Ewa Niepytalska

Tarator – bułgarski chłodnik

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tarator, czyli bułgarski chłodnik, to zimna zupa z ogórków idealna na upalne dni. Powstaje na bazie orzeźwiającego, kwaskowego jogurtu. Charakteru dodają mu czosnek, koperek i orzechy włoskie. Danie wykańcza się odrobiną soku z cytryny lub octu, a także oliwą, która muska język delikatną goryczką. Świeży, dobrze schłodzony, ogórkowy tarator sprawdzi się jako lekka przystawka lub orzeźwiająca przekąska. 

Składniki:

  • jogurt grecki  500 g

  • ogórek  400 g

  • czosnek  10 g

  • koperek  1 pęczek

  • orzechy włoskie  25 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

Tarator – bułgarski chłodnik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ogórki myjemy i obieramy. Przekrajamy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym drobno siekamy. Orzechy włoskie łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. 

  • Krok 2:

    Zupa: łączymy jogurt grecki lub bałkański z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem (zostawiamy część do dekoracji). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli tarator jest za gęsty, dodajemy nieco zimnej, przegotowanej wody. Wkładamy go do lodówki do całkowitego schłodzenia. 

  • Krok 3:

    Podanie: gotowy bułgarski chłodnik przelewamy do miseczek. Każdą porcję skrapiamy oliwą oraz posypujemy orzechami i koperkiem. Serwujemy od razu, na zimno. 

Porady

  • Do miseczek lub szklanek, w których podajemy tarator ogórkowy, możemy wrzucić kilka kostek lodu. Niezwykle istotne jest, żeby danie było mocno schłodzone, inaczej utraci świeżość i pełnię smaku. Warto zostawić zupę w lodówce na noc.  
  • Ogórki – gwiazdę naszego dania – możemy także zetrzeć na tarce. Jeśli chcemy, żeby bułgarski chłodnik elegancko się prezentował, pokrójmy warzywo w plasterki lub finezyjne wstążki do ozdoby. Trzeba też zaznaczyć, że najlepiej sprawdzi się ogórek gruntowy.  
  • Niektóre wersje przepisu na ten chłodnik z ogórków podają posiekane jajko na twardo jako jeden ze składników. Dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca, ale traci nieco na swojej świeżości. Posypkę orzechową możemy wtedy całkiem pominąć lub wykorzystać orzechy piniowe
  • Orzechy możemy uprażyć na suchej patelni, zanim posypiemy nimi chłodnik ogórkowy. Taki zabieg usuwa z nich goryczkę. Nie jest to jednak niezbędne. Ten naturalny posmak może wzbogacić danie.    
  • Sok z cytryny daje daniu charakterystyczny zastrzyk świeżości. Tę samą funkcję spełni także biały ocet. Łagodny jogurt możemy zamienić na bardziej intensywne w smaku zsiadłe mleko lub kefir.  
  • Zimną zupę ogórkową najlepiej spożywać w upalne dni, w formie przystawki lub przekąski między posiłkami. Doskonale komponuje się z kieliszkiem rakiji. 
  • Jeśli zrobimy gęsty i treściwy chłodnik, otrzymamy sos tzatziki, który można wykorzystać jako dip lub dressing. Pasuje do pieczywa, dań z grilla i sałatek. 
  • Bułgarskiego chłodnika nie należy mylić z bliskowschodnimi wersjami tego dania. Turecki tarator to gęsty sos na bazie orzechów włoskich, a w Syrii i Libanie jego głównym składnikiem jest pasta sezamowa tahini. 
  • Jeśli zainteresowała Was kuchnia bułgarska, polecamy wypróbowanie także takich dań jak sałatka szopska i banica
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne