Kapsalon

Kapsalon to popularne danie w Holandii. Kapsalon to posiłek złożony z mięsa, smażonych frytek i kapusty pekińskiej. Kapsalon jest rodzajem zapiekanki podawanej z dużą ilością żółtego sera. Kapsalon świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub ostrym sosem chilli.

dania mięsnekebabZapiekanki

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
430.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Kapsalon – przepis:
    Filety z kurczaka należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy je usmażyć na małej ilości oleju z przyprawą do kebabu lub gyrosa. Kolejnym krokiem jest usmażenie frytek. W tym czasie należy obrać i pokroić ziemniaki. Potem trzeba pokroić pomidora i paprykę w dowolny sposób. A świeżego ogórka w talarki.
  • cebula-iStock (1)2.Kolejnym warzywem, które wzbogaca kapsalon jest cebula. Należy ją pokroić w kostkę. Następnie kapustę pekińską należy poszatkować. Kolejnym krokiem jest układanie warstwowo składników w foremce aluminiowej lub żaroodpornym naczyniu. Proponujemy zachować następująca kolejność: najpierw filet z kurczaka, następnie pomidory i cebula. Potem kapusta pekińska, kolejna warstwa to papryka, ogórki i pomidor. Tak powstały kapsalon można polać sosem czosnkowym. Na wierzchu można ułożyć resztę składników i polać ostrym sosem. Następnie kapsalon należy posypać startym żółtym serem. Kapsalon trzeba wstawić do piekarnika na około 10min. Aż do momentu roztopienia sera. Kapsalon należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Kalorie: 430.00

Porady

Kapsalon zawiera w przepisie:

  • mięso marynowane w mieszance przypraw do kebabu lub gyrosa
  • frytki
  • sos czosnkowy

Aby kapsalon był mniej kaloryczny, sos czosnkowy można przygotować na bazie jogurtu naturalnego.

Notka redakcyjna

Kapsalon – co to?

Kapsalon to danie pochodzące z kuchni holenderskiej. Popularne w lokalach sprzedających dania typu fast food. Najczęściej wykorzystuje się do niego kebab, smażone frytki, sos czosnkowy oraz dużą ilość żółtego sera. Często kapsalon wzbogacany jest o warzywa. Najczęściej kapsalon łączony jest z papryką, cebulą, czosnkiem, kapustą, pomidorami a poza sezonem korzysta się z warzyw korzeniowych np.: z marchewki. Kapsalon to forma zapiekanki, która podawana jest dodatkowo z ostrymi sosami.

Kapsalon – jak zrobić?

Kapsalon łatwo wykonać w domowych warunkach. Najprostsze będzie użycie mięsa z kurczaka. Jednak w Holandii wykorzystuje się również kebab z baraniny. Mięso przed smażeniem warto zamarynować, aby wzmocnić jego smak. Następnie należy je usmażyć. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy frytki. W żaroodpornym naczyniu łączymy mięso, na wierzch kładziemy frytki, dodajemy wybrane warzywa. W międzyczasie polewając sosem czosnkowym. Czynność powtarzamy do momentu, aż kapsalon wypełni formę. Następnie na wierzchu układamy starty żółty ser. Kapsalon zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy