Joanna Komorowska

Halloumi burger

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Halloumi burger, pyszny wegetariański posiłek, którego głównym składnikiem jest cypryjski ser. Grillowany – wydobywa swe najlepsze smaki. W towarzystwie świeżych warzyw, domowego sosu stanowi doskonałe danie dla wegetarian i osób chcących urozmaicić swą dietę. A jeśli pokusimy się jeszcze o upieczenie domowych bułeczek – posiłek będzie idealny. Zapraszamy po przepyszny przepis na burgery z serem halloumi.

Składniki:

  • bułka  2 szt.

  • halloumi  250 g

  • pomidor  2 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • sałata masłowa  4 liście

  • musztarda  20 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • jogurt grecki  50 g

  • majonez  15 g

  • czosnek  1 ząbek

  • natka pietruszki  3 gałązki

Halloumi burger - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos: jogurt grecki i majonez przekładamy do miseczki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, wraz z natką dodajemy do sosu. Mieszamy.

  • Krok 2:

    Warzywa: sałatę i pomidory myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy i wraz z pomidorami kroimy w talarki.

  • Krok 3:

    Ser: kroimy na 4 plastry. Każdy z nich smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron.

  • Krok 4:

    Bułki: przekrawamy i opiekamy.

  • Krok 5:

    Składanie halloumi burgera: spody bułki smarujemy musztardą, układamy sałatę, ser, pomidory, plastry cebuli, polewamy sosem. Przykrywamy górą pieczywa. 

Porady

  • Do halloumi burgerów doskonale pasuje cebula marynowana. Wystarczy plastry cebuli przełożyć do słoika, dodać składniki i przyprawy, jak do ogórków marynowanych w occie. Po 2–3 dniach marynata jest gotowa.
  • Warzywa, jakie możemy użyć to kwestia naszych upodobań. Z serem halloumi świetnie komponują się: ogórek zielony, papryka, avocado, a także grillowane plastry ananasa.
  • Idealnymi sosami będą także, np. sos czosnkowy, sos serowy, barbecue lub bardzo lekki z sos ogórków kiszonych.
  • Danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy przygotujemy je na bułkach do burgerów upieczonych w zaciszu swojej kuchni. Posypane sezamem lub makiem będą doskonałą bazą do posiłku. 
  • W sezonie grillowym halloumi burgery uświetnią spotkanie z bliskimi na dworze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w domu, np. na patelni grillowej lub w piekarniku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne