Schab pieczony ze śliwkami

Schab ze śliwką polecam zarówno na gorąco jak i na zimno. Pieczony schab ze śliwką pasuje na odświętny stół, ale też rodzinne, okazjonalne spotkanie. Z tym przepisem schab ze śliwką wyjdzie idealnie.

dania mięsnepieczeńPrzekąski

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 207 głosów)

Składniki:

  • ok, 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 15-20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • do smaku: sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek,
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Schab kupuję, jak już wspominałam, z warkoczem i warstewką tłuszczu na wierzchu - mięso nie wysycha przy pieczeniu.
  • Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje.
  • mięso ze śliwkami natrzeć porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na noc a przynajmniej na 3 godziny.
  • Potem skropić je olejem i ułożyć na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C - po 30 min. obniżam temperaturę do 180 st. C a mięso podlewam wodą, ok.3/4 szkl. - piekę dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10-15 min.. Po wyjęciu z piekarnika schab ze śliwką odstawiam przykryty folią aluminiową na co najmniej 15-30 min. albo do wystudzenia.

Porady

Sprawdź też przepis na schab pieczony z morelą!

Notka redakcyjna

Schab ze śliwką to jeden z najbardziej lubianych pomysłów na pieczone mięso. Słodka suszona śliwka lub morela to idealny dodatek. Choć najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia, schab ze śliwką warto przyrządzać także bez okazji - świetnie zastąpi kupowaną wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy