Schab po sztygarsku to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Mięso nadziewane jest kiełbasą, a następnie marynowane w czosnku i kminku. Pieczone jest w piekarniku i podawane z sosem. Dzięki takim dodatkom pachnie i smakuje wybornie. Schab sztygarski świetnie komponuje się z kluskami śląskimi i kapustą modrą lub ziemniakami czy ryżem – w mniej tradycyjnym zestawie.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 153 głosów)
Mrożenie kiełbasy: delikatnie zdejmujemy z niej osłonkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia).
Nadziewanie schabu: ostrym nożem robimy nacięcie mniej więcej pośrodku schabu. Poszerzamy otwór z obydwu stron tak, aby wewnątrz zmieściła się kiełbasa. Wyjmujemy ją z zamrażalnika i wsuwamy do środka.
Marynata: obieramy czosnek z łupin i rozcieramy na desce nożem. Przekładamy do miski, mieszamy z solą, papryką i kminkiem. Schab nacieramy przyprawami z każdej strony. Obwiązujemy sznurkiem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Obsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab w całości na rumiany kolor z jednej i drugiej strony. Następnie układamy mięso na cebuli w naczyniu żaroodpornym.
Pieczenie: schab po sztygarsku przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawiamy do pieczenia na 2 godz. Po 20 min zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C. Po kolejnych 40 min obracamy mięso na drugą stronę. Gotową pieczeń przekładamy na deskę.
Sos do mięsa: na patelni roztapiamy masło i mieszamy z łyżką mąki (15 g). Smażymy przez ok. 2 min, po czym dolewamy sos, który powstał w wyniku pieczenia schabu. Podgrzewamy, mieszając do uzyskania gęstej i spójnej konsystencji.
Porady
- Kawałek schabu powinien być dość gruby, aby nie rozpadł się w trakcie nacinania i faszerowania mięsa.
- Do nadziewania schabu trzeba wybrać prostą kiełbasę wędzoną o długości porcji mięsa, którą zamierzamy upiec.
- Zamiast kiełbasy możemy sięgnąć po kabanosy, których nie trzeba mrozić.
- Do schabu po sztygarsku sprawdzi się także biała kiełbasa.
- Ok. 20 min przed końcem pieczenia możemy całkowicie zdjąć pokrywkę, aby przyrumienić skórkę.
Do schabu po sztygarsku pasują:
Pieczony schab po sztygarsku świetnie smakuje także z:
Do mięsa wieprzowego sprawdzi się także słodki sos żurawinowy na zimno. Gotując jednak w duchu zero waste, warto wykorzystać sos, który powstał w wyniku pieczenia. Jeśli nie zużyjemy go od razu, możemy zawekować go w słoiku lub zamrozić.
W kuchni śląskiej, podobnie jak w tradycyjnej kuchni z innych regionów Polski, mięso spożywano od święta. Schab sztygarski jadano głównie w bogatszych rodzinach górniczych. Pieczone mięso nadziewane kiełbasą podawano z kluskami i kapustą modrą. W 2007 roku potrawa została wpisana do rejestru produktów regionalnych.
Inne tradycyjne mięsne potrawy śląskie to:
Komentarze