Przepisy na kurki

290 przepisów

Kurki to produkt kojarzony z wieloma polskimi potrawami, od klasycznej jajecznicy, aż po zupę grzybową. Wszystko za sprawą możliwości łatwego pozyskania kurek w lasach, których w wielu rejonach Polski jest naprawdę dużo. Przygotowanie tego produktu jest stosunkowo łatwe, jednak warto znać podstawowe zasady, dzięki którym poprawnie oczyścisz i zamrozisz kurki na sezon zimowy.

Dania z kurkami

Kurki: pomysły na potrawy

Jak przygotować kurki? Grzyby te znacznie różnią się w smaku od podgrzybków, prawdziwków czy nawet maślaków. Posiadają one zbitą konsystencję i zazwyczaj wśród nich nie zdarzają się robaczywe sztuki. Kurki można poddać dowolnej obróbce termicznej, dzięki czemu sprawdzają się one doskonale jako dodatek do jajecznicy. Z kurek można ugotować również pyszną zupę lub stworzyć sos ze śmietaną, który stanowi świetne urozmaicenie dań mięsnych i rybnych.

Kurki nadają się idealnie również do faszerowania jajek i warzyw. Mogą one z powodzeniem zastępować klasyczne pieczarki w dowolnych potrawach. Kurki warto umieścić także na pizzy w wiejskim stylu, czyli takiej, która zwiera boczek, cebulę i ser. Kurki sprawdzają się doskonale również w połączeniu z makaronami w dowolnej postaci oraz wszelkiego rodzaju zapiekankami i tartami na słono. Z kurek można stworzyć też masło ziołowe wzbogacone o charakterystyczny smak drobno pokrojonych grzybów. Taka mieszanka stanowi idealny dodatek do świeżego chleba.

Co jeszcze można zrobić z kurek? Stanowią one idealny dodatek do farszu do pierogów, krokietów lub naleśników. Kurki można komponować także z pieczonym mięsem lub nawet świeżymi warzywami. W ten sposób powstają niestandardowe sałatki z grzybami sprawdzające się świetnie, na przykład, podczas grilla.

Kurki: przetwory

Kurki nie są najczęściej marynowanym grzybem, ale nie oznacza to, że nie można ich zamknąć w słoiku wraz z innymi gatunkami takich "darów lasu". W tym celu najczęściej wykorzystuje się zalewę składającą się z octu, wody, przypraw oraz opcjonalnych dodatków w postaci warzyw, na przykład cebuli lub nawet marchewki. Tak przygotowane grzyby można trzymać w zaciemnionym miejscu przez maksymalnie przez 8 miesięcy.

Kurki na zimę można przygotować również z zastosowaniem śmietany lub solanki. Pierwsza opcja wymaga połączenia kurek z masłem klarowanym na patelni oraz dodania wybranych przypraw. Tak przygotowaną kompozycję należy umieścić w słoiku, który można przechowywać w lodówce przez 6-8 tygodni. Jeśli chcesz zachować sos z kurek na dłużej, możesz poddać go domowej pasteryzacji.

Jak oczyścić kurki?

Świeżo zebrane lub kupione kurki zazwyczaj są dosyć mocno zanieczyszczone ze względu na fakt, że rosną one w wysokiej trawie lub mchu. Ich czyszczenie jest jednak znacznie łatwiejsze niż w przypadku maślaków, których wybrane gatunki wymagają dodatkowego obrania ze skórki. Aby oczyścić kurki, najlepiej rozpocząć od odcięcia dolnego fragmentu korzenia, za pomocą którego trzymały się one w ziemi. Następnie wystarczy jedynie dokładnie umyć grzyby pod bieżącą wodą w taki sposób, aby piasek i pozostałości leśnej roślinności wypłynęły z blaszek znajdujących się pod charakterystycznym kapeluszem kurek. Nie należy jednak moczyć kurek przez dłuższy czas, a umyte grzyby warto dodatkowo osuszyć.

Jak mrozić kurki?

Mrożenie kurek wcale nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Grzyby te po rozmrożeniu mogą bowiem nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku. W jaki sposób przygotować kurki przed zamrożeniem, aby nie utraciły one swojego charakteru?

Przed zamrożeniem kurek należy je delikatnie podsmażyć bez użycia tłuszczu, zblanszować lub ugotować na parze. Niezależnie od wybranego sposobu, do grzybów można dodać również szczyptę soli lub innych przypraw. Po takiej obróbce termicznej kurki powinny w pełni ostygnąć jeszcze przed włożeniem do zamrażalnika. Grzyby można mrozić również z pokrojoną cebulą lub przyprawami, dzięki czemu po rozmrożeniu będą one stanowiły gotowy półprodukt, do którego szybko można dodać śmietanę lub stworzyć klasyczną jajecznicę z kurkami w zaledwie kilka minut.

Artykuły powiązane

Grzybobranie na medal – jak przygotować grzyby jadalne?
26.09.2020

Grzybobranie na medal – jak przygotować grzyby jadalne?

Grzybobranie to jedna z aktywności, którą uwielbiają zajmować się Polacy podczas jesiennych dni. Jednak należy znać się dobrze na grzybach, aby bez problemu odróżniać grzyby jadalne i grzyby trujące. Niektóre z nich mogą wydawać się do siebie łudząco podobne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy jakie akcesoria przydadzą się po grzybobraniu i jak przygotować grzyby jadalne.

Zupa grzybowa
07.09.2020

Podgrzybek - król jesieni w najlepszych przepisach

Podgrzybek gości na naszych stołach przez niemal cały rok. Po letnich deszczach ruszamy do lasu, żeby wypełnić kosze pysznymi grzybami. A potem marynujemy, smażymy, zapiekamy. Sprawdźcie, co można zrobić z podgrzybka!

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
04.09.2020

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

Spacer w lesie
26.07.2020

Terapeutyczna moc grzybobrania. Znamy powód, dlaczego warto iść do lasu

Leśne wycieczki od dawna uznawane są za jedną z najzdrowszych aktywności. Las posiada swój mikroklimat, który pozwala łatwiej oddychać. Wielokrotnie, aby się uspokoić włączamy sobie śpiew ptaków, szum liści drzew lub szemrzący potok z różnych aplikacji na telefony. Zamiast korzystać z cyfrowych zamienników, warto pójść do lasu i usłyszeć to na własne uszy. Podpowiadamy, dlaczego warto pójść do lasu i skorzystać z terapeutycznej mocy grzybobrania.

Jak mrozić grzyby?
13.07.2020

Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku

Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.

Boczniaki na śniadanie
18.05.2020

Boczniaki – grzyby, których warto spróbować

Boczniaki wchodzą do polskich kuchni! I choć nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, na pewno zasługują na zainteresowanie. Boczniaki charakteryzują się dużymi wartościami odżywczymi i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, m.in. jako zamiennik mięsa. Podpowiadamy kilka przepisów na boczniaki i wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.

Grzybobranie
08.09.2019

Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.