3 przepisy
"Mizeria" to termin, pod którym kryje się sałatka z ogórków - popularny dodatek do wielu obiadów, który jest łatwy w przygotowaniu, choć można to zrobić na kilka sposobów. Ogórki na mizerię są tarte lub krojone w plasterki. Dodaje się też do nich śmietanę oraz przyprawy, a czasem również inne elementy, nadające całości charakterystycznego smaku. Mizeria jest nie tylko smaczna oraz szybka w przygotowywaniu, ale także i zdrowa. Wszystko dlatego, że ogórki są pełnowartościowym warzywem. Ogórki stanowiące bazę dania - są w aż 98% złożone z wody, więc doskonale nawadniają organizm. Oprócz wielu witamin, które jednak nie występują w ogórkach w zbyt dużym stężeniu, w ogórkach znajdziemy dużo błonnika, mikroelementów i makroelementów oraz kukurbitacynów. Podpowiadamy skąd wzięła się mizeria, jakie są sposoby jej przyrządzania i do jakich dań najlepiej pasuje?
Mizeria to surówka z zielonych ogórków, z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, choć są i inne wersje, wykorzystujące na przykład sok z cytryny. Każdy robi mizerię według własnego uznania - zgodnie ze swoimi upodobaniami i smakami. Podstawą są jednak zawsze utarte lub pokrojone w plasterki ogórki. Wiele osób nie wyobraża też sobie mizerii bez dodatku cebuli. Mizeria - jako dodatek do obiadów - jest ceniona przede wszystkim za swój orzeźwiający smak. Nie jest jednak wykorzystywana wyłącznie wiosną i latem, lecz również jesienią oraz zimą, chociaż w upalny dzień taki świeży, orzeźwiający dodatek do potrawy cieszy najmocniej.
Skąd wzięła się mizeria? Przepis na mizerie najprawdopodobniej jest bardzo stary. Sama nazwa pochodzi z łaciny, w którym to języku "miseria" to tyle co "bieda", "nędza", "ubogi dobytek". Być może właśnie taka jest historia tego przysmaku - początkowo była to uboga sałatka kojarzona z biednym, mizernym, mało pożywnym posiłkiem. Mizerię przygotowywano nawet z dodatkiem mleka, ponieważ śmietana była droższa od niego.
Jak zrobić mizerię? Są na to różne sposoby - najpopularniejsza jest oczywiście mizeria z ogórków, ale warto wiedzieć, że w niektórych miejscach popularna jest również na przykład mizeria z cukinii. Do mizerii - zamiast śmietany - można dodać również kefir, jogurt naturalny lub zsiadłe mleko. Częstym dodatkiem do sałatki jest koperek lub szczypiorek, a także biała cebula, drobno poszatkowana. Niektórzy przygotowują mizerię z dodatkiem czosnku lub mięty.
Są i takie osoby, które preferują plasterki ogórka z olejem i pieprzem, bądź też z sokiem z cytryny oraz cukrem. Mizeria na słodko może być również przygotowana z cukrem, odrobiną soli i pieprzu oraz gęstą śmietaną. Wystarczy dodać zdecydowanie więcej cukru niż innych przypraw. Mizeria najlepiej smakuje ze śmietaną 18%, jednak osoby które nie chcą by sałatka była wysokokaloryczna powinny zdecydować się dodać do ogórków jogurt naturalny. Będzie pysznie i zdrowo! Jeśli naszym ulubionym dodatkiem do dań jest mizeria, przepis na tą ogórkową sałatkę może uwzględniać nasze indywidualne upodobania. Byle było smacznie!
Mizeria na bogato z bryndzą i rzodkiewką, knedle z kaszanką i mizerią z kiełkami buraka, rumiana pierś kurczaka z mizerią... - to tylko niektóre propozycje dań, do których mizeria będzie idealnym dodatkiem. Jest to z pewnością sałatka niezwykle uniwersalna, którą można jeść przez cały rok i którą łatwo przygotować. Mizeria nadaje się do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i tych wegetariańskich. W Polsce jest najczęstszym dodatkiem do kotletów schabowych lub mielonych, ale świetnie będzie pasować również do różnego rodzaju roladek czy pieczonego schabu.
Mizeria kojarzy nam się ze świeżą sałatką, przygotowywaną ledwie kilka chwil przed tym, jak podamy ją na stół. Okazuje się jednak, że mizerię można przygotować jak inne przetwory, by wyciągnąć w dowolnej chwili, gdy za oknem pada deszcz lub śnieg. Mizeria do słoików to świetny pomysł na sałatkę zimową - wystarczy tylko otworzyć słoik i cieszyć się pysznym smakiem dorodnych ogórków i przypraw (w tym przede wszystkim koperku). Taką sałatkę można od razu przełożyć na talerz lub do miseczki, albo też odlać z nich zalewę i dodać do nich śmietanę, jak to jest w tradycyjnym przepisie.