Schab w sosie własnym lub grzybowym to smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa, która najlepiej smakuje w towarzystwie domowej surówki i ziemniaczanego purée bądź kaszy gryczanej. Schabowe w sosie przygotowuje się niezwykle łatwo i szybko, jednak warto zarezerwować sobie nieco czasu na duszenie mięsa na małym ogniu. Do schabowego w sosie grzybowym można dodać pieczarki bądź suszone grzyby leśne – podgrzybki, borowiki bądź nawet kurki. Jak przygotować schab w sosie? Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje! Przepis na schab w sosie w takiej wersji pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 5/2020 - najnowszy numer w sprzedaży!
StockFood
(średnia 4.14 z 256 głosów)
Przepis na schab w sosie zaczynamy od pokrojenia cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. Dalej plastry schabu myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem. Dalej nacieramy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu strony do czasu, aż mięso uzyska złocisty kolor. Następnie dodajemy cebulę i gorącą wodę (250 ml).
Kolejnym krokiem w przygotowaniu schabowych w sosie jest pokrojenie pieczarek w plasterki i podsmażenie ich na oleju lub maśle na osobnej patelni. Gdy woda z nich odparuje, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do nich mięso z wywarem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Na koniec schab w sosie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kalorie: 485
Ilość porcji: 4
Porady
- Schabowe w sosie to świetna alternatywa dla schabu panierowanego w mące, jajku i w bułce tartej. Można serwować je w towarzystwie ziemniaczanego purée, kaszy gryczanej, kopytek czy klusek śląskich. Nie należy zapominać również o warzywach np. młodej kapustce z koperkiem i śmietaną.
- Schab w sosie można dusić razem z warzywami – marchewką, pietruszką i pieczarkami.
- Jeśli chcemy przygotować schab w sosie grzybowym w wersji dietetycznej, to zamiast słodkiej śmietany, do sosu możemy dodać śmietanę 18% - warto jednak pamiętać, by wcześniej ją zahartować.
- Jeśli chcemy, by nasz schab w sosie był kruchy i soczysty, to przed jego przygotowaniem, możemy wymoczyć go w mleku (przez ok. godzinę).
- Sos grzybowy do schabu można przygotować na bazie pieczarek, kurek bądź innych grzybów leśnych. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie grzybów suszonych, to wcześniej należy je wymoczyć. Z kolei grzyby leśne należy dobrze wymyć, by pozbyć się wszystkich ziarenek piasku.
- Ważną zasadą w przygotowaniu schabu w sosie jest jego duszenie na małym ogniu (przez ok. 40 minut). Możemy też przełożyć schab do naczynia żaroodpornego i zapiec go w piekarniku.
Schabowe w sosie to obiad idealny dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Jeśli dodamy do niego ziemniaczki, ćwikłę i kompot to mamy gotowy pomysł na świetny posiłek dla całej rodziny. Możemy jednak znaleźć wiele przepisów na schab w sosie, różniących się przede wszystkim smakiem sosu. Zdecydowanie najpopularniejszym wariantem tej potrawy jest schab w sosie własnym, który przygotowuje się niezwykle łatwo – wystarczy umyć kotlety i pozbyć się wszystkich zbędnych elementów, rozbić je lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć z obu stron przez 2-3 minuty. Dalej zalewamy je wodą (lub ewentualnie bulionem warzywnym) i dodajemy sporo, posiekanej w kostkę i podsmażonej na tłuszczu z mięsa, cebuli. Całość dusimy przez 40 minut. Opcjonalnie możemy zagęścić sos mąką oraz dodać śmietanę 30%. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie schabu w sosie pieczarkowym, który przygotowuje się bardzo podobnie, z tą różnicą, że dodaje dusi się go razem z pieczarkami. Dużą popularnością cieszy się także schab w sosie chrzanowym, schab w sosie koperkowym i schab w sosie musztardowym.
Komentarze