Kotlet schabowy to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Bez wątpienia należy do klasyków polskiej kuchni. Oczarowuje soczystym wnętrzem z delikatnego mięsa i chrupiącą, złocistą panierką. Nie może go zabraknąć na niedzielnym obiedzie. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze kotlety schabowe marynowane w mleku i smażone na smalcu.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Kotlety: dzielimy mięso na 8 równych plastrów. Rozkładamy je na desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozbijamy je za pomocą tłuczka na kotlety o grubości około 0,5 cm.
Mleko: wlewamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do niego kotlety. Przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Czas moczenia kotletów w mleku nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Panierka: przygotowujemy trzy oddzielne talerze z elementami panierki. Najpierw oprószamy kotlety mąką, potem zanurzamy je w lekko roztrzepanym jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej.
Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy smalec. Smażymy każdy kotlet schabowy na średnim ogniu, do zarumienienia. Zajmie to około 3 minuty na jedną stronę. Przekładamy gotowe mięso na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Porady
- Jak przyprawić schabowe? Tak naprawdę wystarczy sól i pieprz, ale jeśli lubimy pikantne smaki, możemy posypać je ostrą papryką. Kiedy najdzie nas ochota na włoskie aromaty, doprawmy je tymiankiem, oregano lub rozmarynem. Do mleka, w którym moczymy kotlety przed panierowaniem, warto dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę i czosnek.
- Tradycyjny kotlet schabowy smaży się na smalcu wieprzowym, ale możemy też użyć oleju lub masła klarowanego.
- Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Kluczowe jest rozbicie ich na idealną grubość i namoczenie surowego mięsa w mleku. Dzięki temu będzie soczyste i kruche po usmażeniu.
- Wegetarianie mogą przyrządzić kotlety sojowe à la schabowe. Wystarczy zastąpić mięso produktem roślinnym, który da się kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Kotlety z mąki sojowej panierujemy i smażymy w ten sam sposób, co tradycyjne danie mięsne.
- Staropolski kotlet schabowy z kością (pork chop) wrócił do łask wraz ze wzrostem zainteresowania amerykańską kuchnią. Można go usmażyć jak stek lub zgodnie z polską tradycją, czyli w panierce.
Podstawowy przepis na kotlety schabowe niewiele zmienił się na przestrzeni lat, ale często urozmaicamy go różnymi dodatkami i sosami. Oto kilka inspiracji, które warto wykorzystać na niedzielny obiad:
Jak zrobić idealny kotlet schabowy bez smażenia go na smalcu? Podpowiadamy – wystarczy wrzucić go do piekarnika. Typowa polska potrawa w tej wersji zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie kalorii i cholesterolu. Metoda przyrządzenia schabowych w piekarniku nie różni się zbytnio od klasycznego sposobu. Plastry mięsa panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je odrobiną oleju i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15–20 minut. Proponujemy podanie ich z lekkim, warzywnym dodatkiem, takim jak sałata ze śmietaną lub surówką z marchewki oraz cząstką cytryny.
Nie ma chyba nic lepszego w polskiej kuchni niż chrupiący kotlet schabowy z młodymi ziemniakami i mizerią. Ta wdzięczna potrawa świetnie smakuje jednak także w towarzystwie takich dodatków jak:
Komentarze