Jogurt grecki - przepisy i właściwości

11 przepisów

Jogurt grecki to coraz bardziej popularny składnik w naszych kuchniach. Jogurt grecki z powodzeniem zastępuję śmietanę w zupie oraz a także może być podstawą dietetycznego sernika na zimno. Jogurt typu greckiego to przykład gęstego nabiału, który może mieć różnorodne zastosowanie. Grecki jogurt na pierwszy rzut oka nie różni się od jogurtu naturalnego, ma jednak inny skład i wywiera korzystniejszy wpływ na nasz organizm. Oto przepisy wykorzystujące jogurt naturalny grecki.

Jogurt grecki - przepisy i właściwości

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Jogurt grecki - skład

Jogurt grecki powstaje tak samo jak jogurt naturalny – mleko fermentuje się ze szczepami bakterii. Jednak z jogurtu greckiego dłużej i dokładniej osącza się serwatkę, dzięki czemu staje się gęsty jak galaretka, zawiera ok. dwukrotnie więcej białka niż naturalny, więcej probiotycznych bakterii, więcej tłuszczu (ok. 10%), mniej węglowodanów, sodu i niestety mniej wapnia. Zalicza się go do tzw. żywności funkcjonalnej (probiotycznej), tzn. takiej, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pod jednym warunkiem: musi składać się jedynie z mleka i bakterii.

W sklepach mamy duży wybór jogurtów greckich oraz typu greckiego – po prostu przyszła moda na takie nabiały. Są wśród nich wyroby naprawdę dobrej jakości, są i kompletne nieporozumienia. Skład jogurtu greckiego nie może zawierać: cukru, wsadu owocowego, żelatyny, barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku oraz podobnych dodatków. Dlatego zawsze przed zakupem czytajmy etykiety.

Jak zrobić jogurt grecki?

Kiedy już znajdziemy prawdziwy jogurt grecki, możemy wykorzystać go do „rozmnożenia” w domu: gotujemy 2 l mleka, studzimy do temp. ok. 40°C, odlewamy ok. 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z łyżką jogurtu, a potem, mieszając, wlewamy do reszty mleka. Przykrywamy i odstawiamy na noc. Skrzepniętą masę odcedzamy na gęstym sitku lub gazie – tak długo, aż będzie zwarta i tak gęsta, że da się pokroić w kostkę. W sklepach ze zdrową żywnością i na aukcjach internetowych można też kupić saszetki zawierające kultury Lactococcus acidophilus, Bifidobakterium lactis i Streprococcus thermophilus – zawartość należy wymieszać z mlekiem (podgrzanym najpierw do temp. 80°C, a następnie ostudzonym do temp. 42°C); odstawić pod przykryciem na 6 godz. w temperaturze pokojowej, odcedzić, a potem włożyć na 12 godz. do lodówki.

Co można zrobić z jogurtu greckiego?

Jogurtu greckiego można używać do gotowania, pieczenia, zabielania, zagęszczania, jako podstawy sosów, dipów, kremów. Chociaż jogurt grecki zawiera sporo tłuszczu, i tak jest chudszy (i zdrowszy) niż majonez czy śmietana. W sezonie letnim, kiedy jemy dużo sałatek – zarówno warzywnych, jak i owocowych – wystarczy połączyć jogurt naturalny typu greckiego np. z sokiem z cytryny i posiekaną bazylią lub melisą i położyć na truskawkach; z pieprzem, czosnkiem i mnóstwem ziół sprawdzi się jako dodatek do warzyw – surowych, grillowanych albo gotowanych na parze, do grillowanych mięs (zwłaszcza steków i piersi kurczaka). Jeśli ktoś nie potrafi odmówić sobie słodyczy, niech połączy jogurt grecki z prażonymi płatkami zbożowymi i pokrojonymi owocami – to także dobra propozycja na letnie śniadanie (warto przypomnieć sobie tutaj klasyczny grecki deser, jakim jest jogurt wymieszany z płynnym miodem, kroplą soku z cytryny i posiekanymi, uprażonymi orzechami włoskimi).

Jogurt grecki – napój na upalne dni

W upały dobrze sięgnąć po orzeźwiający ajran: na dwie części jogurtu greckiego dodajemy jedną część wody, dokładnie roztrzepujemy, solimy do smaku (można też dosypać ulubionych posiekanych ziół), mieszamy z pokruszonym lodem. Jest także idealną bazą do chłodników, twarożków i zapraw do mięsa – mięso zamarynowane w jogurcie wymieszanym z pokrojoną cebulą, czosnkiem, skórką otartą z cytryny, miodem i ziołami będzie niezwykle kruche, soczyste, delikatne i aromatyczne; najlepiej upiec je w zaprawie, a na wierzch dodatkowo wyłożyć jogurt.

Artykuły powiązane

Kuchnia grecka
29.09.2020

Kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka. Poznaj przepisy

Wyrazista, pełna smaków i aromatów, zdrowa i świeża – kuchnia grecka nie ma sobie równych. Nieprzypadkowo mówi się o niej, że jest słoneczna i radosna. W cyklu "Smaczne miejsca" poznaj jej tajniki, najczęściej wykorzystywane produkty i sprawdzone przepisy, z których słynie kuchnia grecka.

Korfu
28.08.2020

Aromatyczne jedzenie na wyspie Korfu. Kumkwat, sofrito i musaka to tylko początek!

Grecka wyspa Korfu to istny raj na Ziemi. Na Korfu interesujące zabytki znajdą miłośnicy historii, lubiący aktywny tryb życia znajdą okazję do pływania, a lubiący kąpiele słoneczne mogą wybrać jedną z wielu malowniczych plaż. Dla wytrawnych smakoszy wyspa Korfu proponuje wiele greckich przysmaków. Ten sposób szczególnie polecamy. Oto nasza podróż kulinarna po wyspie Korfu.

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

mango lassi
03.06.2020

Mango lassi - egzotyczny napój na orzeźwienie

Mango lassi, czyli połączenie jogurtu z owocem mango, smakuje pysznie nie tylko w upalny dzień. Kwaśno-słodki napój doskonale orzeźwia, ale i syci. Z powodzeniem może również zastąpić deser.

iStock-jogurt-na-lyzce (1)
15.04.2020

Jogurtownica, czyli zrób pyszny domowy jogurt

Coraz więcej osób chce być samowystarczalne. Wypiekanie własnoręcznie przygotowanego chleba, uprawa własnych warzyw i owoców albo robienie domowych wędlin to tylko niektóre przykłady kulinarnej niezależności. W ten trend wpisuje się również potrzeba wytwarzania własnoręcznego jogurtu. W cyklu Dobre rzeczy przyjrzeliśmy się jogurtownicy, która uprości zrobienie jogurtu naturalnego w domowym zaciszu.

jogurt-naturalny-fot.iStock
02.01.2020

Jak jeść więcej naturalnych probiotyków? Twoje jelita ci za to podziękują

Kiszona kapusta, buraczki wykorzystane do surówki po przygotowanym zakwasie, a nawet jogurt naturalny. Każdy z tych produktów jest pełen dobroczynnych bakterii. Przyjrzeliśmy się, co i w jaki sposób wzmocni waszą odporność w czasie przeziębień i dobrze wpłynie na pracę układu pokarmowego.

Jogurt grecki
14.05.2019

Wielka magia jogurtu

Znali go już mieszkańcy starożytnego wschodu. Uznawano go w owych czasach za napój bogów: odmładzający i regenerujący organizm, leczący zatrucia. Prawdziwy eliksir młodości!

Katarzyna Bosacka
11.04.2019

Katarzyna Bosacka: prosta kuchnia jest najlepsza [WYWIAD]

Katarzyna Bosacka, kulinarna ekspertka, propagatorka polskiej kuchni i prowadząca program „Co nas truje” na TVN Style, od lat przekazuje praktyczną wiedzę, czym kierować się w trakcie zakupów spożywczych i gotowania na co dzień. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada, co inspiruje ją w kuchni, zaprasza na Menu Wolności i przyznaje, co zjadłaby na ostatni posiłek w życiu. Podpowiada też, o czym nie zapominać, przygotowując potrawy wielkanocne.

jogurt_grecki
13.08.2015

Jogurt grecki - jak zrobić w domu

Na pierwszy rzut oka nie różni się od jogurtu naturalnego, ma jednak inny skład i wywiera korzystniejszy wpływ na nasz organizm.