Schab po kowalsku

bardzo smaczny obiad

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • Szczypta cukru i Vegety
  • Sól, pieprz
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 szklanki keczupu
  • Ser żółty około 150 gr
  • 3 jajka + 2 łyżki smietany
  • Bułka z sezamem

Przygotowanie

  1. Schab-pokroić na porcje, rozbić i przyprawić solą lub Vegetą i pieprzem.
  2. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. 3 jajka roztrzepać ze smietaną w jednej misce
  4. a w drugiej połączyć bułkę z sezamem.
  5. 2 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z masłem, dodając po szczypcie cukru i Vegety.
  6. 0,5 szklanki majonezu i 0,5 szklanki keczupu pikantnego wymieszać razem.
  7. Zetrzeć na grubych oczkach ser żółty Gouda.
  8. Kotlety schabowe panierować w bułce, jajku i bułce z sezamem.
  9. Usmażyć na rumiano. Osączyć.
  10. Ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową, na każdej porcji ułożyć po porcji cebuli.
  11. Posypać obficie serem żółtym i nałożyć po łyżce keczupu z majonezem.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st i zapiec do stopienia sera.
  13. Podać z sałatą w smietanie i ziemniakiem z wody oprószonym koperkiem.
mięso obiad zapiekanka majonez cebula panierka schab keczup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze