Przepisy na kurki
247 przepisów

Kurki to produkt kojarzony z wieloma polskimi potrawami, od klasycznej jajecznicy, aż po zupę grzybową. Wszystko za sprawą możliwości łatwego pozyskania kurek w lasach, których w wielu rejonach Polski jest naprawdę dużo. Przygotowanie tego produktu jest stosunkowo łatwe, jednak warto znać podstawowe zasady, dzięki którym poprawnie oczyścisz i zamrozisz kurki na sezon zimowy.
Dania z kurkami

Najprostszy i najsmaczniejszy makaron z kurkami. To wegetariańskie danie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Makaron z kurkami możemy obficie posypać np. natką pietruszki.
Makaron z kurkami

Fasolka szparagowa z kurkami to prosty przepis na sałatkę. W lecie będzie świetnym sposobem na lunch lub lekki obiad dla całej rodziny.
Fasolka szparagowa z kurkami

Przepisy na kurki to nie tylko przetwory. Kurki duszone z koperkiem w śmietanie stworzą pyszny sos i taki przepis na kurki polecam! Sezonowo, prosto, pysznie. Kurki wyjdą idealne.
Kurki duszone z koperkiem w śmietance

Krem z kurek to aksamitna i bardzo aromatyczna zupa. Szybki i prosty w wykonaniu, stanowi bardzo zdrowy wegetariański obiad.Aromatyczny krem z kurek to pyszny przedsmak jesiennych zbiorów. Aksamitny wegański krem z kurek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie ten przepis na krem z kurek!
Wegański krem z kurek

Pasztet z dzika dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Z leśną nutą, idealnie wpisze się w propozycje potraw na święta. Zarówno Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Pasztet z dzika jest pyszny!
Pasztet z dzika

Pulchne kluski śląskie to kwintesencja domowego obiadu. Zwykle są serwowane z gulaszem, sosem grzybowym lub skwarkami. Dziś polecamy kluski z dziurką z sosem kurkowym.
Kluski śląskie (z dziurką) z sosem kurkowym

Wyrośnięte drożdżowe bułeczki z kurkami to jeden z przepisów na grzybowe zbiory od Agaty Wojdy. Szefowa kuchni radzi, jak przygotować ciasto na placki i jak doprawić grzyby. Całość smakuje wyśmienicie
Drożdżowe bułeczki z kurkami

Łatwa, szybka i sycąca zupa kurkowa to sezonowa propozycja na obiad dla zabieganych. Sprawdzi się też w kuchni wegetarian.
Zupa kurkowa

Kruche gołąbki z farszem z kaszy jaglanej, kurek i cebuli to pomysł na sycący, jesienny obiad. Całość nie będzie zbyt miękka, liście kapusty dobrze utrzymają dość zwarte nadzienie. Po prostu pycha!
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami

Raz na jakiś czas warto w kuchni zaszaleć. Piersi perliczki przygotowane z kurkami i szampanem to czysta rozpusta.
Piersi perliczki z szampanem i kurkami

Przepisy kulinarne na grzyby marynowane - kurki w oliwie z oregano
Kurki w oliwie z oregano

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 4 porcje
Kurkowa z podgrzybkami

Genialne i nietypowe dla Wielkanocy połączenie składników otulonych sosem jogurtowo-majonezowym, z nutą kuminu. Jędrne małe kurki – dzięki swej kwaskowatości – doskonale zastępują winegret
Sałatka ze szpinakiem, kindziukiem i kurkami

Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji to bardzo łatwa i lekka przystawka. Wyjątkowego smaku nadaje oliwa truflowa. Spróbuj sałatki z kurkami i kwiatami nasturcji na uroczysty obiad.
Sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji

Wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami

Masło kurkowo-ziołowe

Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi

Wspaniałe risotto z kurkami - danie na obiad dla fanów grzybów. Przepis na risotto z kurkami wymaga czasu, ale efekt i smak wynagradzają trud gotowania. Risotto z kurkami podajemy ze startym serem.
Risotto z kurkami

Roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 340 kcal
Steki wieprzowe z kurkami
Inne z kolekcji: Grzyby
Kurki: pomysły na potrawy
Jak przygotować kurki? Grzyby te znacznie różnią się w smaku od podgrzybków, prawdziwków czy nawet maślaków. Posiadają one zbitą konsystencję i zazwyczaj wśród nich nie zdarzają się robaczywe sztuki. Kurki można poddać dowolnej obróbce termicznej, dzięki czemu sprawdzają się one doskonale jako dodatek do jajecznicy. Z kurek można ugotować również pyszną zupę lub stworzyć sos ze śmietaną, który stanowi świetne urozmaicenie dań mięsnych i rybnych.
Kurki nadają się idealnie również do faszerowania jajek i warzyw. Mogą one z powodzeniem zastępować klasyczne pieczarki w dowolnych potrawach. Kurki warto umieścić także na pizzy w wiejskim stylu, czyli takiej, która zwiera boczek, cebulę i ser. Kurki sprawdzają się doskonale również w połączeniu z makaronami w dowolnej postaci oraz wszelkiego rodzaju zapiekankami i tartami na słono. Z kurek można stworzyć też masło ziołowe wzbogacone o charakterystyczny smak drobno pokrojonych grzybów. Taka mieszanka stanowi idealny dodatek do świeżego chleba.
Co jeszcze można zrobić z kurek? Stanowią one idealny dodatek do farszu do pierogów, krokietów lub naleśników. Kurki można komponować także z pieczonym mięsem lub nawet świeżymi warzywami. W ten sposób powstają niestandardowe sałatki z grzybami sprawdzające się świetnie, na przykład, podczas grilla.
Kurki: przetwory
Kurki nie są najczęściej marynowanym grzybem, ale nie oznacza to, że nie można ich zamknąć w słoiku wraz z innymi gatunkami takich "darów lasu". W tym celu najczęściej wykorzystuje się zalewę składającą się z octu, wody, przypraw oraz opcjonalnych dodatków w postaci warzyw, na przykład cebuli lub nawet marchewki. Tak przygotowane grzyby można trzymać w zaciemnionym miejscu przez maksymalnie przez 8 miesięcy.
Kurki na zimę można przygotować również z zastosowaniem śmietany lub solanki. Pierwsza opcja wymaga połączenia kurek z masłem klarowanym na patelni oraz dodania wybranych przypraw. Tak przygotowaną kompozycję należy umieścić w słoiku, który można przechowywać w lodówce przez 6-8 tygodni. Jeśli chcesz zachować sos z kurek na dłużej, możesz poddać go domowej pasteryzacji.
Jak oczyścić kurki?
Świeżo zebrane lub kupione kurki zazwyczaj są dosyć mocno zanieczyszczone ze względu na fakt, że rosną one w wysokiej trawie lub mchu. Ich czyszczenie jest jednak znacznie łatwiejsze niż w przypadku maślaków, których wybrane gatunki wymagają dodatkowego obrania ze skórki. Aby oczyścić kurki, najlepiej rozpocząć od odcięcia dolnego fragmentu korzenia, za pomocą którego trzymały się one w ziemi. Następnie wystarczy jedynie dokładnie umyć grzyby pod bieżącą wodą w taki sposób, aby piasek i pozostałości leśnej roślinności wypłynęły z blaszek znajdujących się pod charakterystycznym kapeluszem kurek. Nie należy jednak moczyć kurek przez dłuższy czas, a umyte grzyby warto dodatkowo osuszyć.
Jak mrozić kurki?
Mrożenie kurek wcale nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Grzyby te po rozmrożeniu mogą bowiem nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. W jaki sposób przygotować kurki przed zamrożeniem, aby nie utraciły one swojego charakteru?
Przed zamrożeniem kurek należy je delikatnie podsmażyć bez użycia tłuszczu, zblanszować lub ugotować na parze. Niezależnie od wybranego sposobu, do grzybów można dodać również szczyptę soli lub innych przypraw. Po takiej obróbce termicznej kurki powinny w pełni ostygnąć jeszcze przed włożeniem do zamrażalnika. Grzyby można mrozić również z pokrojoną cebulą lub przyprawami, dzięki czemu po rozmrożeniu będą one stanowiły gotowy półprodukt, do którego szybko można dodać śmietanę lub stworzyć klasyczną jajecznicę z kurkami w zaledwie kilka minut.
Artykuły powiązane
Podgrzybek - król jesieni w najlepszych przepisach
Podgrzybek gości na naszych stołach przez niemal cały rok. Po letnich deszczach ruszamy do lasu, żeby wypełnić kosze pysznymi grzybami. A potem marynujemy, smażymy, zapiekamy. Sprawdźcie, co można zrobić z podgrzybka!
Jak suszyć grzyby? Jest kilka sposobów - wypróbujcie!
Uzbieraliście koszyk grzybów i chcielibyście je zasuszyć, żeby móc się cieszyć ich smakiem aromatem w pysznych pierogach, sosie lub wigilijnych uszkach? Trzeba pamiętać o kilku zasadach, żeby suszenie się udało, a żaden cenny kapelusz nie zmarnował.
Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany
Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.
Grzybobranie na medal – jak przygotować grzyby jadalne?
Grzybobranie to jedna z aktywności, którą uwielbiają zajmować się Polacy podczas jesiennych dni. Jednak należy znać się dobrze na grzybach, aby bez problemu odróżniać grzyby jadalne i grzyby trujące. Niektóre z nich mogą wydawać się do siebie łudząco podobne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy jakie akcesoria przydadzą się po grzybobraniu i jak przygotować grzyby jadalne.
Terapeutyczna moc grzybobrania. Znamy powód, dlaczego warto iść do lasu
Leśne wycieczki od dawna uznawane są za jedną z najzdrowszych aktywności. Las posiada swój mikroklimat, który pozwala łatwiej oddychać. Wielokrotnie, aby się uspokoić włączamy sobie śpiew ptaków, szum liści drzew lub szemrzący potok z różnych aplikacji na telefony. Zamiast korzystać z cyfrowych zamienników, warto pójść do lasu i usłyszeć to na własne uszy. Podpowiadamy, dlaczego warto pójść do lasu i skorzystać z terapeutycznej mocy grzybobrania.
Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku
Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.
Boczniaki – grzyby, których warto spróbować
Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, m.in. jako zamiennik mięsa. Podpowiadamy kilka przepisów na boczniaki i wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.
Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!
Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.
Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek
Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.
Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak
Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »