Schab w sosie własnym to jedno z popularniejszych dań często podawanych na niedzielny obiad. Mięso jest delikatne, aromatyczne i kruche – wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy tylko kilka składników, żeby wyczarować naprawdę pyszne danie. A do tego jego przygotowanie jest tak proste, że wychodzi za pierwszym razem. Polecamy niezawodny przepis na schab w sosie własnym, który posmakuje całej rodzinie.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Mięso: schab myjemy, kroimy w 2 cm plastry. Lekko rozbijamy je dłonią, nie ma potrzeby rozbijać go tłuczkiem. Kotlety powinny być stosunkowo grube z nieuszkodzonymi włóknami.
Smażenie: na dużą patelnię wlewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy po 3–4 kotlety. Nie kładziemy wszystkich od razu, gdy będzie ich za dużo mięso będzie się dusić, a nie smażyć. Obsmażamy, aż będzie ciemnobrązowe. Gotowe zdejmujemy z patelni.
Dodatki: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy ją. Trwa to ok. 2 minuty. Dokładamy czosnek, mieszamy i wkładamy usmażone mięso. Dokładamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz.
Duszenie mięsa: na patelnię wlewamy bulion lub rosół, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Schab w sosie własnym dusimy na średnim ogniu około 1 godziny i 20 minut. W razie potrzeby mięso można podlać bulionem lub wodą.
Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszając chwilkę smażymy. Dokładamy do sosu, mieszamy.
Porady
- Najlepszą częścią mięsa, będzie ta odkrojona od karkówki.
- Do duszonego mięsa można dodać 2–3 suszone grzyby, nadadzą mięsu głębi smaku.
- Zamiast soli możemy użyć sos sojowy.
- Schab w sosie własnym możemy podać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami lub ulubioną kaszą.
- Danie uzupełnią: surówka z kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, kapusty pekińskiej czy colesław lub zasmażone buraki.
- Podstawowy przepis na schab w sosie własnym, możemy zmodyfikować, dodając do mięsa kilka warzyw, np. pieczarki, marchew, pomidory.
Komentarze