Schab ze śliwkami

Ocena:

4.29 (214)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Schab ze śliwkami to tradycyjny przepis na świąteczną pieczeń, którą można podawać na ciepło lub na zimno w formie przystawki. Mięso nadziewane suszonymi owocami wychodzi soczyste i pięknie pachnie. Jest również bardzo łatwe w przygotowaniu. Można je upiec w rękawie, aby mieć pewność, że nie wyjdzie suche. W sezonie warto przygotować schab ze świeżymi śliwkami.

Składniki:

  • schab  1 kg

  • suszone śliwki  150 g

  • czosnek  3 ząbki

  • majeranek  15 g

  • słodka papryka  5 g

  • pieprz  3 g

  • sól  5 g

  • miód  15 ml

  • olej rzepakowy  75 ml

  • ziele angielskie  2 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • woda  100 ml

Schab ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Długim wąskim nożem robimy kanał przez środek schabu (wzdłuż porcji mięsa). W to miejsce wkładamy suszone śliwki.

  • Krok 2:

    Marynata: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Dodajemy miód i 3 łyżki oleju (45 ml). Dokładnie nacieramy mięso marynatą. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

  • Krok 4:

    Podsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju. Obsmażamy schab na rumiano z dwóch stron.

  • Krok 5:

    Pieczenie: mięso przekładamy razem z tłuszczem z patelni do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy 100 ml wody, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.

  • Krok 6:

    Glazura: ok. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy powstałym sosem.

  • Krok 7:

    Schab z suszonymi śliwkami jest gotowy: możemy podać go od razu na obiad lub odstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień będzie doskonały na kanapki.

Porady

  • Śliwki można zastąpić innymi suszonymi owocami – morelami, brzoskwiniami lub figami.
  • Jeśli chcielibyście upiec schab ze śliwką w rękawie, również obsmażcie go wcześniej na patelni. Dzięki temu włókna mięsa się zamkną i schab pozostanie soczysty w środku. Do rękawa przekładamy schab z marynatą. 20 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, aby zarumienić skórkę.
  • Możecie także upiec mięso w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. Wtedy najlepiej co 15 min polewać schab, powstającym w brytfance sosem.
  • Z tłuszczu, który powstał po upieczeniu mięsa można zrobić pyszny i aromatyczny sos.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczony schab ze śliwkami – inne dodatki

Podstawowy przepis możecie uzupełnić o przyprawy, takie jak:

  • papryczka chili – aby mięso było bardziej pikantne 
  • lub kolendra i suszony tymianek – aby przyjemnie pachniało ziołami.

Na wierzch można ułożyć plasterki boczku, które zapobiegną wysuszeniu mięsa i będą stanowiły smaczny dodatek. Do brytfanki można dołożyć także pokrojoną w krążki cebulę, a mięso przed pieczeniem natrzeć musztardą lub ketchupem.

Ciekawym wariantem jest marynata z dodatkiem ciemnego piwa, które podkreśli smak suszonej śliwki. Korzennych aromatów dodadzą goździki i anyż.

Schab ze śliwką na ciepło – propozycje podania

Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnych smaków, podajemy zestawy, które zaspokoją wasze podniebienia:

  • schab ze śliwkami z ziemniaczanym purée i buraczkami – obowiązkowo w wersji zasmażanej na ciepło,
  • z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi – może być także sałatka szwedzka. Do tego podajemy purée ziemniaczane lub gotowane ziemniaki z koperkiem,
  • z marchewką z groszkiem – oczywiście w kremowym, maślanym sosie,
  • z kopytkami lub kluskami śląskimi – do których rewelacyjnie pasuje sos pieczeniowy, który możecie zrobić na bazie tłuszczu powstałego po upieczeniu schabu ze śliwką,
  • z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą – do tego warto dobrać surówkę, np. z kiszonej kapusty.

Schab ze śliwkami na kanapki

Przepis na schab ze śliwką bije rekordy popularności przed świętami, chociaż nasze mamy i babcie z pewnością znają go na pamięć. Słodka suszona śliwka lub morela to idealny dodatek do pieczonego mięsa. A największą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Schab z suszonymi śliwkami najczęściej pieczony jest na święta, ale warto przygotować go również bez okazji. Świetnie zastępuje wędlinę ze sklepu. Do kanapek ze schabem doskonale pasuje kiszony ogórek lub pikle, majonez, sos chrzanowy albo tatarski.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne