Przepisy z płatkami

5 kolekcji przepisów

1565 przepisów

Płatki to wiele produktów spożywczych wytwarzanych ze zbóż. W zależności z jakiego rodzaju został uzyskany taką ma nazwę. Jedynie płatki jaglane nie wskazują bezpośrednio na rodzaj zboża, jakim jest proso. Płatki zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. A przede wszystkim błonnika, który działa oczyszczająco na układ pokarmowy. Zmielone płatki mogą z powodzeniem zastąpić mąkę, tworząc zdrowsze wersje znanych ciast. Zobaczcie przepisy na wykorzystanie płatków w zaciszu domowej kuchni. 

Przepisy z płatkami

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 65 min.
Szybki jabłecznik

Proste i dobre ciasto z jabłkami.

aga30

Szybki jabłecznik

Płatki - właściwości

Płatki, w zależności, z jakiego zboża powstają mają różne właściwości zdrowotne.Płatki jaglane działają kojąco dla żołądka, płatki owsiane i otręby oczyszczają organizm. Otręby to produkt uboczny podczas produkcji mąki, które zawierają  cenne składniki odżywcze. Chleb z dodatkiem otrąb będzie działał wzmacniająco i poprawiał wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Płatki są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stopień przetworzenia i rodzaj zboża z jakiego pochodzą wpływa na zawartość substancji odżywczych i mikroelementów. Przykładowo najpopularniejsze płatki owsiane zawierają bogactwo witamin z grupy B, które pomagają w walce ze stresem i zmęczeniem. Natomiast zawarta witamina E spowalnia starzenie komórek organizmu. Ponadto płatki owsiane są idealne dla osób prowadzących zdrowy styl życia lub zmagających się z nadwagą lub cukrzycą. Natomiast płatki jaglane są odpowiednie dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz ułatwiają regenerację mięśni dla osób lubiących wzmożoną aktywność fizyczną. 

Artykuły powiązane

mlekoowsiane_glowne
29.02.2020

Wegańskie mleko owsiane

Mleko roślinne jest niezbędnym elementem kuchni wegańskiej. Mleko owsiane to jedna z alternatyw, szybka i prosta w przygotowaniu.

Płatki jaglane
13.05.2019

Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie

Płatki jaglane nie mają wprawdzie charakterystycznego smaku, ale dzięki temu są produktem bardzo uniwersalnym – świetnie sprawdzają się zarówno w śniadaniowym musli, jak i panierce do mięsa. Płatki jaglane dostarczają też dużo witamin oraz minerałów. Jak użyć ich w kuchni? Podpowiadamy w cyklu "Smak".

platki_drozdzowe_g
03.03.2019

Płatki drożdżowe właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe to doskonały wegański zamiennik parmezanu. Pyszne, o lekko serowym posmaku, dostarczają mnóstwo witamin. Gdzie kupić i jak stosować płatki drożdżowe? Podpowiadamy!

owsianka
12.01.2019

Owsianka na mleku i nie tylko - 10 pomysłów na zdrowe śniadanie

Dzisiaj owsianka nie kojarzy się już ze smutną szarą masą. To wypakowane owocami i orzechami pyszne, pełnowartościowe dania, które jemy na śniadanie, ale nie tylko. Przed wami 10 pomysłów na owsiankę!

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
30.06.2017

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

ziarno_G
18.07.2016

RECENZJA: Książka Ziarno Dominiki Wójciak

"Ziarno" to książka, w której zakocha się każdy roślinożerca. Pełna zdrowych przepisów z wykorzystaniem nasion i sezonowych warzyw i owoców

mlekojaglane_glowne
10.05.2016

Wegańskie mleko jaglane

Wegańskie mleko jaglane to pyszny roślinny napój o kremowej konsystencji. Doskonały jako dodatek do ciast i deserów.