Schab pod pierzynką to apetyczne mięso wieprzowe zapiekane z cebulą, pieczarkami i serem żółtym. Potrawa stanowi ciekawą propozycję na smaczny świąteczny obiad, który zaspokoi apetyt całej rodziny. Rewelacyjnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na schab pod pierzynką z pieczarkami i serem.
Artur Rogalski
(średnia 4.46 z 171 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schab: oczyszczamy z błon. Następnie kroimy go w plastry o grubości 1–1,5 cm i rozbijamy je za pomocą tłuczka. Układamy mięso na blasze i solimy z wierzchu.
Cebula: obieramy ją, a następnie kroimy w piórka.
Pieczarki: kroimy na plasterki.
Sos: majonez łączymy z ketchupem.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Pieczenie: usmażone pieczarki z cebulą przekładamy na blachę ze schabem. Polewamy je sosem. Blachę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy danie, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Podanie: schab pod pierzynką podajemy w towarzystwie upieczonych ziemniaków.
Porady
- Schab pod pierzynką wyjdzie idealnie, jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości mięsa. Polecamy kupić je w jednym kawałku, w sprawdzonym sklepie mięsnym.
- Do przygotowania sosu najlepiej użyć domowej roboty ketchupu. Równie dobrze sprawdzi się tutaj przecier pomidorowy. W takiej sytuacji warto dodać do niego zioła takie jak bazylia, czy oregano.
- Pieczarki możemy zastąpić maślakami lub prawdziwkami.
- Plastry schabu warto posypać ulubioną przyprawą do mięs lub mieszanką majeranku, tymianku oraz słodkiej papryki. W ten sposób nadamy potrawie wyrazistego smaku i aromatu.
- Schab pod pierzynką przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2–3 dni.
Schab pod pierzynką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możemy podać go jedynie z kromką świeżego chleba. Jednak o wiele lepiej smakuje z dodatkiem:
Schab pod pierzynką możemy przygotować w kilku innych wariantach. W zależności od naszych preferencji mięso możemy zapiec z:
Schab gra główne skrzypce w wielu znanych potrawach, które świetnie sprawdzą się na obiad. Okazuje się, że ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Komentarze