Schab w sosie własnym

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Schab w sosie własnym to jedno z popularniejszych dań często podawanych na niedzielny obiad. Mięso jest delikatne, aromatyczne i kruche – wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy tylko kilka składników, żeby wyczarować naprawdę pyszne danie. A do tego jego przygotowanie jest tak proste, że wychodzi za pierwszym razem.  Polecamy niezawodny przepis na schab w sosie własnym, który posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • schab  800 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • bulion drobiowy  650 ml

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • słodka papryka  15 g

  • sól  15 g

  • pieprz  6 g

  • olej  20 ml

  • masło  30 g

  • mąka pszenna  30 g

Schab w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: schab myjemy, kroimy w 2 cm plastry. Lekko rozbijamy je dłonią, nie ma potrzeby rozbijać go tłuczkiem. Kotlety powinny być stosunkowo grube z nieuszkodzonymi włóknami.  

  • Krok 2:

    Smażenie: na dużą patelnię wlewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy po 3–4 kotlety. Nie kładziemy wszystkich od razu, gdy będzie ich za dużo mięso będzie się dusić, a nie smażyć. Obsmażamy, aż będzie ciemnobrązowe.  Gotowe zdejmujemy z patelni.

  • Krok 3:

    Dodatki: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy ją. Trwa to ok. 2 minuty. Dokładamy czosnek, mieszamy i wkładamy usmażone mięso. Dokładamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz.

  • Krok 4:

    Duszenie mięsa: na patelnię wlewamy bulion lub rosół, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Schab w sosie własnym dusimy na średnim ogniu około 1 godziny i 20 minut. W razie potrzeby mięso można podlać bulionem lub wodą.

  • Krok 5:

    Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszając chwilkę smażymy. Dokładamy do sosu, mieszamy.  

Porady

  • Najlepszą częścią mięsa, będzie ta odkrojona od karkówki.
  • Do duszonego mięsa można dodać 2–3 suszone grzyby, nadadzą mięsu głębi smaku.
  • Zamiast soli możemy użyć sos sojowy.
  • Schab w sosie własnym możemy podać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami lub ulubioną kaszą.
  • Danie uzupełnią: surówka z kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, kapusty pekińskiej czy colesław lub zasmażone buraki.
  • Podstawowy przepis na schab w sosie własnym, możemy zmodyfikować, dodając do mięsa kilka warzyw, np. pieczarki, marchew, pomidory.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne