www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Tort keto w kubku to marzenie wszystkich miłośników słodyczy. Jest prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle smakowity. Połączenie kakao, masła orzechowego i mielonych migdałów zachwyca od pierwszego kęsa, tak bardzo, że nie potrafimy oderwać się od tego deseru. Tort keto w kubku jest przyjemnym urozmaiceniem dość radykalnej diety ketogenicznej.
ksylitol 28 g
masło 12 g
masło orzechowe 20 g
mleko migdałowe 30 ml
jajka 80 g
migdały 45 g
kakao 16 g
jogurt grecki 20 g
W kubku: wymieszaj masło, mleko i masło orzechowe. Możesz je także zmiksować na gładką masę w garnuszku, a potem przelać do kubka, który nadaje się do podgrzania w mikrofali. Następnie wstaw naczynie z orzechową masą do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w niej przez 10 sekund. Wyjmij, dodaj jajko, kakao, ksylitol i zmielone migdały. Ponownie wymieszaj.
Pieczenie w w mikrofali: ponownie umieszczamy kubek na środku kuchenki mikrofalowej. Nastawiamy na moc 750 W i włączamy na 30 sekund, robimy przerwę i znów włączamy na 30 sekund. Ponownie przerwa i ostatnie 30 sekund, żeby dopiec ciasto. Po wyjęciu powinno mieć ono lekko lepką konsystencję. Nie jemy go od razu, lecz dajemy mu odpocząć przez 2 minuty. Wtedy trochę stwardnieje.
Podanie: na wierzch czekoladowego deseru keto kładziemy masło orzechowe, jogurt grecki lub obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-mug-cake