4.8 (5)
Schab gotowany w majonezie jest soczysty i mięciutki, a przy tym kruchy i bardzo aromatyczny. Z pewnością to świetna propozycja na domową wędlinę na kanapki, o wiele zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki. Samo przygotowanie jest proste i właściwie robi się sam, nie licząc marynaty. Zaletą jest również to, że nie trzeba inwestować w dodatkowe urządzenia, bo tutaj wystarczy sam garnek. Schab gotowany w majonezie i musztardzie na stałe zagości w waszych domach.
schab 1 kg
woda 1.5 l
majonez 100 g
musztarda 40 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
czosnek 2 ząbki
cukier 1 szczypta
Schab: myjemy go, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych błonek. Osuszamy.
Magdalena Litwiniuk
Marynata: do garnka (najlepiej o grubym dnie, wielkość powinna być dopasowana do kawałka mięsa, nie upychamy go na siłę mieszamy) przekładamy majonez z musztardą, dolewamy niewielką ilość wody, mieszamy, do połączenia składników. Potem dolewamy pozostałą wodę. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy w plasterki, przekładamy go do garnka i dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, dosypujemy sól i cukier.
Magdalena Litwiniuk
Gotowanie: do marynaty przekładamy schab. Doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu odmierzamy 10–15 minut, gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu.
Magdalena Litwiniuk
Chłodzenie: zdejmujemy garnek z kuchenki – odstawiamy go na całą noc do lodówki, mięso zostaje w zalewie (czas chłodzenia nie został uwzględniony w ogólnej klasyfikacji dania).
Magdalena Litwiniuk
Kolejnego dnia: ponownie stawiamy garnek na kuchence, na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Zostawiamy schab w zalewie, odstawiamy do wystygnięcia.
Magdalena Litwiniuk
Podanie: schab gotowany w majonezie kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm. Po przełożeniu na talerz można go ozdobić listkami natki pietruszki, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu lub ziela angielskiego.
Magdalena Litwiniuk