Przepisy z płatkami

5 kolekcji przepisów

522 przepisów

iStock-platki-kukurydziane

Płatki to wiele produktów spożywczych wytwarzanych ze zbóż. W zależności z jakiego rodzaju został uzyskany taką ma nazwę. Jedynie płatki jaglane nie wskazują bezpośrednio na rodzaj zboża, jakim jest proso. Płatki zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. A przede wszystkim błonnika, który działa oczyszczająco na układ pokarmowy. Zmielone płatki mogą z powodzeniem zastąpić mąkę, tworząc zdrowsze wersje znanych ciast. Zobaczcie przepisy na wykorzystanie płatków w zaciszu domowej kuchni. 

Płatki - właściwości

Płatki, w zależności, z jakiego zboża powstają mają różne właściwości zdrowotne.Płatki jaglane działają kojąco dla żołądka, płatki owsiane i otręby oczyszczają organizm. Otręby to produkt uboczny podczas produkcji mąki, które zawierają  cenne składniki odżywcze. Chleb z dodatkiem otrąb będzie działał wzmacniająco i poprawiał wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Płatki są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stopień przetworzenia i rodzaj zboża z jakiego pochodzą wpływa na zawartość substancji odżywczych i mikroelementów. Przykładowo najpopularniejsze płatki owsiane zawierają bogactwo witamin z grupy B, które pomagają w walce ze stresem i zmęczeniem. Natomiast zawarta witamina E spowalnia starzenie komórek organizmu. Ponadto płatki owsiane są idealne dla osób prowadzących zdrowy styl życia lub zmagających się z nadwagą lub cukrzycą. Natomiast płatki jaglane są odpowiednie dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz ułatwiają regenerację mięśni dla osób lubiących wzmożoną aktywność fizyczną.