Schab pieczony

Schab pieczony sprawdzi się jako ciepłe danie obiadowe, a także na zimno, jako pyszna wędlina na kanapki. Dodatek żurawiny sprawia, że pieczeń ze schabu nie tylko ma wyjątkowy smak i aromat, ale także zachwyca wyglądem na talerzu. Jak upiec schab, aby wyszedł idealnie? Zobaczcie nasz przepis i wypróbujcie go w swojej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne schab pieczony wędliny

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 167 głosów)

Schab pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • schab 1.

    Mięso: Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i olejem. Wstawić na noc do lodówki. 

  • Jabłka krojenie 2.

    Dodatki: Z dwóch jabłek wycisnąć sok. Pozostałe umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ósemki. Cebulę posiekać w piórka. Mięso naciąć od góry na jednym boku, tworząc kieszonki. Włożyć w nie kawałki jednego jabłka. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę, a na niej mięso. Podlać sokiem. 

  • schab-pieczony 3.

    Pieczenie: Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i przykryć naczynie. Po ok. 30 minutach odkryć mięso, wierzch posmarować żurawiną, a po bokach ułożyć pozostałe jabłka. Piec kolejne 30 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut. Podawać z żurawiną

Porady

  • Schab pieczony można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, takimi jak suszone owoce, grzyby czy orzechy. Aby to zrobić, musimy lekko naciąć środek surowego kawałka mięsa (ostrożnie, aby go nie przebić na wylot) i nadziać je suszonymi śliwkami, morelami, pieczarkami czy orzechami włoskimi. Tak przygotowany schab z piekarnika będzie nie tylko pyszny, ale i przepięknie wyglądający!
  • Aby schab z piekarnika był soczysty, można go przed pieczeniem krótko obsmażyć z każdej strony lub przelać wrzątkiem. Dzięki temu, zamkniemy włókna mięśniowe, więc mięso nie będzie traciło swoich soków podczas pieczenia. 

Notka redakcyjna

Jak upiec schab?

Jak upiec schab żeby był soczysty? To nic trudnego. Wystarczy trzymać się kilku reguł, aby schab zawsze wychodził idealnie wypieczony. Pierwsza z nich to odpowiednia marynata. To właśnie ona jest kluczowym składnikiem, który nie tylko nadaje smaku i aromatu, ale także zapewnia odpowiednią konsystencję i kruchość mięsa. Najprostszą marynatę można przygotować z oliwy, czosnku, przypraw i ziół. Te podstawowe składniki można oczywiście urozmaicić dodatkiem musztardy, miodu, sosu sojowego, wina, piwa, czy imbiru. Mięso należy przyprawić kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszło wszystkimi smakami marynaty. Najlepiej zrobić to nawet wieczór wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia możemy brać się za pieczenie. 

Następna ważna kwestia to odpowiedni czas i temperatura pieczenia. Zamarynowany schab należy więc włożyć do naczynia żaroodpornego, blaszki lub brytfanki i wstawić do porządnie rozgrzanego wcześniej piekarnika. W jakiej temperaturze piec schab? Najlepszy schab wyjdzie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Jeśli przygotowujemy schab w piekarniku z termoobiegiem, to wystarczy rozgrzać go do 180 stopni.  Ile piec schab? Ogólnie przyjęta zasada to 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa. Należy jednak obserwować mięso podczas pieczenia i dostosować ten czas do ustawień swojego piekarnika.

Co zrobić ze schabu? Pomysły na inne dania 

Jak przyrządzić schab na przeróżne sposoby, aby nigdy nam się nie znudził? Oprócz pieczeni i klasycznych kotletów schabowych, możemy przygotować z niego faszerowane zrazy, roladki i kieszonki z rozmaitymi nadzieniami w środku.

Inny pomysł na schab to aromatyczne gulasze, potrawki i jednogarnkowe dania w przeróżnych sosach. Kawałki schabu można dusić na przykład w sosie grzybowym, pieprzowym, winnym, śmietanowym czy koperkowym. Takie gęste, mięsne sosy fantastycznie smakują zarówno z dodatkiem ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu. Gulasz ze schabu doskonale sprawdzi się też w towarzystwie klusek bądź kopytek.

Popularnym przysmakiem, szczególnie na świętach i rodzinnych spotkaniach, jest schab ze śliwką oraz schab z morelą. Te dwa mięsiwa nie tylko pysznie smakują, ale także przepięknie wyglądają jako przekąska na stole. Kolejny przepis, który warto przygotowywać zdecydowanie częściej niż tylko na święta, to schab w galarecie. Choć na pierwszy rzut oka może wyglądać na skomplikowane danie, przygotowuje się go łatwo i z kilku prostych składników. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy