REKLAMA

Schab pieczony ze śliwkami

Schab ze śliwką według przepisu babci to znakomita propozycja obiadowa, która świetnie sprawdzi się na święta czy uroczystą kolację. Jest on soczysty, smaczny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Do schabu ze śliwką najlepiej wykorzystać suszone owoce. Dobrym pomysłem, szczególnie w sezonie, jest przygotowanie schabu ze świeżymi śliwkami. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz schab ze śliwką będzie soczysty w środku, to najlepiej upiec go w rękawie. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas marynowania. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 "Sól i Pieprz" 6/2018

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.3 z 212 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marynowanie: Schab umyć, osuszyć. Wzdłuż mięsa wąskim, długim nożem zrobić dwa otwory na wylot. Do jednego włożyć śliwki, do drugiego morele. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majerankiem, papryką, pieprzem, olejem, solą, sosem sojowym i miodem. Pastą dokładnie natrzeć mięso. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

  • 2.

    Pieczenie: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni roztopić smalec i obsmażyć schab na rumiano. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Cebule pokroić w plastry, dodać do mięsa razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i grzybami. Podlać wodą, przykryć i piec 1 godzinę 40 minut.

  • 3.

    Glazura: Schab odkryć i piec jeszcze 20 minut, polewając wytworzonym sosem, aż wierzch się zrumieni.

Porady

  • Zamiast śliwek do schabu możemy wykorzystać np. suszone morele czy brzoskwinie.
  • Dobrą i rekomendowaną praktyką jest upieczenie schabu ze śliwką w rękawie. Dzięki temu mięso nie będzie wysuszone, a przyjemnie soczyste w środku. Przed włożeniem schabu do rękawa, można go delikatnie przysmażyć na patelni – dzięki temu będzie miał on przyjemnie chrupiącą skórkę. 
  • Jeśli do pieczenia schabu ze śliwką nie chcemy wykorzystywać rękawa, to możemy wykorzystać do tego celu brytfankę i od czasu do czasu polewać schab wytopionym tłuszczem (później nie należy go wyrzucać, gdyż można z niego zrobić pyszny i aromatyczny sos). 
     

Notka redakcyjna

Schab ze śliwką to jeden z najbardziej lubianych pomysłów na pieczone mięso. Słodka suszona śliwka lub morela to idealny dodatek. Choć najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia, schab ze śliwką warto przyrządzać także bez okazji - świetnie zastąpi kupowaną wędlinę.

Z czym podawać schab ze śliwką? 


Schab ze śliwką można serwować dwojako: na ciepło w roli dania głównego lub na zimno w roli pysznej przystawki. W przypadku pierwszej opcji warto zadbać o odpowiednie dodatki, które uzupełnią całość dania. Jeśli jesteśmy zwolennikami tradycyjnych dań, to schab ze śliwką najlepiej serwować z ziemniaczanym purée i buraczkami. Świetnie sprawdzą się także ogórki – kiszone bądź konserwowe, sałatka szwedzka czy też marchewka z groszkiem. Schab ze śliwką możemy podawać także z: kopytkami, kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami bądź z ryżem czy też kaszą. Z kolei jeśli schab ze śliwką traktujemy jako przystawkę, to najlepiej podać do niego świeże pieczywo. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy