Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i mozzarellą, podrasowane wyrazistym smakiem suszonych pomidorów, to wyjątkowa propozycja na świąteczny obiad. Takim wyrafinowanym połączeniem zaskoczymy gości i odmienimy tradycyjne posiłki. Mięso przygotowujemy jak tradycyjne schabowe, ale rozbite plastry wypełniamy pysznym farszem. Gwarantujemy, że te roladki schabowe ze szpinakiem, staną się waszym popisowym daniem na wyjątkowe okazje.
StockFood
(średnia 3.76 z 634 głosów)
Schab: wyjmujemy go z lodówki, żeby się trochę ogrzał. Płuczemy go zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby oczyszczamy go. Kroimy go na plastry (ok. 6 sztuk). Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa, powinny być dość cienkie. Oprószamy solą i pierzem do smaku.
Szpinak: mrożony podgrzewamy na patelni do rozpuszczenia i odparowania wody. Świeży z kolei myjemy i osuszamy. Następnie rozgrzewamy tłuszcz (oliwę lub olej, możemy też użyć tego z pomidorów suszonych), wrzucamy na niego liście, smażymy chwilkę, aż liście staną się wiotkie.
Farsz: natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Pomidory wyjmujemy z zalewy i siekamy. Mozzarellę ścieramy. Wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia składników.
Zwijanie roladek: farsz dzielimy na tyle porcji, ile mamy plastrów schabu. Rozkładamy go na powierzchni mięsa i dość ciasno zwijamy.
Smażenie: na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Roladki schabowe obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Przekładamy je na gorący tłuszcz. Co kilka minut przekręcamy je, tak żeby dobrze obsmażyły się z każdej strony. Cały proces nie powinien być dłuższy niż 20 minut.
Kalorie: 1320
Ilość porcji: 6
Porady
- Zamiast sera mozzarelli możemy wykorzystać inny ser żółty, np. goudę lub cheddar. Sprawdzi się też słony ser, np. feta.
- Roladki schabowe możemy przygotować również w panierce z jajka i bułki tartej, będą przypominały klasyczny devolay.
- Jeśli nie przepadamy za schabem, to możemy przygotować roladki z piersi z kurczaka. Będą zdecydowanie delikatniejsze w smaku.
- Roladki schabowe możemy tylko wstępnie obsmażyć, a potem udusić w bulionie lub zapiec w piekarniku. Przed pieczeniem podsmażamy je na maśle klarowanym, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30-40 minut. Roladki schabowe z piekarnika są równie smaczne, a o wiele zdrowsze.
- Możemy podawać z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Pasują do nich także frytki lub ryż. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty. Roladki schabowe z kiszoną kapustą to dobry pomysł na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym.
Jednym z najbardziej czasochłonnych, a zarazem stresujących, etapów przygotowania roladek ze schabu jest ich zwijanie. Na początku należy podzielić sobie farsz na tyle części, ile mamy plastrów mięsa – dzięki temu prostemu trickowi unikniemy sytuacji, że jedna roladka będzie „bogatsza” w farsz, a druga wprost przeciwnie. Kolejnym krokiem jest nałożenie farszu na ubite kotlety schabowe. Roladki schabowe należy zwijać powoli i dokładnie. Może nam w tym pomóc folia spożywcza. Jeśli obawiamy się, że roladki rozejdą się w czasie panierowania lub smażenia, to możemy wykorzystać wykałaczki. Należy jednak pamiętać, by wcześniej uprzedzić gości o ich obecności w mięsie.
Nadzienie do roladek możemy zrobić z niemal wszystkich, lubianych przez nas składników. Dobrym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie farszu z tego, co akurat mamy w lodówce.
Komentarze