Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Mięso nadziewane jest kiełbasą, a następnie marynowane w czosnku i kminku. Pieczone jest w piekarniku i podawane z sosem. Dzięki takim dodatkom pachnie i smakuje wybornie. Schab sztygarski świetnie komponuje się z kluskami śląskimi i kapustą modrą lub ziemniakami czy ryżem – w mniej tradycyjnym zestawie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 153 głosów)

Schab po sztygarsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mrożenie kiełbasy: delikatnie zdejmujemy z niej osłonkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia).

  • 2.

    Nadziewanie schabu: ostrym nożem robimy nacięcie mniej więcej pośrodku schabu. Poszerzamy otwór z obydwu stron tak, aby wewnątrz zmieściła się kiełbasa. Wyjmujemy ją z zamrażalnika i wsuwamy do środka.

  • 3.

    Marynata: obieramy czosnek z łupin i rozcieramy na desce nożem. Przekładamy do miski, mieszamy z solą, papryką i kminkiem. Schab nacieramy przyprawami z każdej strony. Obwiązujemy sznurkiem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

  • 4.

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w pióra, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

  • 6.

    Obsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab w całości na rumiany kolor z jednej i drugiej strony. Następnie układamy mięso na cebuli w naczyniu żaroodpornym.

  • 7.

    Pieczenie: schab po sztygarsku przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawiamy do pieczenia na 2 godz. Po 20 min zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C. Po kolejnych 40 min obracamy mięso na drugą stronę. Gotową pieczeń przekładamy na deskę.

  • 8.

    Sos do mięsa: na patelni roztapiamy masło i mieszamy z łyżką mąki (15 g). Smażymy przez ok. 2 min, po czym dolewamy sos, który powstał w wyniku pieczenia schabu. Podgrzewamy, mieszając do uzyskania gęstej i spójnej konsystencji.

Porady

  • Kawałek schabu powinien być dość gruby, aby nie rozpadł się w trakcie nacinania i faszerowania mięsa.
  • Do nadziewania schabu trzeba wybrać prostą kiełbasę wędzoną o długości porcji mięsa, którą zamierzamy upiec.
  • Zamiast kiełbasy możemy sięgnąć po kabanosy, których nie trzeba mrozić. 
  • Do schabu po sztygarsku sprawdzi się także biała kiełbasa. 
  • Ok. 20 min przed końcem pieczenia możemy całkowicie zdjąć pokrywkę, aby przyrumienić skórkę.

Notka redakcyjna

Z czym podawać schab po sztygarsku?

Do schabu po sztygarsku pasują:

Sosy do schabu pieczonego po sztygarsku

Pieczony schab po sztygarsku świetnie smakuje także z:

Do mięsa wieprzowego sprawdzi się także słodki sos żurawinowy na zimno. Gotując jednak w duchu zero waste, warto wykorzystać sos, który powstał w wyniku pieczenia. Jeśli nie zużyjemy go od razu, możemy zawekować go w słoiku lub zamrozić.

Schab po sztygarsku i inne dania kuchni śląskiej

W kuchni śląskiej, podobnie jak w tradycyjnej kuchni z innych regionów Polski, mięso spożywano od święta. Schab sztygarski jadano głównie w bogatszych rodzinach górniczych. Pieczone mięso nadziewane kiełbasą podawano z kluskami i kapustą modrą. W 2007 roku potrawa została wpisana do rejestru produktów regionalnych.

Inne tradycyjne mięsne potrawy śląskie to:

  • karminadle – czyli śląskie kotlety mielone,
  • kotlety schabowe,
  • pieczeń huzarska – pieczone mięso wołowe, przekładane farszem z cebuli, pieczarek i boczku,
  • jaskółcze jaja – kule z mięsa mielonego z gotowanym jajkiem w środku,
  • rolada śląska – rozbita wołowina nadziewana ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy