Sos tzatziki to orzeźwiający, grecki dip, który powstaje na bazie jogurtu, ogórków, czosnku oraz oliwy. Stanowi niezastąpiony dodatek do grillowanych mięs, pieczonych ryb, a nawet świeżych warzyw. Świetnie smakuje także z frytkami lub chrupiącym pieczywem. Sos tzatziki przygotujemy w ekspresowym tempie.
Adobe Stock
(średnia 4.44 z 178 głosów)
Ogórki: myjemy je, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy warzywa i odkładamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy je na sitku.
Czosnek: obieramy ząbek i przeciskamy go przez praskę. Następnie przenosimy go do miseczki. Dodajemy oliwę. Mieszamy składniki.
Sos tzatziki: do oliwy z czosnkiem dodajemy ogórki oraz jogurt grecki. Wszystko doprawiamy, a następnie dokładnie mieszamy. Koperek myjemy, osuszamy oraz siekamy. Na końcu posypujemy nim dip. Całość skrapiamy oliwą i dekorujemy plasterkami ogórków.
Porady
- Sos tzatziki przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej zamknąć go w szczelnym pojemniku lub zakryć folią do żywności.
- Koperek możemy z powodzeniem zastąpić miętą, natką pietruszki, oregano lub szczypiorkiem. Zioła dokładnie myjemy, a następnie siekamy i posypujemy nimi dip.
- Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt o dużej zawartości tłuszczu. Składnik ten odpowiada za wyjątkowy smak i kremową konsystencję dipu.
- Zamiast soku z cytryny bez problemu użyjemy octu winnego.
- Polecamy sięgać po oliwę, która powstała w wyniku tłoczenia na zimno, czyli tzw. extra virgin. Cechuje się ona wspaniałym aromatem i smakiem. Ponadto produkt ten jest bogaty w cenne przeciwutleniacze.
- Jeśli mamy ochotę, możemy zwiększyć ilość czosnku. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji sos będzie odznaczał się nieco ostrzejszym smakiem.
Tzatziki to kremowy, orzeźwiający dip, który najczęściej podajemy z:
Podstawowy przepis na sos tzatziki skrywa w sobie tylko kilka składników. Najczęściej znajdziemy w nim jogurt, ogórki, czosnek lub oliwę. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo wzbogacić go o:
Na bazie jogurtu naturalnego możemy przygotować wiele pysznych sosów. Poniżej podajemy kilka propozycji:
Komentarze