Labneh czyli ser z jogurtu greckiego

Labneh to ser popularny na Bliskim Wschodzie, przygotowywany z jogurtu greckiego. Prosty w wykonaniu i pyszny, świetnie się sprawdzi jako dodatek do śniadania. Labneh to aksamitny biały ser, który możemy przygotować samodzielnie w domu. Labneh jest prosty w przygotowaniu i świetnie komponuje się w orientalnymi, pikantnymi potrawami.

dodany przez: marlenas

twarożek

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)

Labneh czyli ser z jogurtu greckiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jogurt-naturalny-fot.iStock (1) 1.

    Ser labneh-przepis:
    Drobne sitko wyścielamy podwójnie złożoną gazą, a pod spód podkładamy miseczkę. Na gazę wykładamy jogurt grecki. Całą „instalację” wkładamy do lodówki. Do 24 godzinach zawijamy serek w gazę i odciskamy nadmiar serwatki. Jeśli zależy nam na kremowej konsystencji przypominającej hummus – serek jest gotowy. Jeśli chcemy uzyskać uformowany twarożek, odstawiamy go do lodówki na sitku na kolejne 24 godziny. Ponownie odciskamy i odstawiamy. Labneh jest gotowy po trzech dniach. Powinien mieć kwaśny, intensywny smak. Podajemy go jako dodatek do sałatki, pieczywa lub innej dowolnej potrawy. Wcześniej labneh możemy wymieszać z ulubionymi przyprawami.

Porady

Labneh w przepisie zawiera jedynie gęsty jogurt grecki. Najlepiej wybierać produkt bez dodatku mleka w proszku ani środków konserwujących.


Notka redakcyjna

Labneh- jak zrobić ser z jogurtu greckiego?

Labneh to biały ser przygotowywany z jogurtu oddzielanego od serwatki. Bardzo popularny na Bliskim Wschodzie. Spotykany jest zarówno w formie kremowego serka podawanego z oliwą i ziołami, jak i kulek zwartego sera obtoczonych w przyprawach i przechowywanych w oliwie. Labneh świetnie komponuje się w orientalnymi przyprawami, np. czarnuszką i kuminem. Pasuje zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. W przygotowywaniu domowego labneh ważne jest, aby do produkcji wykorzystać dobrej jakości jogurt bez konserwantów oraz czystych, suchych naczyń. Dzięki temu nasz serek nie zepsuje się, będziemy mogli przechowywać go przez kilka dni w lodówce.

Labneh-ser z jogurtu greckiego

To ser idealny do rozpoczęcia przygody z domowym serowarstwem: nie wymaga żadnych sprzętów poza sitkiem i miską, ani żadnych dodatków typu podpuszczka czy kultury bakterii. Uwaga! Jego „produkcja” wciąga, a jedzenie uzależnia. Na szczęście z korzyścią dla zdrowia. Labneh to miękki kremowy serek, robiony z odsączanego z serwatki jogurtu greckiego, znany od tysięcy lat na całym Bliskim Wschodzie także jako lebneh lub zabedi (nazwa zależy od rodzaju mleka, z którego powstał jogurt; może to być nawet mleko wielbłądzie). Jest zdrowy, smaczny, o około połowę mniej tłusty i kaloryczny niż inne kremowe serki, stanowi bogate źródło białka i jest uważany za pokarm probiotyczny (pomaga m.in. rozwinąć bogatą florę zdrowych bakterii, które wzmacniają układ odpornościowy).

Labneh-z czym podawać?

Labneh w kuchni używa się jako smarowidła do pieczywa i naleśników; bazy do sosów i dipów, zamiennika dla kwaśnej śmietany np. w zupach, sosach i deserach, składnika serników pieczonych i na zimno oraz słodkich kremów i mas. Klasycznie labneh serwuje się tak samo jak hummus: w misce, posypany ziołami (najczęściej za'atarem) i polany oliwą, i nabiera kawałkami warzyw lub pieczywa. Nie może go zabraknąć w żadnym szanującym się bliskowschodnim zestawie mezze (przystawek podawanych przed głównym posiłkiem). Labneh może mieć różną konsystencję – zależy z jakiego jogurtu korzystamy i jak długo będzie odciekał. Większość przepisów zaleca użycie jogurtu greckiego, który jest już częściowo odsączony i przyspiesza cały proces. Ale można korzystać z jogurtu naturalnego, pilnujmy tylko, aby nie zawierał w składzie żadnych dodatków poza kulturami bakterii. Po około 3 godzinach odciekania otrzymamy z niego jogurt grecki, po około 12 godz. – serek o konsystencji homogenizowanego, łagodny i delikatny, idealny do smarowania; po 24–36 godzinach – zwarty, łatwy do krojenia „twaróg"; powyżej 48 godzinach – gęsty, plastyczny, kwaskowy i wyrazisty ser, który można lepić w kulki, konserwować w oliwie z ziołami i używać jako zamiennika mozzarelli.

Mieszanka ziół i przypraw: oregano, majeranku, tymianku, sumaku, prażonego sezamu i grubej soli, często także kuminu, niekiedy z dodatkiem suszonego koperku lub suszonej skórki pomarańczowej. Nie warto kupować w dużych ilościach, ponieważ tłuste ziarna sezamu potrafi ą zjełczeć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy