Carolina Briceno

Tort keto w kubku

Ocena:

0 (0)

  • 4 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Tort keto w kubku to marzenie wszystkich miłośników słodyczy. Jest prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle smakowity. Połączenie kakao, masła orzechowego i mielonych migdałów zachwyca od pierwszego kęsa, tak bardzo, że nie potrafimy oderwać się od tego deseru. Tort keto w kubku jest przyjemnym urozmaiceniem dość radykalnej diety ketogenicznej.

Składniki:

  • ksylitol  28 g

  • masło  12 g

  • masło orzechowe  20 g

  • mleko migdałowe  30 ml

  • jajka  80 g

  • migdały  45 g

  • kakao  16 g

  • jogurt grecki  20 g

Tort keto w kubku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W kubku: wymieszaj masło, mleko i masło orzechowe. Możesz je także zmiksować na gładką masę w garnuszku, a potem przelać do kubka, który nadaje się do podgrzania w mikrofali. Następnie wstaw naczynie z orzechową masą do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w niej przez 10 sekund. Wyjmij, dodaj jajko, kakao, ksylitol i zmielone migdały. Ponownie wymieszaj.

  • Krok 2:

    Pieczenie w w mikrofali: ponownie umieszczamy kubek na środku kuchenki mikrofalowej. Nastawiamy na moc 750 W i włączamy na 30 sekund, robimy przerwę i znów włączamy na 30 sekund. Ponownie przerwa i ostatnie 30 sekund, żeby dopiec ciasto. Po wyjęciu powinno mieć ono lekko lepką konsystencję. Nie jemy go od razu, lecz dajemy mu odpocząć przez 2 minuty. Wtedy trochę stwardnieje.

     

  • Krok 3:

    Podanie: na wierzch czekoladowego deseru keto kładziemy masło orzechowe, jogurt grecki lub obsypujemy je wiórkami kokosowymi.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-mug-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne