Schab w sosie mojej mamy

Schabik w pysznym sosie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.14 z 253 głosów)

Składniki:

  • 60 dkg schabu wieprzowego środkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • Sos:
  • 2 szklanki wody
  • sos z rękawa po pieczeniu schabu
  • 2 łyżki suszonych mielonych grzybów
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • kawałek rękawa foliowego do pieczenia schabu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Schab natrzeć przyprawami ,odstawić do lodówki na 30 min.
  • Po tym czasie wsadzić do rękawa foliowego i upiec w piekarniku w 180-200°C około 30-35 min (w zależności od grubości schabu,sprawdzamy patyczkiem)Schab nie powinien być wysuszony tylko soczysty.
  • Upieczony schab,wyjąć delikatnie z rękawa,chwilkę przestudzić.
  • Sos wylać z rękawa do rondla,dolać 2 szklanki wody ,suszone zmielone grzybki,pieprz ,ewentualnie sól do smaku,gotować 7 min.
  • Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody,żeby nie było grudek,wlać do sosu i zagotować około 2 min.
  • Schab pokroić w grubsze plastry,ułożyć na talerzu i polać sosem,podawać z ziemniaczkami lub dowolnymi kluskami.
  • Smacznego.

Porady

Sprawdź też przepis na schab pieczony z morelą!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy