Schab po kowalsku ze słodką cebulą i żółtym serem doskonale sprawdza się na rodzinnych uroczystościach. Słodko–ostra marynata sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste i idealnie pasuje do smażonej cebuli w majonezowym sosie. Schabowe po kowalsku są łatwe do przygotowania – kotlety smażymy w panierce, a następnie zapiekamy z dodatkami. Możemy je podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 189 głosów)
Mięso: kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdą porcję doprawiamy solą i pieprzem.
Marynata: mieszamy musztardę z miodem i nacieramy nią mięso z obydwu stron. Zamarynowany schab wstawiamy na 30 min do lodówki.
Panierka: wyciągamy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Do drugiego wysypujemy bułkę tartą. Wyciągamy kotlety z lodówki, maczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej (30 ml). Kotlety w panierce smażymy z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2–3 min z każdej strony).
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Dodatki: obieramy cebulę z łupin i kroimy w dużą kostkę. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej (15 ml) i smażymy cebulę do zeszklenia. Zdejmujemy z patelni do miski, dodajemy majonez i ketchup, mieszamy. Ser żółty kroimy w plastry.
Pieczenie: usmażone kotlety układamy w dużej brytfance do pieczenia. Na wierz nakładamy cebulę z sosem i przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Schab po kowalsku wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min.
Podawanie: kotlety podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Mięso najlepiej jest rozbijać w foliowym woreczku – to sprawdzony sposób na zachowanie porządku w kuchni.
- W zależności od tego, czy chcemy, aby schab po kowalsku był mniej lub bardziej ostry, do marynaty dodajemy łagodną lub pikantną musztardę Dijon.
- Do smażenia kotletów olej musi być mocno rozgrzany.
- Z kolei cebulę smażymy na małej mocy przez ok. 10 min. Mieszamy, uważając, aby się nie przypaliła, bo wtedy może się zrobić gorzka.
- Schabowe po kowalsku wstawiamy do piekarnika dosłownie na kilka minut – do momentu, aż ser się roztopi.
- Do kotletów pasuje dowolny rodzaj żółtego sera, ale najlepiej wybrać taki, który dobrze się topi, np. goudę lub ementaler.
Do farszu, który kładziemy na kotlety schabowe po kowalsku, możemy dodać:
Do mięsa niezbędne są dodatki. Schab po kowalsku możemy podać na wiele sposobów:
Wybierając mięso na kotlety schabowe – nie tylko po kowalsku – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
Należy pamiętać o tym, że jakość mięsa ma bardzo duży wpływ na smak potrawy.
Komentarze