Agnieszka Pietroń

Schab w sosie koperkowym

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Schab w sosie koperkowym to miękkie, soczyste mięso zanurzone w aksamitnej, aromatycznej śmietance. Potrawa fantastycznie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Jej wyjątkowy smak skusi nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Jeśli macie ochotę ją przygotować, poniżej podajemy sprawdzony przepis na schab w sosie koperkowym.

Składniki:

  • schab  700 g

  • czosnek  1 ząbek

  • bulion warzywny  500 ml

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  50 g

  • śmietana 30%  80 ml

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • mąka pszenna  10 g

  • koperek  30 g

Schab w sosie koperkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. 

  • Krok 2:

    Schab: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ze zbędnych błon. Kroimy go w grube plastry, a następnie lekko rozbijamy. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy kawałki mięsa. Obsmażamy je krótko z obu stron, aż się zarumienią.

  • Krok 3:

    Bulion: wlewamy go do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kawałki mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa. Całość podgrzewamy jeszcze przez pół godziny, aż mięso stanie się kruche oraz delikatne.

  • Krok 4:

    Mąka pszenna i ziemniaczana: przesiewamy je do miseczki. Dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Schab w sosie koperkowym: do miseczki z mąką i śmietanką dodajemy niewielką ilość bulionu. Łączymy składniki ze sobą, a następnie wlewamy do mięsa. Dodajemy koperek. Całość delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.

  • Krok 6:

    Podanie: gotową potrawę podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki.

Porady

  • Schab w sosie koperkowym fantastycznie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, kaszy jęczmiennej, orkiszowej, a nawet gryczanej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść go z kromką świeżego pieczywa. Ponadto danie świetnie komponuje się z surówką colesław.
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak mięsa i sprawić, że będzie rozpływało się w ustach, warto posmarować je wcześniej marynatą. Przygotujemy ją na bazie oliwy, czosnku oraz ziół takich jak rozmaryn, lubczyk bądź tymianek. Całość dokładnie mieszamy. Gotową marynatą smarujemy plastry schabu. Następnie odkładamy je do miski, zakrywamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc). 
  • Niektórzy zamieniają śmietankę 30% na tę o zawartości 12% lub 18% tłuszczu. Możemy sięgnąć nawet po jogurt naturalny. Danie z dodatkiem tych produktów będzie nieco lżejsze.
  • Bulion z powodzeniem zastąpimy wodą. W takiej sytuacji potrawa może wyjść delikatniejsza w smaku. W związku z tym warto dodać do niej wtedy swoje ulubione przyprawy. Z pewnością sprawdzi się tutaj majeranek, lubczyk, suszona kolendra, tymianek lub rozmaryn.
  • Wybierajmy dobrej jakości, świeży schab. Odznacza się on różową barwą, neutralnym zapachem oraz zwartą konsystencją. Dodatkowo jest on delikatnie wilgotny. Polecamy kupić mięso w sprawdzonym, zaufanym sklepie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza potrawa wyjdzie wspaniale.
  • Najlepiej użyć świeżego koperku. W ostateczności możemy sięgnąć po ten suszony. Poza tym niektórzy łączą to pyszne zioło z posiekaną natką pietruszki bądź kolendrą. W ten sposób nie tylko wzbogacają smak i aromat potrawy, ale również jej wartość odżywczą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne