Lody na patyku ezgotyczne to deser pełny witamin i naturalnej owocowej słodkości, który z pewnością pokochają nie tylko dla dzieci, ale i dorośli. Ten przepis będzie więc fantastycznym pomysłem na zdrową przekąskę w upalne dni. Wystarczy tylko kilka składników, a do tego foremki i patyczki, aby wyczarować ten smakołyk. Jak zrobić domowe lody na patyku? Zobaczcie przepis krok po kroku!
FOT. FOTOLIA
(średnia 4.5 z 174 głosów)
Lody mango-kokosowe: Jogurt kokosowy oraz pokrojone w kostkę mango wstawiamy na 30 min do zamrażarki. Następnie wrzucamy razem do kielicha blendera, wciskamy sok z 1,5 limonki, wsypujemy cukru 80 g pudru i bardzo dokładnie miksujemy. Nakładamy do foremek i zamrażamy.
Lody melonowe: Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. W drugiej miseczce podgrzewamy 100 ml wody, rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie miksujemy z miąższem melona, bazylią, winem, campari i sokiem z cytryny. Masę zamrażamy w foremkach
Lody jogurtowo-malinowe: Maliny zamrażamy na 1–2 godz. Jogurt grecki ucieramy z 20 g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki, a następnie miksujemy na mus z zamrożonymi malinami. Zamrażamy w foremkach.
Porady
- Lody na patyku egzotyczne są świetnym sposobem na przemycenie do dziecięcej diety większej ilości owoców. Takie domowe słodyczy zachwycą każdego malucha, a przy tym dostarczą mu sporej dawki witamin.
- Domowe lody na patyku można najłatwiej będzie przygotować w specjalnych foremkach. W sklepach i w sieci znajdziemy takie formy w przeróżnych kształtach i o rozmaitych pojemnościach. Jeśli nie macie dostępu do specjalnych foremek na lody, możecie zamrozić lody w małych kubeczkach po jogurcie.
- Aby lody na patyku były zdrowsze, można je posłodzić miodem zamiast cukru. Innym pomysłem na zdrowe słodzidło jest ksylitol lub stewia.
Zobacz także przepis na domowe lody rożki.
Przepis na lody na patyku, choć może wydawać się trudny, w rzeczywistości nie zajmuje wiele czasu i z pewnością uda się każdemu. Recepturę można przygotować na bazie jogurtu, śmietanki kremówki czy mleczka kokosowego. Do tego wystarczy dodać ulubione owoce i wybrane słodzidło. Może być to cukier, miód, syrop klonowy, a w wersji niskokalorycznej- ksylitol czy erytrytol. Wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremek z patyczkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie macie ochoty na kremowe lody z nabiału, jeszcze prostszym pomysłem są lody na patyku na bazie sorbetu, czyli po prostu zblendowanych owoców.
Domowe lody na patyku można zrobić w przeróżnych wersjach smakowych i kolorystycznych. Możemy wypełniać foremki masą o jednym smaku lub tworzyć mieszanki wielosmakowe o pięknych barwach. Aby zrobić lody mieszane wystarczy przygotować dwie masy lodowe i wypełnić jedną z nich foremki do połowy i wstawić do zamrażarki. Kiedy pierwsza warstwa już stężeje, wlewamy drugą masę do pełna, wkładamy patyczek i ponownie wstawiamy foremkę do mrożenia.
Domowe lody na patyku można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, aby oprócz smaku, nadać im też ciekawej struktury. Najczęściej są to drobne owoce zatopione w kremowej masie, ale do foremek można też wrzucić bakalie, orzechy czy świeże zioła. W środku zamrożonych lodów pięknie będą wyglądały też kolorowe czekoladowe drażetki czy drobne żelki.
Z kolei wierzch domowych lodów możemy oblać czekoladą, toffi czy słonym karmelem i posypać wiórkami kokosowymi czy kolorową posypką. Pyszną ozdobą będzie też starta czekolada, płatki migdałów, kawałki orzeszków ziemnych czy małe pianki marshmallow. Jeśli chcecie przygotować lody w wersji fit z chrupiącym dodatkiem, polejcie je gorzką czekoladą i posypcie domową granolą.
Lody na patyku egzotyczne to tylko jedna z wielu smakowitych opcji. Możecie wybrać też wszystkie inne, ulubione smaki i przelać je do foremek z patyczkiem. Fanom klasyki z pewnością przypadną do gustu lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Fantastycznie smakują też lody krówkowe, chałwowe, orzechowe, kokosowe, kawowe i zabajone. Tym, którzy lubią niecodzienne smaki polecamy z kolei lody bazyliowe czy hit tego sezonu- lody matcha. Z kolei osoby na diecie roślinnej będą zachwycone prostym przepisem na wegańskie lody z bananów, bez grama nabiału. Oczywiście wszystkie te propozycje smakowe można przygotować nie tylko w foremce na patyku, ale i w rożkach lub po prostu podać pucharkach- solo lub w formie deseru lodowego z bitą śmietaną i dodatkami.
Komentarze