Schab po szwajcarsku

Ocena:

4.5 (197)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Schab po szwajcarsku to wyśmienity pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu. W europejskiej tradycji znany jest jako cordon bleu, w Polsce przyjął się po prostu jako szwajcar. To kotlet z wieprzowiny lub cielęciny nadziewany serem i szynką, obtoczony w panierce z bułki tartej. Chociaż ma więcej składników niż zwykły kotlet schabowy, jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Przygotujcie kotlet po szwajcarsku na następny rodzinny obiad. 

Składniki:

  • schab  500 g

  • szynka  100 g

  • ser żółty  100 g

  • jajka  2 szt.

  • olej  200 ml

  • bułka tarta  50 g

  • mąka pszenna  50 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Schab po szwajcarsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: schab dzielimy na 4–5 kawałków. Za pomocą tłuczka rozbijamy je na cienkie kotlety. Powinny mieć około 5 mm grubości. Posypujemy je z obu stron solą i pieprzem. 

  • Krok 2:

    Zawijanie kotletów: plasterki szynki wieprzowej układamy na przygotowanych i doprawionych wcześniej sznyclach. Staramy się, żeby wędlina przykryła całą powierzchnię rozbitego mięsa, ale nie wystawała za jego krawędzie. Tę samą czynność powtarzamy z plastrami sera żółtego. Kotleta składamy na pół tak, żeby jego zawartość zmieściła się w środku. Nasz schab po szwajcarsku powinien przypominać kształtem dużego pieroga. 

  • Krok 3:

    Zestaw do panierowania: jaja roztrzepujemy z mlekiem. Przygotowujemy trzy głębokie talerze, w których umieszczamy kolejno mąkę, masę jajeczną i bułkę tartą.  

  • Krok 4:

    Panierowanie: kotlet szwajcarski obtaczamy w mące i poklepujemy go lekko, żeby usunąć jej nadmiar. Przenosimy go na następny talerz i dokładnie pokrywamy jajkiem. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Ponownie wkładamy do jajka i jeszcze raz obsypujemy bułką. Taka podwójna warstwa panierki ma stanowić barierę, która powstrzyma ser przed wypłynięciem ze środka cordon bleu. Postępujemy tak samo z resztą kotletów. 

  • Krok 5:

    Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy na nim nasze kotlety schabowe po szwajcarsku do zarumienienia. Nie chcemy, żeby temperatura była zbyt wysoka, inaczej panierka zbyt szybko się przypiecze. Smażenie powinno potrwać około 4–5 minut na każdą stronę. Kotlety cordon bleu wykładamy za pomocą łopatki na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

  • Krok 6:

    Podanie: schab serwujemy na gorąco, w towarzystwie ulubionych dodatków. Ważne jest, żeby utrzymać temperaturę kotletów do czasu podania, inaczej ser nie będzie już płynny. 

Porady

  • Tradycyjne kotlety cordon bleu przyrządza się z cielęciny. Schab wieprzowy użyty w naszym przepisie możemy więc zastąpić schabem lub udźcem cielęcym. Możemy także wykorzystać szynkę wieprzową. 
  • Kotlety schabowe po szwajcarsku najlepiej rozbijać na desce ułożonej na złożonej ściereczce kuchennej, żeby zamortyzować uderzenia. Wieprzowinę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej. Dzięki temu unikniemy rozprysków, a kawałki surowego mięsa nie utkną we wgłębieniach tłuczka. 
  • Dzięki mące, w której w pierwszej kolejności obtaczamy szwajcary, panierka nie oddzieli się od kotleta. Jest to zatem ważny składnik, ale jeśli nie mamy pod ręką mąki pszennej, możemy użyć mąki ziemniaczanej. Zamiast zwykłej bułki tartej możemy użyć panierki japońskiej panko, dzięki której kotlety będą jeszcze bardziej chrupiące.  
  • Schab po szwajcarsku powinniśmy wypełnić rodzajem sera żółtego, który dobrze się rozpuszcza, na przykład typu ementaler, appenzeller lub gruyère. Sprawdzi się także popularny w naszym kraju ser gouda lub edamski. 
  • Wybór szynki, którą wykorzystamy do nadziewania kotletów, należy do nas. Dobrym pomysłem jest użycie wędzonej wędliny długodojrzewającej, na przykład szynki szwarcwaldzkiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć dowolnej, ulubionej szynki wieprzowej. Kiedy będziemy ją kupować z myślą o przyrządzeniu cordon bleu, poprośmy o pokrojenie jej w cienkie plastry.   
  • Schab po szwajcarsku tradycyjnie wypełnia się szynką i serem, ale możemy także użyć podsmażonych uprzednio na maśle pieczarek lub grzybów leśnych. 
  • Kotlety przechowujemy w lodówce przez 3 dni. Odgrzewamy je bez przykrycia, w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 10–15 minut. Możemy je także zamrozić. W tym celu układamy je najpierw na tacy tak, żeby się ze sobą nie stykały i trzymamy w temperaturze poniżej 18°C Kiedy staną się twarde, możemy je przełożyć do woreczków i ułożyć w zamrażarce, gdzie mogą leżeć przez 3 miesiące. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlet szwajcarski dla dzieci i koneserów drobiu – cordon bleu z kurczaka 

Chociaż kotlet po szwajcarsku to tradycyjne danie z cielęciny pochodzące z Europy, z czasem zawędrowało do USA, gdzie zaczęto przyrządzać je z piersi kurczaka, na wzór popularnych nuggetsów. Jest to danie, które przypadnie do gustu dzieciom, zwłaszcza jeśli zamiast zwykłej panierki z bułki tartej użyjemy pokruszonych płatków kukurydzianych.  

Do przyrządzenia drobiowego cordon bleu możemy użyć piersi kurczaka lub indyka. Roladki zawijamy podobnie jak kotlety schabowe po szwajcarsku lub wykorzystujemy technikę tzw. butterfly. W tym celu filet rozkrajamy wzdłuż, ale nie do końca, żeby móc go rozłożyć w kształt motyla. Jest to sposób na to, żeby uzyskać cienki kotlet, odpowiedni do zawijania. 

Z czym podawać schab po szwajcarsku?  

Szwajcar to potrawa uniwersalna, do której pasuje wiele klasycznych i mniej tradycyjnych dodatków. Oto kilka pomysłów na smaczny, sycący obiad: 

  • kotlet szwajcarski z kapustą – jako dodatek do mięs i drobiu świetnie sprawdza się kapusta czerwona zasmażana. Możemy przyrządzić również zasmażaną kapustę kiszoną lub podać coś świeżego, co przełamie treściwy posiłek, tak jak surówka z białej kapusty
  • kotlet po szwajcarsku z ziemniakami – tego tradycyjnego dla polskiej kuchni dodatku nic nie przebije, zwłaszcza jeśli szukamy uzupełnienia dla schabowych. Możemy zaserwować puree ziemniaczane, ziemniaki z wody lub frytki, a absolutny zachwyt wśród rodziny i gości wzbudzą pieczone ziemniaki hasselback
  • szwajcar z warzywami – podanie schabu ze świeżą sałatką lub surówką, taką jak surówka z pora czy mizeria, jest zawsze dobrym pomysłem. Możemy również poszerzyć nasz repertuar jarzynowy i przyrządzić pieczone warzywa

Pieczony schab po szwajcarsku 

Niewiele mięs tak mocno kojarzy się ze świętami jak schab pieczony. Do tej smacznej i soczystej kategorii będziemy mogli wrzucić nasz kotlet po szwajcarsku, pod warunkiem że przyrządzimy go w piekarniku, zamiast obsmażać na patelni. Nafaszerowany szynką z serem i obtoczony w panierce cordon bleu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30–40 minut.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne