Agnieszka Pietroń

Sernik limonkowy

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Sernik limonkowy z delikatną masą z serka mascarpone na ciasteczkowym spodzie z cytrusową nutą, to wspaniały pomysł na początek dnia. Deser odznacza się niesamowicie kremową konsystencją oraz orzeźwiającym, lekko kwaskowatym smakiem. Dobrze schłodzony, udekorowany plasterkami owoców ze skórką rewelacyjnie prezentuje się na stole. Sernik z limonkami cieszy oczy i podniebienia wszystkich domowników.

Składniki:

  • herbatniki  200 g

  • masło  40 g

  • jogurt grecki  250 ml

  • cukier puder  85 g

  • mascarpone  250 g

  • limonka  2 szt.

  • śmietana 30%  250 ml

  • żelatyna  10 g

  • woda  50 ml

Sernik limonkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: 160 g herbatników wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Łączymy je z rozdrobnionymi ciasteczkami. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkową masą. Całość wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2:

    Limonki: myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę jednego owocu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dzielimy go na pół i wyciskamy z niego sok. Drugą limonkę kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.

  • Krok 3:

    Żelatyna w proszku: zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w garnuszku, aż stanie się płynna. Żelatynę odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Masa sernikowa: do dużej miski wrzucamy mascarpone. Łączymy je z cukrem pudrem i jogurtem. Dodajemy sok oraz skórkę z limonki. Mieszamy wszystko dokładnie. Ostudzoną żelatynę łączymy z jedną łyżką masy sernikowej, a następnie z pozostałą ilością. 

  • Krok 5:

    Śmietanka: ubijamy ją na sztywno i kolejno partiami dodajemy do masy sernikowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą plastikowej szpatułki.

  • Krok 6:

    Sernik limonkowy: masę sernikową wlewamy do formy na ciasteczkowy spód. Wszystko dokładnie wyrównujemy łyżką. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 5–8 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy).

  • Krok 7:

    Dekoracja: 40 g herbatników delikatnie kruszymy w dłoniach.

  • Krok 8:

    Podanie: sernik wyjmujemy z formy. Ciasto dekorujemy kawałkami limonki oraz pokruszonymi herbatnikami.

Porady

  • Sernik limonkowy możemy udekorować również plasterkami cytryny, wiórkami kokosowymi, bezą włoską, a nawet bitą śmietaną. Tak podany deser będzie cieszył swoim wyglądem wszystkich gości.
  • Do przygotowania spodu możemy wykorzystać czekoladowe ciasteczka, markizy lub okrągłe biszkopty. 
  • Mascarpone z powodzeniem zastąpimy trzykrotnie mielonym serem białym bądź ricottą. W przypadku użycia pierwszego składnika sernik będzie nieco cięższy, ale równie smaczny.
  • Żelatynę w proszku bez problemu zamienimy na tę w listkach. W takiej sytuacji będziemy potrzebować trzy sztuki tego produktu.
  • Sernik limonkowy możemy również przygotować w wersji z cytrynową galaretką. Wystarczy, że zalejemy ją wrzątkiem, a następnie odstawimy do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne