Schab duszony z warzywami

Schab duszony z warzywami w pysznym sosie śmietanowym smakuje obłędnie. Idealnie komponuje się na talerzu z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Dobrze przygotowane kawałki mięsa są delikatne i kruche jednocześnie. Słowem, wprost rozpadają się w ustach. Danie można podawać również z kluskami śląskimi, kopytkami lub chrupiącą bagietką. Duszony schab z warzywami sam w sobie jest znakomity, więc nie potrzebuje wielu dodatków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 152 głosów)

Schab duszony z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marynowanie mięsa: schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa z dwóch stron. W osobnej misce przygotowujemy marynatę – mieszamy oliwę z solą i pieprzem. Nacieramy nią kotlety i odkładamy na głęboki talerz.

  • 2.

    Smażenie mięsa: mąkę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej zamarynowane kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i w wysokiej temperaturze krótko obsmażamy porcje schabu z dwóch stron. Odkładamy do garnka z pokrywką.

  • 3.

    Przygotowanie warzyw: cebulę kroimy w piórka, marchewkę – w plasterki, a seler – w kostkę. Drobno siekamy czosnek. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem. Dokładamy masło i wstawiamy na małą moc palnika.

  • 4.

    Duszenie: mięso z warzywami dusimy pod pokrywką, co jakiś czas mieszając, aby danie nie przywarło. Wsypujemy ziele angielskie i dokładamy liście laurowe.

  • 5.

    Sos: dodajemy 200 ml wody, a pozostałe 50 ml mieszamy ze śmietaną. Przed dodaniem śmietany do sosu, hartujemy ją, czyli mieszamy z gorącym wywarem z garnka. Następnie wlewamy i ponownie delikatnie mieszamy całość. Dusimy pod pokrywką przez 40 minut.

  • 6.

    Podawanie: schab duszony z warzywami podajemy na dużych płaskich talerzach z ziemniakami, kopytkami lub w miseczkach ze świeżym pieczywem obok.

Porady

  • Mięso warto zamarynować wcześniej – można to zrobić nawet dzień przed właściwym przygotowywaniem schabu z warzywami. Pamiętajcie, aby przed włożeniem mięsa do lodówki przykryć je pokrywką lub folią spożywczą.
  • Do dania możecie dodać paprykę w ulubionym kolorze. Pokrójcie ją na paski lub grubą kostkę, jeśli chcecie, aby była bardziej wyczuwalna.
  • Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym – wtedy potrawa będzie mniej kaloryczna. Przy dodawaniu jogurtu należy pamiętać o hartowaniu, bo łatwo może się zważyć.
  • Jeśli lubicie gęste, kremowe sosy, zamiast kwaśnej śmietany możecie dodać kremówkę (30 lub 36%). Co więcej, nie musicie jej hartować – taka śmietana na pewno się nie zważy.
  • Sos można zagęścić mąką. Pamiętajcie, aby przed dodaniem rozmieszać ją dokładnie w 100 ml zimnej wody.
  • Schab duszony w warzywach smakuje wyśmienicie posypany natką pietruszki.
  • Kotlety możecie usmażyć na wędzonym boczku, pokrojonym w drobną kostkę. Tak dodatek sprawi, że schab duszony z warzywami będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Jeśli lubicie słone smaki, możecie dodać do dania 2 łyżki sosu sojowego.

Notka redakcyjna

Schab duszony w warzywach z piekarnika

Podobny przepis można wykonać w piekarniku w dwóch wersjach:

  • schab w plastrach z warzywami – czyli tak, jak powyżej, kotlety obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy warzywami w głębokim naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C,
  • schab duszony w całości z warzywami – w tej formie jest doskonały nie tylko na obiad, ale także na kanapki. Po ostygnięciu mięso można pokroić w plasterki. Schab pieczony można podawać z różnymi dodatkami – pasuje do ogórka kiszonego lub słodkiej konfitury z żurawiny.

Schab duszony z warzywami dla dzieci i osób starszych

Mięsa duszone w sosie są lekkostrawne i łatwe do pogryzienia, dlatego polecane są dla dzieci i osób starszych. Kotlety można jeszcze przed smażeniem pokroić w paski o grubości 1 cm, a następnie dusić z warzywami. W takiej formie potrawa będzie doskonała do ryżu lub kaszy.

Duszenie na małej mocy palnika sprawia, że mięso i warzywa zachowują więcej składników odżywczych niż w przypadku smażenia lub długiego gotowania w wysokiej temperaturze. Aby danie było bardziej lekkostrawne, można zrezygnować ze wstępnego obsmażania mięsa. Jednak to ono sprawia, że schab jest tak kruchy i soczysty w środku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy