Roladki schabowe

Ocena:

3.75 (644)

  • 55 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i mozzarellą, podrasowane wyrazistym smakiem suszonych pomidorów, to wyjątkowa propozycja na świąteczny obiad. Takim wyrafinowanym połączeniem zaskoczymy gości i odmienimy tradycyjne posiłki. Mięso przygotowujemy jak tradycyjne schabowe, ale rozbite plastry wypełniamy pysznym farszem. Gwarantujemy, że te roladki schabowe ze szpinakiem, staną się waszym popisowym daniem na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • schab  800 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • mąka  110 g

  • olej  100 ml

  • szpinak  150 g

  • mozzarella  150 g

  • suszone pomidory  100 g

  • natka pietruszki  50 g

Roladki schabowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Schab: wyjmujemy go z lodówki, żeby się trochę ogrzał. Płuczemy go zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby oczyszczamy go. Kroimy go na plastry (ok. 6 sztuk). Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa, powinny być dość cienkie. Oprószamy solą i pierzem do smaku.

  • Krok 2:

    Szpinak: mrożony podgrzewamy na patelni do rozpuszczenia i odparowania wody. Świeży z kolei myjemy i osuszamy. Następnie rozgrzewamy tłuszcz (oliwę lub olej, możemy też użyć tego z pomidorów suszonych), wrzucamy na niego liście, smażymy chwilkę, aż liście staną się wiotkie.

  • Krok 3:

    Farsz: natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Pomidory wyjmujemy z zalewy i siekamy. Mozzarellę ścieramy. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 4:

    Zwijanie roladek: farsz dzielimy na tyle porcji, ile mamy plastrów schabu. Rozkładamy go na powierzchni mięsa i dość ciasno zwijamy.

  • Krok 5:

    Smażenie: na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Roladki schabowe obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Przekładamy je na gorący tłuszcz. Co kilka minut przekręcamy je, tak żeby dobrze obsmażyły się z każdej strony. Cały proces nie powinien być dłuższy niż 20 minut.

Porady

  • Zamiast sera mozzarelli możemy wykorzystać inny ser żółty, np. goudę lub cheddar. Sprawdzi się też słony ser, np. feta.
  • Roladki schabowe możemy przygotować również w panierce z jajka i bułki tartej, będą przypominały klasyczny devolay.
  • Jeśli nie przepadamy za schabem, to możemy przygotować roladki z piersi z kurczaka. Będą zdecydowanie delikatniejsze w smaku.
  • Roladki schabowe możemy tylko wstępnie obsmażyć, a potem udusić w bulionie lub zapiec w piekarniku. Przed pieczeniem podsmażamy je na maśle klarowanym, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30-40 minut. Roladki schabowe z piekarnika są równie smaczne, a o wiele zdrowsze.
  • Możemy podawać z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Pasują do nich także frytki lub ryż. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty. Roladki schabowe z kiszoną kapustą to dobry pomysł na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zwijać roladki schabowe? 

Jednym z najbardziej czasochłonnych, a zarazem stresujących, etapów przygotowania roladek ze schabu jest ich zwijanie. Na początku należy podzielić sobie farsz na tyle części, ile mamy plastrów mięsa – dzięki temu prostemu trickowi unikniemy sytuacji, że jedna roladka będzie „bogatsza” w farsz, a druga wprost przeciwnie. Kolejnym krokiem jest nałożenie farszu na ubite kotlety schabowe. Roladki schabowe należy zwijać powoli i dokładnie. Może nam w tym pomóc folia spożywcza. Jeśli obawiamy się, że roladki rozejdą się w czasie panierowania lub smażenia, to możemy wykorzystać wykałaczki. Należy jednak pamiętać, by wcześniej uprzedzić gości o ich obecności w mięsie.

Jakie nadzienie do roladek ze schabu?

Nadzienie do roladek możemy zrobić z niemal wszystkich, lubianych przez nas składników. Dobrym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie farszu z tego, co akurat mamy w lodówce.

  • Świetnie sprawdzą się grzyby – zarówno leśne, jak i pieczarki (należy je jednak wcześniej podsmażyć na maśle). Polecamy przepis na: roladki schabowe z pieczarkami
  • Jeśli lubimy roladki schabowe w stylu wiejskim, to możemy wykorzystać również ogórki kiszone, paprykę czy boczek. W przypadku boczku mamy do wyboru dwie opcje – możemy go pokroić w kostkę i dodać do farszu lub owinąć plastrami już nafaszerowaną roladkę. Warto jednak pamiętać, że roladki schabowe z boczkiem to prawdziwa bomba kaloryczna! 
  • Inne propozycje podania tego dania to np. roladki schabowe z musztardą, dzięki której nasze mięso zyskuje na kruchości i soczystości. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w musztardzie. Będą przypominały w smaku roladę śląską.
  • Jeśli lubimy mięsa w sosie, to świetnym pomysłem jest przygotowanie roladek schabowych w sosie pomidorowym. Możemy wykorzystać do tego celu passatę pomidorową lub świeże pomidory (najlepiej wybrać soczyste odmiany). 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne