Placki z cukinii na słodko

Placki z cukinii na słodko, podane w towarzystwie świeżych owoców, z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Są rumiane, puszyste i niezwykle smakowite. Można serwować je zarówno na obiad czy lunch, jak i jako pożywną kolację. Ich przygotowanie jest bardzo proste – poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Koniecznie sprawdźcie, nasz przepis na słodkie placki z cukinii. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 187 głosów)

Placki z cukinii na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na słodkie placki: cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciskamy ją z nadmiaru wody. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajka oraz jogurt. Dodajemy do masy cukinię. Całość ponownie mieszamy.

  • 2.

    Placki z cukinii na słodko: na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na nią małe porcje masy. Placuszki smażymy z obu stron przez około 5 minut, aż do momentu, gdy się zarumienią. Przekładamy je na ręcznik kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, chrupiące placki z cukinii na słodko podajemy w towarzystwie świeżych owoców lub innych, ulubionych dodatków. 

Porady

  • Placki z cukinii na słodko najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub słonecznikowym. Dobrze sprawdzi się także olej kokosowy nierafinowany, który nada całości delikatnego kokosowego posmaku. 
  • Smak placuszków z cukinii na słodko można urozmaicić, dodając do masy odrobinę cynamonu lub ekstraktu waniliowego. Można również przyrządzić je w wersji czekoladowej – z kakao lub posiekaną na drobno gorzką czekoladą. 
  • Do smażenia placków dobrze sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Dzięki niej można ograniczyć ilość tłuszczu potrzebnego do smażenia lub całkowicie zrezygnować z jego dodatku.
  • Podany w przepisie cukier można z powodzeniem zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem. Dobrze sprawdzi się w tym celu erytrol, ksylitol lub stewia. 
  • Po wystudzeniu, placki z cukinii można przechowywać w lodówce przez około 3 dni. Przed podaniem można je odgrzać na patelni, w mikrofali lub w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • Usmażyliście zbyt dużą porcję placków? Żaden problem! Możecie owinąć je folią spożywczą (każdy osobno) i przełożyć do zamrażalnika. Tak przechowywane, zachowają świeżość przez około 2–3 miesiące. 
  • Część podanej w przepisie cukinii można zastąpić obraną i startą na tarce o drobnych oczkach marchewką. Posypane cukrem placki z cukinii i marchewki na słodko smakują naprawdę świetnie!
  • Sprawdźcie również nasz przepis na wytrawne placki z cukinii z serem.

Notka redakcyjna

Z czym podawać placki z cukinii na słodko? 

Rumiane, puszyste placuszki nie potrzebują wielu wymyślnych dodatków. Same w sobie smakują fantastycznie. Wystarczy delikatnie obsypać je cukrem pudrem lub podać je ze świeżymi owocami lata, takimi jak maliny, truskawki, borówki, jeżyny czy porzeczki. Jesienią można serwować je w towarzystwie karmelizowanej dyni lub prażonych jabłek czy śliwek z dodatkiem cynamonu. Zimą ich smak świetnie podkreślą domowe przetwory. Placki z cukinii na słodko szczególnie dobrze komponują się ze smakiem delikatnie kwaskowatego dżemu porzeczkowego. 

Placki z cukinii z cukrem można dodatkowo ozdobić kleksem śmietanki kremówki. W nieco lżejszej wersji można zastąpić ją jogurtem naturalnym lub waniliowym. Całość można dodatkowo posypać posiekanymi na drobno orzechami, wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. Fani czekoladowych smaków, mogą pokusić się o oprószenie placuszków jakościowym, naturalnym kakao. 

Placki z cukinią na słodko – w wersji wegańskiej i bezglutenowej

Przepis na placki z cukinii na słodko z łatwością można dostosować do wymagań diety bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i kukurydzianej. Dobrze sprawdzi się też połącznie mąki jaglanej i ziemniaczanej lub skrobi z tapioki. W najprostszej wersji można też sięgnąć po gotowy miks do wypieków oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa. Należy również upewnić się, że dodajemy do masy bezglutenowy proszek do pieczenia. 

Placki z cukinią na słodko można również przyrządzić w wersji wegańskiej. By to zrobić, jogurt naturalny należy zastąpić jego roślinnym zamiennikiem. Zamiast jajek do masy dodaje się rozgniecionego widelcem banana lub zalane wrzątkiem siemię lniane. Możecie także zdecydować się na użycie puree z dyni, które nie tylko zwiąże masę, ale i nada całości ciekawego posmaku. Gotowe, wegańskie placuszki polecamy serwować w towarzystwie owoców i roślinnego jogurtu waniliowego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy