Schab po cygańsku

Pyszny schab po cygańsku.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • 6 goździków
  • kostka rosołowa
  • zioła (bazylia, tymianek)
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Schab kroimy w plastry grubości 1 cm, nacieramy czosnkiem, solimy i odstawiamy na 20-30 minut.
  • Każdy plaster grubo smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem i ziołami.Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
  • Na wierzchu układamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera (warzywa można też pokroić w cienkie plastry).Układamy nadziane goździkami cebule.Skrapiamy oliwą i na 15 minut wkładamy (bez przykrycia) do mocno nagrzanego piekarnika.Dusimy ok. godziny, podlewając rosołkiem, żeby bulgotał, a mięso nie było zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy