Kapsalon

Popularne danie w Holandii, podaj z sosem czosnkowym lub chilli :) Pycha

Zupydania mięsnekebabZapiekankiSosy

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
430 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 168 głosów)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka + przyprawa kebab lub gyros
  • około 300g. frytek usmażonych
  • kapusta pekińska
  • 1 swieży ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • około 200g. startego sera zółtego
  • Dodatkowo: sos czosnkowy!!
  • Foremki aluminiowe

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na małej ilości oleju z przyprawą do kebaba lub gyrosa.
  • Frytki usmażyć.
  • Pomidora i paprykę pokroić w dowolny sposób.
  • Ogórki pokroić w pół talarki.
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Kapustę pekińską poszatkować.
  • Do foremki kolejno warstwami nałożyć frytki następnie mięso, pomidory i cebulkę.
  • Kapusta pekińska, kolejna warstwa to papryka, ogórki i pomidor.
  • Całość polać sosem czosnkowym. Ułożyć resztę ogórków (można dodatkowo polać pikantnym sosem)
  • Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na około 10min. tylko to momentu do póki się ser roztopi.
  • Podawać po wyciągnięciu z piekarnika. Świetnie pasuje do tego schłodzona coca cola :)

Kalorie: 430

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy