Souvlaki to szaszłyki rodem z kuchni greckiej, ale szybko zyskały popularność na całym świecie i pojawiają się już w wielu restauracjach z różnych krajów. Tradycyjnie souvlaki robi się z mięsa wieprzowego lub drobiowego, ale mogą być też przygotowywane z jagnięciny lub baraniny. Jak zrobić te przysmaki? Zobaczcie przepis krok po kroku.
MG WS. 5/2021
(średnia 4.44 z 194 głosów)
Souvlaki: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do miski. 4 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Razem z oliwą, octem, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami dodajemy do mięsa. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 6 godzin do zamarynowania.
Sos tzatziki: Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odkładamy na sitko. Po kilku minutach odciskamy nadmiar soku, wkładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i serek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
Grillowanie: Mięso nabijamy na grube patyczki do szaszłyków. Układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone souvlaki podajemy z sałatką grecką, sosem tzatziki i pieczywem. Posypujemy ziołami, dekorujemy cząstkami cytryny.
Porady
- Souvlaki najlepiej smakują podane z sosem. Szczególnie polecamy do nich greckie tzatziki, ale sprawdzi się tu również sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.
- Szaszłyki po grecku to doskonały wybór na grilla i nie tylko. Poza sezonem wiosenno-letnim można upiec je na grillu elektrycznym albo po prostu w piekarniku czy na patelni.
- Souvlaki można zaserwować z chlebem lub grzankami, ale najlepiej smakują z grecką pitą. Taki domowy chlebek pita można łatwo przyrządzić na bazie mąki, wody, drożdży i oliwy.
- Jeśli chcecie, aby souvlaki były bardziej wyraziste, mięso możecie doprawić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. Najlepiej będzie smakowało natarte papryczką chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami.
- Aby szaszłyki były bardziej sycące, warto podać je z ziemniakami z grilla.
Souvlaki to, obok gyrosa, jeden z najpopularniejszych przysmaków kuchni greckiej. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się mięsne lub mięsno-warzywne szaszłyki. W Grecji zwykle są one przygotowywane z wieprzowiny, ale spotkamy je też w wersji z drobiu czy jagnięciny, a w niektórych miejscach nawet z ryby. Opcji jest bardzo dużo i warto przetestować różne warianty. Należy pamiętać, że chude mięso może szybko się wysuszyć na grillu, dlatego najpyszniejsze souvlaki powstaną z tych tłustszych kawałków.
Tradycyjnie są nadziewane na specjalne szpady (nazywane kalamaki), jednak można je z powodzeniem przygotować z użyciem zwykłych długich drewnianych wykałaczek. Ważne, aby namoczyć patyczki w wodzie na około 40-60 minut przed nadziewaniem mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, patyczki nie będą się przypalały na ruszcie, a samo mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Nie potrzebujemy wtedy już żadnych dodatkowych akcesoriów do grilla.
Pierwszy krok to wybór wysokiej jakości mięsa. Jeśli wolicie drób, wybierzcie zagrodowego kurczaka lub indyka. Z kolei jeśli lubicie czerwone mięso, postawcie na łopatkę wieprzową lub karkówkę. Niezależnie od tego, jakiego mięsa użyjecie, zamarynujcie je w przyprawach i ziołach co najmniej na 2 godziny przez grillowaniem. Jak zamarynować mięso na szaszłyki? W przypadku wieprzowiny, do marynaty sprawdzi się między innymi słodka i ostra papryka, estragon, rozmaryn, czosnek czy kolendra. Z kolei souvlaki z kurczaka najlepiej będą smakowały posypane tymiankiem, bazylią czy oregano.
Do mięsa warto dodać ulubione warzywa. Czym najlepiej przepleść kawałki wieprzowiny czy kurczaka? Sprawdzonym wyborem będzie czerwona, żółta i zielona papryka, a także cebula oraz cukinia. Warto dodać również pieczarki czy plastry bakłażana. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić szaszłyki, możecie dodać do nich również ser halloumi. Ciekawym, choć zdecydowanie mniej popularnym dodatkiem mogę być też owoce z grilla.
Mięsne souvlaki najlepiej smakują z lekką sałatką, dlatego szczególnie polecamy przyrządzić do nich coleslaw, sałatkę ze szparagami czy klasyczną sałatkę grecką. Wspaniale sprawdzi się tutaj również surówka z czerwonej kapusty, marchewki, selera czy z sałaty lodowej. Suflaki dobrze komponują się także z marynowanymi grzybkami, papryką czy cebulkami w occie. Innym smakowitym dodatkiem, który wspaniale uzupełni smak szaszłyków, są ogórki małosolne, kiszone lub pikle.
Komentarze