Schab gotowany możecie podać na ciepło z sosem pieczeniowym i dodatkami lub na zimno – do kanapek. Przepis jest bardzo łatwy do zrobienia, ale trzeba przygotować się na to, że to długotrwały proces. Sekret polega na tym, aby pozostawić mięso w garnku do powolnego ostygnięcia, ale to już nie wymaga waszej pracy. Jak zrobić gotowany schab, aby był kruchy? Dokładny przepis znajdziecie poniżej.
iStock
(średnia 4.45 z 177 głosów)
Przygotowania: mięso myjemy i odkładamy na talerz. Cebule obieramy z łupin i kroimy w talarki. Obieramy ząbki czosnku.
Wywar do gotowania schabu: do dużego garnka wlewamy wodę. Wrzucamy cebulę, czosnek, sól, pieprz i wszystkie pozostałe przyprawy. Dodajemy 3 łyżki musztardy. Doprowadzamy do wrzenia.
Schab: delikatnie wkładamy go do wywaru i gotujemy przez 10 min od momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia.
Ponowne gotowanie: gdy garnek jest zimny, ponownie włączamy kuchenkę. Po raz drugi doprowadzamy wywar ze schabem w środku do wrzenia i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie odstawiamy garnek z kuchenki i ponownie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy do lodówki.
Podawanie: schab gotowany najlepiej smakuje na następny dzień. Dopiero wtedy wyjmujemy go z wody. Możecie pokroić go w grubsze plastry i podgrzać na patelni na obiad lub pokroić w cienkie plastry do sałatki lub na kanapkę.
Porady
- Schab można dzień wcześniej natrzeć solą i suszonymi ziołami. W szczelnym pojemniku należy odłożyć go na noc do lodówki, a następnego dnia przygotować zgodnie z przepisem.
- Wybierając schab do gotowania, zwróćcie uwagę na jakość mięsa i jego pochodzenie. Ważne jest to, aby nie miało dodatku antybiotyków i konserwantów.
- Jeśli właśnie wyjęliście schab z lodówki, poczekajcie, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Nie należy od razu poddawać zimnego mięsa obróbce termicznej. Wtedy zbyt szybko puszcza soki, w efekcie czego może być suche i twarde.
- Gotowany schab można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
- Aby pokroić schab gotowany w cienkie plastry należy użyć bardzo ostrego noża o dużej powierzchni tnącej.
Oferta mięs, zwłaszcza w dużych sklepach, jest tak bogata, że trudno jest wybrać dobre mięso. Dlatego, jeśli macie taką możliwość, lepiej jest kupować je w mniejszych sklepach. Na co należy zwrócić uwagę?
Gotowany schab świetnie smakuje na ciepło polany aromatycznym sosem:
Do mięs świetnie pasują także domowe przetwory z owoców, np. konfitura z żurawiny lub konfitura z jarzębiny. Gotowany schab na słodko możecie podać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub zapiekanką z pora i ziemniaków.
Jeśli brakuje wam pomysłów na kolorowe kanapki ze schabem, podsyłamy kilka naszych propozycji:
Komentarze