Tort walentynkowy

Tort walentynkowy z poniższego przepisu zachwyca nie tylko swym smakiem, ale i ciekawym wyglądem. Trzy warstwy delikatnego biszkoptu, masa na bazie malin oraz krem śmietankowy – to kompozycja, która z pewnością zdobędzie serca waszych najbliższych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 161 głosów)


Tort walentynkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt na łatwy tort walentynkowy: Białka delikatnie oddzielamy od żółtek, przekładamy je do dużej miski, a następnie ubijamy przy pomocy miksera, aż do uzyskania sztywnej piany. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier oraz żółtka. Mąkę dokładnie przesiewamy i przesypujemy do masy. Delikatnie łączymy ze sobą mokre i suche składniki (najlepiej przy pomocy szpatułki).

  • 2.

    Pieczenie biszkoptu: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165C. Dno foremki w kształcie serca wykładamy papierem pergaminowym. Delikatnie przekładamy masę do formy. Biszkopt pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. 

  • 3.

    Krem do przełożenia tortu na walentynki: Rozmrożone maliny rozgniatamy i przecieramy przez sitko tak, by nie pozostały w nich żadne pestki. Cukier puder przesiewamy przez sitko. W dużej misie miksujemy ze sobą jogurt, serek śmietankowy i 60 g cukru pudru. Dwie łyżki żelatyny zalewamy 80 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Gdy śmietana osiągnie sztywną konsystencję, dodajemy do niej masę jogurtową oraz maliny. Całość miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciągle miksując dodajemy żelatynę. Masę przekładamy do lodówki i zostawiamy do lekkiego stężenia.

  • 4.

    Przekładanie tortu: Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe części. Dół patery lub talerza na którym będziemy serwować tort smarujemy odrobiną kremu malinowego. Układamy na nim pierwszy blat i nakładamy na niego połowę masy. Czynność powtarzamy. Gotowy tort wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

  • 5.

    Krem do ozdobienia tortu w kształcie serca: W naczyniu ubijamy 250 ml schłodzonej śmietany kremówki, serek mascarpone i 10 g cukru pudru, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Przy pomocy patyczka lub małej łyżeczki dodajemy różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity kolor kremu.

  • 6.

    Ozdabianie walentynkowego tortu: Krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Kolistymi ruchami nakładamy krem, tworząc ciasno ułożone róże. Przekładamy tort do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Podajemy.

Porady

  • Przepis na tort walentynkowy można nieco urozmaicić. Polecamy spróbować go w wersji z biszkoptem kakaowym.
  • Dla uzyskania idealnej konsystencji biszkoptu polecamy, po wyjęciu z piekarnika, zrzucić go kilkukrotnie z wysokości około 30 cm. Zapobiegnie to jego opadaniu. Należy również pamiętać, by wyjmować go z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie. 
  • By upewnić się, że biszkopt jest idealnie wypieczony należy nakłóć go suchym, drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, nie znajdują się na nim żadne pozostałości masy, ciasto jest gotowe.
  • Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Z kolei produkty potrzebne do przyrządzenia kremów należy dobrze schłodzić.
  • Zarówno naczynie, jak i rączki miksera, którym będziemy ubijać pianę na biszkopt powinny być idealnie czyste. Jakiekolwiek pozostałości tłuszczu lub wody mogą utrudnić ubijanie.
  • Jeżeli nie posiadacie formy w kształcie serca, możecie upiec ciasto w okrągłej tortownicy, a następnie delikatnie wyciąć z niego serduszko, przy pomocy kartonowego szablonu. 
  • Tort walentynkowy można również ozdobić bez użycia rękawa cukierniczego. Wystarczy obłożyć go cienką warstwą kremu śmietankowego (wówczas wystarczy, jeśli zrobimy go z połowy składników), a na jego wierzchu ciasno ułożyć gotowe bezy o niewielkim rozmiarze. Można też udekorować tort przy pomocy gotowych ozdób z masy cukrowej lub kolorowych posypek.
  • Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego, możecie wykonać go samodzielnie z papieru do pieczenia.
  • Dodatek gotowego barwnika spożywczego można zastąpić niewielką ilością naturalnego soku z buraków. 
  • Fanom tortów z alkoholową nutą polecamy nasączenie biszkoptu mieszanką mocnego espresso i rumu.

Notka redakcyjna

Torty na walentynki

Przepisów na walentynkowe słodkości jest całe mnóstwo. Najczęściej przygotowuje się je w formie serca, ale równie dobrze sprawdzą klasyczne, okrągłe ciasta. Fanom czekoladowych smaków polecamy przygotować torcik walentynkowy na bazie kakaowego biszkoptu z dodatkiem kremu mascarpone i aksamitnej polewy z gorzkiej czekolady. Z kolei jeśli preferujecie mniej słodkie ciasta, może pokusić się o upieczenie kolorowego tortu szpinakowego z kremem waniliowym.
Przygotowując tort na specjalną okazję, warto dopasować go do upodobań i diety najbliższych. Kawowy, orzechowy, bezowy, a może wegański? Wybór należy do was.

Torcik walentynkowy – bez pieczenia

Przygotowanie tortu na walentynki wcale nie musi wymagać wiele czasu i umiejętności. W wersji bez pieczenia można zrobić go nawet w niecałą godzinę. Wystarczy na dnie formy ułożyć ulubione herbatniki, a następnie przykryć je masą o ulubionym smaku. Łatwy tort bez pieczenia można też przyrządzić na bazie jakościowego, gotowego biszkoptu. Wybór kremu do przełożenia ciasta zależy od waszych preferencji. Zwykle przygotowuje się go na bazie tłustego sera mascarpone i żelatyny. Można urozmaicić go dodatkiem pokruszonych ciasteczek oreo, białej czekolady, kawy lub owoców. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy