Schab w sosie grzybowym to sycąca propozycja obiadowa, która najlepiej smakuje w towarzystwie domowej surówki i ziemniaczanego purée lub kaszy gryczanej. Warto zarezerwować sobie sporo czasu na duszenie mięsa na małym ogniu. Dzięki temu będzie soczyste i kruche. Śmietanowy sos na bazie świeżych zbiorów – podgrzybków, borowików lub maślaków – zachwyci miłośników jesiennych dań. Jak zrobić bitki schabowe w sosie grzybowym? Podajemy prosty i sprawdzony przepis.
Artur Rogalski
(średnia 4.14 z 256 głosów)
Przygotowanie: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm i lekko rozbijamy. Nacieramy je solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i siekamy.
Duszenie schabu: na oliwie szklimy połowę posiekanej cebuli. Odsuwamy ją na bok i na tej samej patelni obsmażamy plastry mięsa. Wlewamy bulion i sos sojowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy schab do miękkości, przez co najmniej godzinę.
Grzyby leśne: przebieramy, oczyszczamy i opłukujemy. Większe okazy kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podgrzewamy na nim pozostałą cebulkę i czosnek, aż uwolnią aromat i staną się szkliste. Dodajemy grzyby. Smażymy je przez około 10 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku.
Sos: do usmażonych grzybów wlewamy wywar z duszenia schabu. Gotujemy całość przez kilka minut, po czym dodajemy śmietankę. Dalej podgrzewamy sos, żeby zgęstniał. Wkładamy do niego plastry mięsa. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki.
Podanie: posypujemy schab w sosie grzybowym natką pietruszki. Serwujemy go na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Porady
- Danie można przyrządzić na bazie różnych okazów przyniesionych z lasu. Świetnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki, koźlarze, kanie, rydze lub maślaki. Pamiętajmy, że te ostatnie należy obrać przed obróbką termiczną.
- Poza sezonem na świeże, jesienne składniki możemy przygotować schab w sosie grzybowym z mrożonych grzybów. Przechowywanie darów leśnego runa w temperaturze poniżej -18°C pozwoli na stworzenie błyskawicznego obiadu. Należy je jednak odpowiednio przygotować – dokładnie oczyścić i luźno rozłożyć na tacy. Gatunki blaszkowe, takie jak rydze i kurki, trzeba obgotować przed zamrożeniem, inaczej staną się gorzkie.
- Można też przyrządzić schab z grzybami leśnymi z piekarnika. Jest to wygodna opcja, ponieważ nie trzeba się martwić, że mięso zacznie przywierać do dna naczynia w trakcie duszenia. Proces ten jest jednak bardziej czasochłonny. Żeby schab był miękki i soczysty, należy piec go przez długi czas w niskiej temperaturze.
- Grzyby leśne nie lubią długiego moczenia. Najlepiej oczyścić ich kapelusze za pomocą specjalnej szczoteczki lub ręcznika papierowego, a trzonki oskrobać małym nożykiem. Następnie można krótko opłukać je w zimnej wodzie i osuszyć.
- Schab w sosie śmietanowo-grzybowym będzie niezwykle aromatyczny, jeśli użyjemy takich przypraw i ziół jak ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i słodka papryka. Można też wykorzystać gałkę muszkatołową, czosnek niedźwiedzi lub rozmaryn.
- Jeśli chcemy przygotować schab z grzybami w wersji z mniejszą ilością tłuszczu, zamiast kremówki możemy dodać do sosu śmietanę 18% lub jogurt naturalny.
- Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów to świetny pomysł na danie poza sezonem na świeże borowiki inne kapeluszniki. Trzeba pamiętać o ich uprzednim namoczeniu. Dzięki temu odzyskają dawną sprężystość, a odlana z nich woda przyda się do aromatyzowania sosów i zup.
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, żeby bitki ze schabu w sosie z suszonych grzybów lub świeżych borowików zawsze wychodziły miękkie i soczyste. Odpowiadamy na pytania dręczące początkujących kucharzy:
Klasyczne towarzystwo do schabu w sosie śmietanowo-grzybowym to ziemniaki lub kasza gryczana i ogórki kiszone. Pyszny, sycący i pożywny obiad można skomponować także za pomocą takich dodatków jak:
Bitki schabowe w sosie grzybowym to świetna propozycja na jesienne dni, kiedy mamy możliwość wykorzystania świeżych leśnych zbiorów. Można je dusić zarówno w garnku na palniku, jak i w brytfance w piekarniku. Delikatne, soczyste mięso można też przyrządzić na inne sposoby. Pasuje do niego na przykład:
Komentarze