Babeczki dyniowe z mąki orkiszowej

Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki dyniowe sprawdzą się jako przekąska na Halloween lub drugie śniadanie do szkoły. Te muffiny dyniowe z mąki orkiszowej mają niezrównany korzenny smak, do tego są wilgotne i mięciutkie. Po prostu pycha! 

dodany przez: Sara Buenfeld

babeczki

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
167 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Babeczki dyniowe z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni/180 stopni z termoobiegiem/gaz 6, wykładamy foremkę na muffiny 10-11 papilotkami i cienko smarujemy olejem (inaczej masa będzie się przyklejała do papieru) – ewentualnie używamy silikonowych foremek. Ścieramy dynię na grubej tarce i wkładamy do miski, a następnie wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 5 minut. Ugotowaną dynię miksujemy z przyprawami na gładką masę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Pieczenie: mieszamy jogurt, jajka, mleko owsiane i syrop klonowy z dynią, a następnie dodajemy mąkę, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. Nakładamy masę do foremek na muffiny i posypujemy babeczki utłuczonymi orzechami pekan. Pieczemy przez 20-25 minut, aż muffinki wyrosną. Pozostawiamy do ostygnięcia i możemy podawać. Babecki dyniowe przechowujemy w chłodzie do trzech dni – w szczelnym pojemniku.

     

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/healthy-pumpkin-muffins

Kalorie: 167

Węglowodany: 23

Tłuszcz: 5

Błonnik: 3

Białko: 5

Tłuszcz nasycony: 0.7

Cukier: 10

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy