Halloumi burger, pyszny wegetariański posiłek, którego głównym składnikiem jest cypryjski ser. Grillowany – wydobywa swe najlepsze smaki. W towarzystwie świeżych warzyw, domowego sosu stanowi doskonałe danie dla wegetarian i osób chcących urozmaicić swą dietę. A jeśli pokusimy się jeszcze o upieczenie domowych bułeczek – posiłek będzie idealny. Zapraszamy po przepyszny przepis na burgery z serem halloumi.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Sos: jogurt grecki i majonez przekładamy do miseczki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, wraz z natką dodajemy do sosu. Mieszamy.
Warzywa: sałatę i pomidory myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy i wraz z pomidorami kroimy w talarki.
Ser: kroimy na 4 plastry. Każdy z nich smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron.
Bułki: przekrawamy i opiekamy.
Składanie halloumi burgera: spody bułki smarujemy musztardą, układamy sałatę, ser, pomidory, plastry cebuli, polewamy sosem. Przykrywamy górą pieczywa.
Podobne przepisy: burgeryPorady
- Do halloumi burgerów doskonale pasuje cebula marynowana. Wystarczy plastry cebuli przełożyć do słoika, dodać składniki i przyprawy, jak do ogórków marynowanych w occie. Po 2–3 dniach marynata jest gotowa.
- Warzywa, jakie możemy użyć to kwestia naszych upodobań. Z serem halloumi świetnie komponują się: ogórek zielony, papryka, avocado, a także grillowane plastry ananasa.
- Idealnymi sosami będą także, np. sos czosnkowy, sos serowy, barbecue lub bardzo lekki z sos ogórków kiszonych.
- Danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy przygotujemy je na bułkach do burgerów upieczonych w zaciszu swojej kuchni. Posypane sezamem lub makiem będą doskonałą bazą do posiłku.
- W sezonie grillowym halloumi burgery uświetnią spotkanie z bliskimi na dworze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w domu, np. na patelni grillowej lub w piekarniku.
Komentarze