Roladki schabowe z pysznym farszem

Niby zwykłe roladki, a dodatek sosu sprawia, że smakują wybornie.

dania mięsneSzynki

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.77 z 611 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry szynki domowej lub wędzonego boczku
  • 4 paski sera żółtego
  • 4 paski papryki czerwonej marynowanej
  • 4 mini ogórki z zalewy pikantnej lub korniszony
  • Sól i pieprz kolorowy
  • SOS DO SMAROWANIA:
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • DODATKOWO:
  • Mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Składniki sosu połączyć.
  • Schabowe rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować sosem
  • Na każdy płat mięsa położyć plaster szynki lub boczku, pasek sera, papryki i ogórek przekrojony na pół.
  • Zrolować i spiąć wykałaczką.
  • Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • Obsmażyć na rumiano. Przełożyć na blachę piekarnikową wysłaną papierem do pieczenia i tuż przed podaniem podpiec około 15 minut w 180 st.
  • Podać z frytkami i ulubioną surówką

Porady

Ostrożnie rozbijaj mięso, żeby nie powstały dziury - utrudnią zwijanie roladek schabowych, a farsz może z nich wypadać.

Notka redakcyjna

Roladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad. Pasują do nich frytki, ale też gotowane ziemniaki, kasza lub ryż. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy