Przepisy z płatkami

5 kolekcji przepisów

1567 przepisów

Płatki to wiele produktów spożywczych wytwarzanych ze zbóż. W zależności z jakiego rodzaju został uzyskany taką ma nazwę. Jedynie płatki jaglane nie wskazują bezpośrednio na rodzaj zboża, jakim jest proso. Płatki zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. A przede wszystkim błonnika, który działa oczyszczająco na układ pokarmowy. Zmielone płatki mogą z powodzeniem zastąpić mąkę, tworząc zdrowsze wersje znanych ciast. Zobaczcie przepisy na wykorzystanie płatków w zaciszu domowej kuchni. 

Przepisy z płatkami

Płatki - właściwości

Płatki, w zależności, z jakiego zboża powstają mają różne właściwości zdrowotne.Płatki jaglane działają kojąco dla żołądka, płatki owsiane i otręby oczyszczają organizm. Otręby to produkt uboczny podczas produkcji mąki, które zawierają  cenne składniki odżywcze. Chleb z dodatkiem otrąb będzie działał wzmacniająco i poprawiał wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Płatki są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stopień przetworzenia i rodzaj zboża z jakiego pochodzą wpływa na zawartość substancji odżywczych i mikroelementów. Przykładowo najpopularniejsze płatki owsiane zawierają bogactwo witamin z grupy B, które pomagają w walce ze stresem i zmęczeniem. Natomiast zawarta witamina E spowalnia starzenie komórek organizmu. Ponadto płatki owsiane są idealne dla osób prowadzących zdrowy styl życia lub zmagających się z nadwagą lub cukrzycą. Natomiast płatki jaglane są odpowiednie dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz ułatwiają regenerację mięśni dla osób lubiących wzmożoną aktywność fizyczną. 

Artykuły powiązane

Mleko owsiane
22.08.2020

Jak zrobić mleko owsiane? Oto prosty sposób

Mleko roślinne jest niezbędnym elementem kuchni wegańskiej. Mleko owsiane to jedna z alternatyw, szybka i prosta w przygotowaniu. Mleko owsiane powstaje z namoczonych płatków owsianych z dodatkiem cukru, miodu i szczypty ulubionych przypraw. Pomimo że mleko owsiane może wydawać się egzotyczne to można wykorzystywać je w tradycyjny sposób. Sprawdziliśmy, co warto wiedzieć o mleku owsianym.

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Płatki drożdżowe
12.06.2020

Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie w kuchni

Płatki drożdżowe to doskonały wegański zamiennik parmezanu. Pyszne, o lekko serowym posmaku. Wiele osób wyczuwa nawet intensywny smak przypominający mięso. Ponadto płatki drożdżowe dostarczają mnóstwo witamin. Płatki drożdżowe są obfitym źródłem smaku umami. Podpowiadamy, gdzie kupić i jak stosować płatki drożdżowe.

pancake cereal-min
11.05.2020

Pancake cereal – jak zrobić mini naleśniki?

Co chwila w mediach społecznościowych pojawiają się nowe kulinarne mody. Mieliśmy już piankową kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee, nie tak dawno pisaliśmy też o jej herbacianym odpowiedniku, czyli dalgona matcha. Hitem są też focaccie udekorowane warzywami. Nadszedł czas na… pankejkowe płatki śniadaniowe.

owsianka
07.05.2020

Owsianka na śniadanie – 10 pomysłów na zdrowe rozpoczęcie dnia

Owsianka na śniadanie dzisiaj nie kojarzy się już ze smutną szarą masą. To wypakowane owocami i orzechami pyszne, pełnowartościowe dania, które jemy na śniadanie, ale nie tylko. Owsianka jest prosta do zrobienia, a przy tym po prostu bardzo smaczna. Przed wami 10 pomysłów na owsiankę!

Płatki jaglane
13.05.2019

Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie

Płatki jaglane nie mają wprawdzie charakterystycznego smaku, ale dzięki temu są produktem bardzo uniwersalnym – świetnie sprawdzają się zarówno w śniadaniowym musli, jak i panierce do mięsa. Płatki jaglane dostarczają też dużo witamin oraz minerałów. Jak użyć ich w kuchni? Podpowiadamy w cyklu "Smak".

ziarno_G
18.07.2016

RECENZJA: Książka Ziarno Dominiki Wójciak

"Ziarno" to książka, w której zakocha się każdy roślinożerca. Pełna zdrowych przepisów z wykorzystaniem nasion i sezonowych warzyw i owoców

mlekojaglane_glowne
10.05.2016

Wegańskie mleko jaglane

Wegańskie mleko jaglane to pyszny roślinny napój o kremowej konsystencji. Doskonały jako dodatek do ciast i deserów.