Schab po szwajcarsku

z cebulką zapiekane w piekarniku.Polecam na obiad.

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • 500g. schabu b/k pokrojonego w plastry
  • 250g. sera żółtego
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 100g. masła
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • 1 średnia cebula
  • mąkę pszenna,bułkę tartą,jaja do panierki
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty (najlepiej przez woreczek foliowy).Na środek płatów kładziemy plaster szynki,masła,sera(w kształcie prostokąta) posypujemy posiekaną zieloną pietruszką,doprawiamy do smaku.Boki schabu składamy do środka,zwijamy kształtując szwajcara (prostokątne pudełko).Schab panierujemy w mące,jaku,bułce tartej,smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na rumiano,przekładamy na blachę.Cebulę kroimy w piórka smażymy na rumiano,kładziemy porcjami na szwajcary,posypujemy startym serem,wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C (piekarnik z termoobiegiem)na ok.20min.Porcjujemy na talerze,podajemy z ziemniakami lub frytkami oraz z surówkami.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy