Pieczarki: przepisy i właściwości
2778 przepisów

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, dostępnych właściwie przez cały rok. Pieczarki najczęściej podajemy po obróbce termicznej, ale mogą być też jedzone bez gotowania - surowe pieczarki często dodaje się do sałatek. Jak jeszcze przepisy na pieczarki mogą nas zaskoczyć? Sprawdźcie nasze propozycje!
Pieczarki - przepisy

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym bardzo dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów i pieczarek. Jest to danie kuchni włoskiej, które syci i smakuje każdemu! Zapiekanka z mięsem mielonym jest dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dzięki zbitej konsystencji łatwo można zabrać ją również do pracy i odgrzać na szybki lunch.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym? Przepis jest całkiem łatwy i przyjemny. Warto od razu przygotować ich więcej, ponieważ pulpety w sosie pieczarkowym to jedno z ulubionych dań Polaków. Można podać je z kaszą, ziemniakami, makaronem, a także z pieczywem. Zmieniając dodatki, można je jeść kilka dni z rzędu, nie mając wrażenia, że jemy to samo. Pulpeciki w sosie pieczarkowym można także zamrozić i podać na obiad jakiś czas później.
Pulpety w sosie pieczarkowym

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Eskalopki z indyka to sposób na rodzinny obiad. Z dodatkiem wędzonego sera będą nieoczywistym daniem. Natomiast brandy podkreśla smak mięsa. Potrawę można przygotować również z cielęciny lub chudych steków wieprzowych. Z wieprzowiną powinny być dłużej smażone. Eskalopki z indyka to pomysł na obiad nie tylko od święta.
Eskalopki z indyka

Kotlety z kaszy gryczanej to przepis ekonomiczny i aromatyczny w przygotowaniu. Najbardziej sprawdzi się kasza gryczana palona. Kotlety z kaszy gryczanej doskonale przyjmą dodatek wędzonego boczku, kiełbasy i przesmażonej cebulki. Masę jak na kotlety z kaszy gryczanej można rozdrobnić w maszynce i upiec w foremce jak pieczeń rzymską. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy lub rodzinny obiad.
Kotlety z kaszy gryczanej

Naleśniki z kurczakiem to prosty i szybki pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Faszerowane naleśniki z kurczakiem są zdrowe, sycące i smakują całej rodzinie. Podsmażone warzywa i kurczak w naleśniku to także świetny pomysł na danie na wynos do pracy lub szkoły.
Naleśniki z kurczakiem

Fasolka szparagowa po bolońsku to niemal klasyczny przepis. Aromatyczny sos, smakowite warzywa stanowią idealną propozycję na obiad. Zamiast makaronu występuje fasolka szparagowa. Wersja bazowa na to danie jest wegetariańska, ale zamiast oliwy można użyć do podsmażania boczek - tłuszcz wytopiony z mięsa doda aromatu i smaku. Wypróbuj przepis na fasolkę szparagową po bolońsku.
Fasolka szparagowa po bolońsku

Gulasz z karkówki to świetna propozycja obiadowa. Serwowany z kaszą lub kluseczkami smakuje wybornie. Karkówka jest idealna na gulasz, dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu. Gulasz z karkówki można zjeść od razu lub zamrozić, jeśli przygotowaliśmy go za dużo. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z karkówki i koniecznie zróbcie go sobie na dzisiejszy obiad!
Gulasz z karkówki i pieczarek

Wegetariański, a nawet wegański gulasz z soczewicą i warzywami. Ma bogaty smak - to zasługa przemyślanej listy składników. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Fit gulasz z soczewicy

Strogonoff z sarny
Strogonoff z sarny

Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie.
Placki z kurczaka

Bażant Babuni w garniturze z jarzyn
Bażant Babuni w garniturze z jarzyn
Inne z kolekcji: Grzyby
Artykuły powiązane
Terapeutyczna moc grzybobrania. Znamy powód, dlaczego warto iść do lasu
Leśne wycieczki od dawna uznawane są za jedną z najzdrowszych aktywności. Las posiada swój mikroklimat, który pozwala łatwiej oddychać. Wielokrotnie, aby się uspokoić włączamy sobie śpiew ptaków, szum liści drzew lub szemrzący potok z różnych aplikacji na telefony. Zamiast korzystać z cyfrowych zamienników, warto pójść do lasu i usłyszeć to na własne uszy. Podpowiadamy, dlaczego warto pójść do lasu i skorzystać z terapeutycznej mocy grzybobrania.