Schab po kowalsku

bardzo smaczny obiad

dania mięsneZapiekankimajonez

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • Szczypta cukru i Vegety
  • Sól, pieprz
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 szklanki keczupu
  • Ser żółty około 150 gr
  • 3 jajka + 2 łyżki smietany
  • Bułka z sezamem

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Schab-pokroić na porcje, rozbić i przyprawić solą lub Vegetą i pieprzem.
  • Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • 3 jajka roztrzepać ze smietaną w jednej misce
  • a w drugiej połączyć bułkę z sezamem.
  • 2 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z masłem, dodając po szczypcie cukru i Vegety.
  • 0,5 szklanki majonezu i 0,5 szklanki keczupu pikantnego wymieszać razem.
  • Zetrzeć na grubych oczkach ser żółty Gouda.
  • Kotlety schabowe panierować w bułce, jajku i bułce z sezamem.
  • Usmażyć na rumiano. Osączyć.
  • Ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową, na każdej porcji ułożyć po porcji cebuli.
  • Posypać obficie serem żółtym i nałożyć po łyżce keczupu z majonezem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st i zapiec do stopienia sera.
  • Podać z sałatą w smietanie i ziemniakiem z wody oprószonym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy