Roladki schabowe z pysznym farszem

Roladki schabowe to pyszna i pożywna propozycja na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym. Świetnie sprawdzi się jako danie na świąteczny czy urodzinowy posiłek. Nasza propozycja na roladki schabowe zawiera dodatek czosnku niedźwiedziego, który nadaje mięsu mocnego i niepowtarzalnego aromatu. Jeśli nie przepadamy za czosnkiem – możemy zastąpić go innym składnikiem i przygotować roladki schabowe ze szpinakiem. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić roladki ze schabu! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne roladki schabowe

Czas przygotowania:
55min.
Kalorie:
1320 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.76 z 625 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek niedźwiedzi 1.

    Przepis na roladki schabowe zaczynamy od przygotowania farszu. Najpierw czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno siekamy. Dalej cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wówczas, gdy się one zeszklą, to dodajemy nasz czosnek niedźwiedzi i smażymy do czasu, aż odparuje woda. W dalszej kolejności dodajemy posiekaną natkę pietruszki, startą na tace mozzarellę i drobno posiekane pomidory suszone. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 

  • 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na roladki schabowe jest przygotowanie mięsa. Najpierw schab kroimy w cienkie plastry i rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Dalej z obu stron przyprawiamy j solą i pieprzem. Po wykonaniu tej czynności na kotlety nakładamy farsz i zwijamy roladki. Następnie obtaczamy je w mące i pozbywamy się jej nadmiaru. Roladki obsmażamy na rozgrzanym maśle, polewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez ok. 20-30 minut do miękkości. 

Kalorie: 1320

Ilość porcjii: 6

Porady

  • Zamiast sera mozzarelli możemy wykorzystać inny ser żółty, np. goudę czy cheddar. 
  • Jeśli nie mamy czosnku niedźwiedziego lub nie przepadamy za jego charakterystycznym aromatem, to do farszu do roladek schabowych możemy wykorzystać szpinak, który jest drogocennym źródłem wielu składników odżywczych. Jeśli zdecydujemy się na tę podmiankę, to warto dodać też ser żółty. Opcjonalnie możemy go zastąpić serem feta. 
  • Roladki schabowe możemy przygotować również w panierce z jajka i bułki tartej. 
  • Jeśli nie przepadamy za schabem, to możemy przygotować roladki z piersi z kurczaka. W takiej sytuacji należy tylko skrócić czas ich duszenia w bulionie warzywnym. 
  • Zamiast etapu duszenia roladek schabowych w bulionie, możemy zapiec je w piekarniku. Wówczas należy podsmażyć je na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30-40 minut. Roladki schabowe z piekarnika są równie smaczne jak te duszone w bulionie. 
  • Roladki ze schabu możemy podawać z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Pasują do nich także frytki lub ryż. Świetnym dodatkiem będzie surówka z kapusty. Roladki schabowe z kiszoną kapustą to dobry pomysł na tradycyjny obiad w gronie rodzinnym
     

Notka redakcyjna

 

Jak zwijać roladki ze schabu? 


Jednym z najbardziej czasochłonnych, a zarazem stresujących, etapów przygotowania roladek ze schabu jest ich zwijanie. Na początku należy podzielić sobie farsz na tyle części, ile mamy plastrów mięsa – dzięki temu prostemu trickowi unikniemy sytuacji, że jedna roladka będzie „bogatsza” w farsz, a druga wprost przeciwnie. Kolejnym krokiem jest nałożenie farszu na ubite kotlety schabowe. Roladki schabowe należy zwijać powoli i dokładnie. Może nam w tym pomóc folia spożywcza. Jeśli mamy obawy, że nasze roladki nam się rozlecą w trakcie panierowania czy smażenia, to możemy wykorzystać wykałaczki. Należy jednak pamiętać, by wcześniej uprzedzić gości o ich obecności w mięsie. 


Jakie nadzienie do roladek ze schabu?


Nadzienie roladki ze schabu możemy zrobić z niemal wszystkich, lubianych przez nas składników. Dobrym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie farszu do roladek z tego, co akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzą się grzyby – zarówno leśne, jak i pieczarki (należy je jednak wcześniej podsmażyć na maśle). Jeśli lubimy roladki schabowe w stylu wiejskim, to możemy wykorzystać również ogórki kiszone, paprykę czy boczek. W przypadku boczku mamy do wyboru dwie opcje – możemy go pokroić w kostkę i dodać do farszu lub owinąć plastrami już nafaszerowaną roladkę. Warto jednak pamiętać, że roladki schabowe z boczkiem to prawdziwa bomba kaloryczna! 

Zobacz też: Roladki schabowe z pieczarkami


Inne propozycje podania tego dania to np. roladki schabowe z musztardą, dzięki której nasze mięso zyskuje na kruchości i soczystości. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w musztardzie. 


Jeśli lubimy mięsa w sosie, to świetnym pomysłem jest przygotowanie roladek schabowych w sosie pomidorowym. Możemy wykorzystać do tego celu passatę pomidorową lub świeże pomidory (najlepiej wybrać soczyste odmiany). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy