładziemy rozbite mięso i przykrywamy pozostałymi warzywami. Całość posypujemy startym serem i przykrywamy przygotowanym majonezem.
Pieczenie: naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 90 min, Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 30 min.
Podawanie: schab po cygańsku z piekarnika podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady
- Jeśli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, możemy je przykryć folią aluminiową.
- Mięso na schab po cygańsku dobrze jest wyjąć z lodówki ok. 30 min przed wstawieniem do piekarnika, aby stopniowo ogrzewało się do wyższej temperatury.
- Schab można także wstępnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju – ok. 1 min z każdej strony. Dzięki temu nie puści soków podczas pieczenia i będzie bardziej soczyste w środku. Minusem jest to, że po obsmażeniu mięsa danie stanie się bardziej kaloryczne.
- W łagodnej wersji możemy pominąć czosnek.
Zapiekany schab po cygańsku świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami. Śmiało możemy dodać:
Do dania świetnie sprawdzą się:
Kuchnia romska charakteryzuje się bogactwem różnych składników, co przekłada się na ciekawe mieszanki smakowe, najczęściej o słodko–ostrym zabarwieniu. Dawniej dania romskie przygotowywane były w jednym kociołku, zawieszonym nad ogniskiem. Stąd w przepisach po cygańsku dużo propozycji na dania jednogarnkowe. Z ciekawszych potraw warto wymienić:
Komentarze