Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia to wyśmienity deser, który nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na aromatycznym ciasteczkowym spodzie z nutellą. Główną rolę odgrywa tu czerwona warstwa wiśniowa z całymi owocami. Całość pięknie prezentuje się na stole i na pewno zachwyci wszystkich gości. Ciasto Filadelfia jest kremowe, przyjemnie orzeźwiające i znika z patery w mgnieniu oka. Zapraszamy po nasz przepyszny przepis.

dodany przez: Joanna Komorowska

ciasto z galaretka

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Ciasto filadelfia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód: sucharki rozdrabniamy za pomocą malaksera lub np. przesypujemy je do woreczka i gnieciemy tłuczkiem lub wałkiem. Nie muszą być idealnie rozdrobnione. Przesypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Spód wylepiamy masą z sucharków. 

  • 2.

    Galaretka cytrynowa: rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy.

  • 3.

    Krem: do misy miksera wlewamy 500 ml kremówki 36%, wsypujemy 50 g cukru pudru i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy jogurt, chłodną, ale niestężałą cytrynową galaretkę i całość miksujemy do połączenia składników. Przelewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy do lodówki.

  • 4.

    Galaretka wiśniowa: rozpuszczamy dwie w 750 ml wrzątku. Studzimy. Do chłodnej wkładamy wydrylowane wiśnie. Pozostawiamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.   

  • 5.

    Wykończenie ciasta Filadelfia: wyjmujemy formę z lodówki, przelewamy powoli tężejącą galaretkę z wiśniami. Wyrównujemy i wkładamy na 2–3 godziny do lodówki. Wierzch ciasta dekorujemy listkami mięty.

Porady

  • Najlepsza foremka do ciasta Filadelfia jest z odpinanym rantem, dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem.
  • Kolor galaretek to kwestia wyboru. Można użyć malinowej, truskawkowej (zamiast wiśniowej), a cytrynową zastąpić np. ananasową.
  • W cieście Filadelfia jogurt naturalny można zamienić na tę samą ilość np. serka mascarpone czy kremowego twarożku.
  • Wiśnie nie muszą być świeże, z powodzeniem sprawdzą się mrożone owoce. Należy je wcześniej wyjąć z zamrażalnika. Częściowo rozmrożone wkładamy do tężejącej wiśniowej galaretki, która dzięki temu szybciej się zetnie.
  • Należy zwrócić uwagę na ostatnią wiśniową warstwę. Nie może być płynna, gdy wlewamy ją do formy, gdyż wycieknie. Odpowiednia będzie lekko już tężejąca.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy